Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Šis nav pirmais gadījums, kad pašvaldībai pēkšņi pietrūkst naudas šādu objektu kopšanai

Nacionālā svētvieta kā neparedzēts gadījums?

Valdība vakar nolēma novirzīt 193 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijai un apkopei. Kā iemesls šādam valdības lēmumam tiek minēts tas, ka Rīgas pašvaldībai nepietiekot līdzekļu pieminekļa sakopšanai. "Brīvības piemineklis simbolizē Latvijas valstiskumu un mūsu tautas vienotību, tādēļ ļoti svarīgi veikt visus nepieciešamos restaurācijas un sakopšanas darbus līdz valsts simtgades kulminācijai nākamā gada novembrī. Uzzinot, ka pašvaldībai nepietiek līdzekļu pieminekļa sakopšanai, nekavējoties vērsāmies Finanšu ministrijā, aicinot piešķirt vajadzīgo finansējumu, un esam gandarīti, ka valdība šodien to atbalstīja," tā notikumu gaitu raksturo kultūras ministre Dace Melbārde.

Ar to būtu skaidrs, ka viss ir kārtībā un nākamgad – Latvijas simtgades svinību laikā – Brīvības piemineklis atkal mirdzēs visā savā krāšņumā, ar savu īpašo auru sildot Latvijas iedzīvotājus un vizuāli priecējot tūristus un citus ārzemju viesus.

Un tomēr – kaut kas šajā valdības lēmumā un galvaspilsētas nosacītajā naudas trūkumā nebeidz pārsteigt. Proti, Brīvības piemineklis ir viens no galvenajiem Latvijas valstiskuma simboliem, nacionālā svētvieta. Fakts, ka pieminekļa sakopšanai nepieciešamie – uz citu daudzsimtu tūkstošu un daudzmiljonu publiskā sektora dīvaino tēriņu fona niecīgie – nepilni 200 tūkstoši eiro ir jāpiešķir no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, liek uzdot jautājumu politiķiem un ierēdņiem, kā var tikt pieļauta situācija, kad publiskais subjekts, kuram uzdots par pienākumu nodrošināt šīs svētvietas uzturēšanu kārtībā un kopšanu, var tā vienkārši pateikt – nav naudas, neko nevaram palīdzēt...

Nav jēgas tagad pat mēģināt šķetināt iemeslus, kāpēc Rīgas pašvaldība ir kļuvusi it kā tik nabaga, ka nespēj atrast šos patiesībā niecīgos 200 tūkstošus.

Turklāt šis nav pirmais gadījums, kad pašvaldībai pēkšņi pietrūkst naudas tieši līdzīgas nozīmes objektu kopšanai un sakārtošanai. Drīzāk jautājums būtu valdībai, varbūt pat parlamentam – vai nebūtu prātīgi izveidot valdības paspārnē vienu konkrētu struktūru, kuras pārziņā nodotu visus īpašos valstiskos objektus ne tikai Rīgā, bet visā Latvijas teritorijā, attiecīgi paredzot šai struktūrai pienākumu uzturēt un kopt tos, ik gadu tam arī paredzot noteiktu budžeta apjomu no nodokļu maksātāju naudas. 

Šīs struktūras darbinieku atbildība būtu sekot, plānot, rēķināt un pieprasīt ar konkrētiem aprēķiniem pamatotus ikgadējos nepieciešamos naudas resursus, lai visi nacionālas nozīmes objekti tiktu laikus un kvalitatīvi apkopti, saremontēti un neradītu draudus cilvēkiem un kaunu valstij. Esmu pārliecināts, ka šāda iestāde jau pirmā gada laikā attaisnotu tās darbības izmaksas pretēji daudzām citām dīvainām struktūrām, kas naudu tērē, bet jēgas no tām nekādas. 

Un mums nekad vairs nebūs jāpiedzīvo šādas apkaunojošas situācijas, kad Brīvības pieminekļa sakopšana tiks pasniegta kā neparedzēts jeb pat ārkārtas gadījums, kam jāmeklē nauda kaut kur pa pakšiem vai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Top komentāri

Ušakovam naudas par maz?
U
Lai negrābj tik daudz algās sev un saviem fiktīvajiem ielikteņiem, tad naudas būs gana.
kā tad
k
vēl vienu struktūru mums vajagot, jau tagad to ir stipri par daudz, pieminekļu aizsardzības iestādījumi, dārzu un parku kopšanas iestādes, fondi visādi, muzeju biedrības, oi, par to naudu, kas tagadējām struktūrām aiziet, visus pieminekļus uzturēt varētu
Kuzja un Muris
K
Jādomā, ka Rīgas dome līdzekļu trūkuma dēļ uz savām tualetēm stieps vecās avīzes un žurnālus...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē