Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Straumi sagaida vairāki nopietni izaicinājumi, kas faktiski arī ietekmēs KNAB nākotni

Priekšnieks ar mesijas nastu

Jēkabs Straume Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka krēslā iesēžas ar diezgan smagu nastu, ko viņam vakar līdz ar apstiprināšanu KNAB priekšnieka amatā "visžēlīgi" līdzi iepakoja politiķi.

Tas, ka KNAB pēdējos gados mazāk izcēlās ar reāliem darbiem, bet vairāk ar publisku cirku, bija jau nožēlojama ikdienas parādība. Tāpēc savā ziņā pozitīvs ir fakts, ka Straume šajā amatā nāk no cita laukuma – Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, kas vienlaikus ir cieši saistīts ar valsts drošības sargāšanu, jo arī korupcija ir tikpat nopietns valsts apdraudējums kā tie, ar kuriem Straume cīnījās savā līdzšinējā darbavietā.

Komiski gan klausīties jaunajam KNAB šefam veltītajos epitetos, kas birst no politiķu mutēm, ka Straume esot pēdējā cerība glābt šo iestādi un tamlīdzīgi.

Diez vai ir godīgi šādā situācijā cilvēkam tagad uzspiest tādu kā mesijas zīmogu.

Tas, ka viņam sagaidāmas diezgan smagas dienas, skaidrs jau šobrīd, jo pēdējos gados šī tiesībsargājošā iestāde kļuvusi savā ziņā absolūti vāja tieši KNAB augstāko amatpersonu neskaitāmo savstarpējo publisko skandālu dēļ. Droši vien šādas cirka izrādes pamatīgi demotivēja KNAB ierindas profesionāļus. Nekādā ziņā neapšaubu šo profesionāļu godaprātu, tomēr grūti iedomāties cilvēka spēju strādāt ar maksimālu atdevi, ja vairs nav skaidra ne pašas iestādes nākotne, ne arī tas, kādēļ tā vispār aizvien eksistē. Vēl jo vairāk eļļu ugunī pielēja arī diezgan asās vārdu apmaiņas starp bijušo KNAB vadošo darbinieci un tagadējo politiķi Jutu Strīķi un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, kad pirmā būtībā publiski vainoja prokuratūru daudzu svarīgu lietu izmeklēšanas kavēšanā, bet otrais diezgan asā un kategoriskā tonī norādīja uz paša KNAB, tostarp tā bijušās vadības vāji profesionālo darbību, turklāt atsevišķos gadījumos KNAB rīcībai balansējot uz likuma robežas.

Straumi sagaida vairāki nopietni izaicinājumi, kas faktiski arī ietekmēs KNAB nākotni. Pats galvenais no tiem būs radīt iestādē iekšēju stabilitāti, kā arī gūt darbinieku uzticēšanos. Ja šīs divas lietas viņam izdosies, arī pārējie uzlabojumi neizpaliks – gan sabiedrības uzticības atgūšana, gan arī profesionāla, bezkompromisa cīņa ar korupciju un negodīgu varas izmantošanu, nešķirojot ne pieķerto noziedznieku politisko piederību, ne dažāda veida simpātijas vai draudzību.

Simpātijas raisa viens no pirmajiem Straumes definētajiem mērķiem – KNAB izvairīsies no Holivudas cienīgiem publiskiem šoviem. Tas nozīmē, ka varam tomēr sagaidīt profesionāli veiktu darbu ar tam sekojošu adekvātu rezultātu.

Top komentāri

Interesanti
I
ka KNAB galvenais novājinātājs, oligarhu cilvēks Steļčenoks rakstā nav minēts ne ar pušplēstu vārdu. Starp citu, zīmīgi arī, ka oligarham Koziolam piederošā Diena nepārpublicē Ir rakstu par Rīdzenes sarunām.
Dolbajobam 7.26
D
Skatoties kāda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē