Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Var uzskatīt, ka šī ir tikai politiska formalitāte, taču tikpat labi pastāv iespēja, ka Ābrama nesaglabās savu amatu

Konkurences nozare politiskajos līkločos

Nekādu pārsteigumu neizraisīja lēmums no vakardienas Ministru kabineta sēdes darba kārtības izslēgt grozījumu projektu Konkurences likumā, kuru galvenais mērķis ir nodrošināt Konkurences padomei (KP) iespēju ar saistošiem lēmumiem vērsties pret gadījumiem, kad valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības īsteno konkurenci ierobežojošas darbības. Kā noprotams, lēmums par to ticis pieņemts jau pirmdien valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdē, turklāt grozījumu tālākā nākotne ir visai neskaidra, jo atšķirībā no iepriekšējās reizes grozījumu projekta izskatīšana šoreiz ir atlikta uz nenoteiktu laiku. Lai gan KP iniciētās normas atbalsta uzņēmēji un arī Ekonomikas ministrija (EM), tomēr aizvien pret to iebildumi ir pašvaldībām, kas savu nostāju argumentē ar bažām, kā KP iecerētās normas piemēros praksē.

Tajā pašā laikā mazliet dīvains šķiet otrs lēmums, proti, uz nedēļu atlikts arī EM virzītais lēmumprojekts uz otru piecu gadu termiņu KP vadītāja amatā apstiprināt pašreizējo KP vadītāju Skaidrīti Ābramu. Lai gan oficiāli šo divu jautājumu atlikšana netiek savstarpēji saistīta, rodas daudz jautājumu, kāpēc lēmumprojektu par Ābramu EM izskatīšanai valdībā iesniedza faktiski pēdējā brīdī un kāpēc, kā noprotams no politiķu publiski paustā, lēmumprojekts īsti nav bijis savlaicīgi saskaņots. Šeit būtiski, ka Ābramas pašreizējais pilnvaru termiņš beidzas 25. jūnijā, tāpēc faktiski valdībai pozitīva lēmuma pieņemšanai ir atlikusi tikai viena nedēļa. Līdz ar to nav saprotams, kāpēc atkal tomēr būtiskos jautājumos piedzīvojam pēdējā brīža faktoru, lai gan, kā minēts valdības lēmumprojekta anotācijā, Ābrama savu piekrišanu otrajam pilnvaru termiņam paudusi jau 25. aprīlī. Protams, ja KP vadītājs netiks apstiprināts līdz 25. jūnijam, uzrauga darbs neapstāsies.

Tomēr nepamet sajūta, ka kādā brīdī par šo jautājumu apzināti vai neapzināti ir izpalikusi komunikācija starp valdības partneriem.

Interesi raisa arī premjera Māra Kučinska aģentūrai LETA paustais, ka Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens priekšlikumu par Ābramas atkārtotu virzīšanu amatā iesniedzis bez pamatojuma, tāpēc pirms jautājuma izlemšanas ZZS Saeimas frakcija vēlas 19. jūnijā uzklausīt KP vadītājas ziņojumu par paveikto un nākotnes iecerēm. "Tomēr nav labs tonis bez atskaites, bez nākotnes redzējuma atkārtoti apstiprināt jebkuru iestādes vadītāju. Ierasta ir prakse, ka ar jebkuru no kandidātiem, ko plānots atkārtoti apstiprināt amatā, vispirms notiek sarunas par iepriekšējo posmu," uzsvēris Ministru prezidents.

Var uzskatīt, ka šī ir tikai politiska formalitāte, taču tikpat labi pastāv iespēja, ka Ābrama tomēr nesaglabās savu amatu, iespējams, tieši Konkurences likuma grozījumu projekta dēļ. To netieši apliecina arī Ašeradena paustais, slavējot Ābramas pieredzi un kompetenci, vienlaikus aģentūrai LETA uzsverot: "Es ļoti novērtēju Ābramas ekspertīzi, un viņas neapstiprināšana amatā uz otru termiņu būs liels zaudējums." Atbilde ilgi jāgaida nebūs. Tikai nedēļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē