Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Nekorekta ir propaganda, ka piedalīšanās vēlēšanās ir pilsoņu pienākums

Emocionālā izdeklarēšanās

Dienā, kad tapa zināmi oficiālie pašvaldību vēlēšanu rezultāti, vairāki cilvēki sociālajos tīklos pauda savā ziņā uz emocijām balstītus paziņojumus, ka izdeklarējas no Rīgas uz citām pašvaldībām. Arguments – nemaksāšot nodokļus tiem politiskajiem spēkiem, kuri vēlēšanās guvuši uzvaru un valdīs Rīgā nākamos četrus gadus. Acīmredzot visi, kuri spēruši šo soli, proti, veikuši savas deklarētās adreses maiņu, noteikti 3. jūnijā izmantoja savas pilsoņa tiesības un piedalījās vēlēšanās. Tā kā iznākums viņiem nav pieņemams, pārdeklarēšanās, to publiski paziņojot, ir sava veida protesta "balsojums" ar saviem nomaksātajiem nodokļiem.

Grūti prognozēt, cik lavīnveidīgi pieaugs šādu gadījumu skaits, jo ierastā tendence liecina, ka līdzīga veida uz emocijām balstītas aktivitātes notiek ne ilgāk kā pāris nedēļu pēc kāda konkrēta notikuma. Pēc tam emocijas nogulstas, un atgriežas pragmatiska domāšana, kas jau vairāk balstīta citos faktoros. Nenoliegšu, uzzinot vēlēšanu rezultātus pašvaldībā, kurā pats esmu deklarēts, arī vienā brīdī bija doma – varbūt mainīt deklarēto adresi, kas mainītu tikai manu samaksāto nodokļu gala adresi un vēl pāris nebūtisku nianšu, bet kopumā neko nesarežģītu manā ikdienā. Tomēr īsti nesaskatīju šādas rīcības jēgu, jo faktiski līdz ar to es pats atteiktos no iespējas izmantot savas tiesības un ietekmēt pašvaldības rīcības politiku arī šajos nākamajos četros gados, piemēram, aktīvi prasot uzvarētāju priekšvēlēšanu solījumu pildīšanu. Turklāt līdz pat kalendārā gada beigām nodokļi tāpat turpinās ieplūst "vecajā kasītē".

Šķiet, līdz galam neizprotam savas pilsoņa tiesības un iespējas daudz vairāk ietekmēt vietēja un valsts mēroga politiskos procesus.

Nekorekta ir propaganda, ka piedalīšanās vēlēšanās ir pilsoņu pienākums. Nekur nekas tāds nav rakstīts! Tās ir mūsu tiesības, nevis pienākums. Nebrīnītos, ja izrādītos, ka daudzi neaiziet uz vēlēšanām tieši tāpēc, ka netaisās šo "pienākumu" pildīt, lai nejustos līdzvainīgi par to, ka pie varas nonākuši "nepareizie" . Lai arī kādas būtu pasaules tendences, tomēr uzskatu, ka ir traģiska situācija, kad vēlēšanās piedalās knapi puse balsstiesīgo. Taču jau uzreiz pēc vēlēšanām gan uzrodas tik daudz kritiķu un "viedo zinātāju", kas aizgūtnēm kritizē tos, kuri ir izmantojuši savas tiesības balsot.

Starp citu, kāds gudrais reiz teica – demokrātija ir vairākuma diktatūra. Lai arī kā, vairākums no balsojušajiem ir lēmuši šādi. Mazākumā palika otra puse balsojušo, kuriem pievienojami vienaldzīgie. Protams, var emocionāli izdeklarēties pēc zaudējuma. Tomēr prātīgāk ir nebūt vienaldzīgiem īstajā brīdī.

Top komentāri

Tieši tā jau
T
kādi 300 000 ir "izdeklarējušies" no LV
Kā šo visu redz
K
t.s. "mazais cilvēks"? Tāds, kuram vienīgi darbs ir iztikas avots? Praktiski iznāk tā, ka valstī ir vairākas valstis, kurās pie varas sēž cilvēki, kas pēc būtības ir antagonistiski pašai valstij. A kur lai "mazais cilvēks"pamūk? Mazais cilvēks, pamūk uz ārzemēm, par kurām viņam ir sapņaini ideālistisks uzskats. Par cik valodu pa īstam viņš tā arī neiemācīsies, ideālistiskais uzskats saglabāsies.
reptilis
r
....cik tās ""zvaigznītes""ir aizbraukušas no ASV,kuras bļāva - ja būs Tramps,tad muks prom?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē