Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kad vārdi patiesībā ir tālu no darbiem

Nesen vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards nāca klajā ar nelielu, bet dažu notikumu kopējā kontekstā interesantu viedokli vai nostāju, kuras galvenais uzsvars ir: "Pēc iespējas ātrāk jāpalielina pašvaldību loma uzņēmējdarbības veicināšanā."

Būtiskākais akcents ministra viedoklī ir vienā citātā: «Pašvaldībām radot iespējas atbalstīt uzņēmējdarbību, tiek veicināta pievilcīga uzņēmējdarbības vide pašvaldību attīstībai kopumā. Tāpēc ir ļoti būtiska pēc iespējas ātrāka atbalsta instrumentu ieviešana, kā arī to sinerģija pēc brīvprātības principa visos reģionos. Tajā pašā laikā mūsu piedāvāto risinājumu mērķis ir paplašināt uzņēmējiem pieejamo instrumentu atbalsta klāstu, nevis iejaukties to darbībā.» Lūk – nevis iejaukties biznesā, bet visvisādos veidos to atbalstīt.

Skaidrības labad uzreiz jāpiebilst, ka šis ministra viedoklis ir saistīts ar VARAM sagatavotajiem priekšlikumiem normatīvajos aktos, kas ļautu pašvaldībām daudz lielākā mērā atbalstīt savus vietējos uzņēmējus ar dažādiem atbalsta instrumentiem. Taču, kā jau minēju, šī Gerharda iniciatīva man šķiet interesanta tāpēc, ka līdz šim nekur publiskajā telpā neesmu pamanījis pašvaldību nozari pārraugošā ministra viedokli saistībā ar valdībā jau ilgstoši iestrēgušo projektu grozījumiem Konkurences likumā, kuru galvenā doma ir novērst situāciju, kad virkne pašvaldību būtībā kropļo vietējo uzņēmējdarbības tirgu un attiecīgi rada negodīgus konkurences apstākļus privātajam biznesam, veidojot pašvaldības kapitālsabiedrības nozarēs, kurās patērētāju vajadzības pietiekami veiksmīgi spēj apmierināt privātais sektors un to arī dara.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama ne reizi vien akcentējusi, ka ar šādām darbībām pašvaldības izjauc tirgus līdzsvaru, radot diskriminējošus apstākļus privātajam sektoram, jo valsts vai pašvaldību administratīvie resursi to uzņēmumiem var nodrošināt priekšrocības. Konkurences neitralitātes principa ignorēšana samazina privāto uzņēmumu, tajā skaitā starptautisko investoru, vēlmi investēt tehnoloģijās un komercdarbības attīstībā, ilgtermiņā vājinot konkurenci tirgū un kaitējot Latvijas ekonomikas attīstībai kopumā. Ierobežot šo diezgan plaši praktizēto sistēmu neļaujot pašvaldību spēcīgais lobijs Saeimā un valdībā – to nesen atzina gan Ābrama, gan arī uzņēmēju pārstāvji.

Tāpēc vēl jo vairāk nav saprotama Gerharda klusēšana šajā jautājumā, vienlaikus ļoti aktīvi vēršoties (gan pamatoti) pret atsevišķām pašvaldībām saistībā ar normatīvu pārkāpumiem par deputātu pastāvīgo komiteju sastāviem. Manuprāt, Gerhardam, sevišķi kā bijušajam ekonomikas ministram, jābūt vienam no tiem ministriem, kas visaktīvāk valdībā rosinātu grozīt Konkurences likumu un apturētu konkurences kropļošanu no valsts pārvaldes puses.

Minētais likumprojekts savu ceļu pa valdības gaiteņiem sāka vēl pagājušā gada maijā un līdz šim jau paspējis piedzīvot būtiskas korekcijas, zaudējot virkni sākotnējo priekšlikumu. Tajā pašā laikā arī pašreizējā daudz "mīkstākā" versija turpina buksēt, jo atkal un atkal turpinās, šķiet, diezgan bezjēdzīgas diskusijas ar pašvaldību pārstāvjiem. Tikmēr ministrs klusē...

Top komentāri

pierādījumi ir
p
gadījumā, ja privātais tiešām darbojas kā privāts uzņēmējs - konkurences apstākļos, riskējot ar savu naudu un zinot, ka bankrotēs un nosprāgs badā, ja nepiedāvās labāko - vai vismaz salīdzinoši labu - pakalpojumu. Tāpēc visneefektīvākie ir valsts buidzetam piezīdušies buzinessmani, kas strādā kā birokrāti, bet pelnīt grib kā privātie un vēl vairāk.
viesis
v
Vispār, šis ir ļoti diskutējams jautājums. Pirmkārt, nav pierādījumu, ka privātais VIENMĒR nozīmē labāk, lētāk un efektīvāk. Otrkārt, nodot daudzas pašvaldību funkcijas privātajiem, nozīmē kādā brīdī attapties pie sasistas siles darboties nespējīga uzņēmuma vai nepaceļamu tarifu izskatā. No otras puses- pašvaldības ņemšanās ar dzeramā ūdens tirgošanu pudelēs, izskatās stipri dīvaini.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē