Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Cik novadā ir pagastu, tik attiecīgi pagastveču ar labu algu

Katrā ciemā pa pagastvecim

Visai drosmīgu paziņojumu pagājušajā nedēļā Latvijas Pašvaldību savienības kongresā pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, norādot, ka vietvarām ir diezgan skaidri jārēķinās, ka pašvaldību skaits, neskatoties uz ilgstošo pretestību, tiks samazināts ar galveno mērķi – padarīt novadus spēcīgākus. "Mana pārliecība ir, ka jāsāk teritoriālās reformas otrais posms, kura mērķis būtu apvienot novadus un samazināt pašvaldību skaitu. Jūs varat mani nosvilpt no tribīnes, bet tas notiks tāpat un notiks ļoti ātri," teica ministrs, manuprāt, ar šo frāzi savā ziņā precīzi ilustrējot pašreizējo situāciju pašvaldību jomā.

Diemžēl aizvien Latvijā ir novadi, kuros iedzīvotāju skaits ir zem 2000 cilvēku, turklāt nekur nav redzēti ticami dati, cik no šiem pašiem 2000 cilvēkiem ir tikai formāli deklarēti konkrētajā administratīvajā teritorijā un līdz ar to – kāds ir faktiskais iedzīvotāju skaits pašvaldībā. Vienlaikus ir arī lielas pašvaldības, kurās apvienojušies visi apkārtējie pagasti un arī pilsētas. Skaidrs, ka pilnīga taisnība ir ministram, ka mazās pašvaldības nespēj pildīt vietējai varai uzticētās funkcijas, jo mazai pašvaldībai vienkārši nepietiek resursu – gan cilvēkresursu, gan arī finanšu –, lai realizētu savus pienākumus pret iedzīvotājiem, kuri pēc būtības ir identiski, neatkarīgi no tā, vai pašvaldība ir liela un turīga vai maza un trūcīga.

Vienlaikus ceru, ka līdz ar šo ministrs arī rosinās reformēt pašvaldību struktūru kā tādu, lai izskaustu bezatbildīgi nesaimnieciskos tēriņus vietvarās.

Proti, līdz šim nespēju saprast, kādēļ novados ir faktiski mākslīgi radīta (un nereti gana labi apmaksāta) tāda mistiska amata vieta kā pagasta pārvaldes vadītājs. Būtībā tas nozīmē – cik novadā ir pagastu, tik attiecīgi ir pagastveču vai pagastdāmu ar savu kabinetu, labu algu, nereti arī dienesta auto un tamlīdzīgi. Un tādi amati ir pat pagastos, kur iedzīvotāju skaits nesasniedz tūkstoti. 

Pieļauju, ka tos savulaik iepriekšējā pašvaldību apvienošanās laikā izveidoja kā sava veida kompensācija tiem pagastvečiem, kuri netika jauno novadu domēs. Tā teikt, lai vismaz nosacīts priekšnieka gods paliek. Šis ir viens no piemēriem, kas apliecina pašvaldību nespēju vai nevēlēšanos mainīties un kļūt efektīvākām, vienkāršiem vārdiem sakot, saviem nodokļu maksātājiem izmaksāt lētāk.

Es nerosinu likvidēt pagasta pārvaldes, kurās vietējie iedzīvotāji var saņemt pašvaldības pakalpojumus. Bet noteikti rosinu mazināt izšķērdību. Iespējams, šāda ministra iniciatīva varētu arī pastiprināt svilpšanu. Tomēr ir vērts mēģināt. 

Top komentāri

Pašvaldības = izšķērdība un korupci
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi
Trollis JT
T
Samazināt liekēžu skaitu. Pie viena - samazināt daudzas mākslīgi sagudrotas pašvaldību funkcijas.
BiroKratos
B
Taisīsim uzreiz vienu lielu pa vusu Latviju pašvaldību un miers!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē