Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Vai tiešām Latvijā uz katru darītāju ir nepieciešami vismaz divi priekšnieki?

Problēmas risinājuma vietā – jauni amati

Laikā, kad Valsts kanceleja izsludinājusi valsts pārvaldes reformu, lai padarītu to efektīvu un nodokļu maksātājiem noderīgu, Finanšu ministrija (FM), šķiet, nolēmusi iet pretēju ceļu. Vismaz tā liek domāt dīvainais FM lēmums izveidot jaunu ministrijas valsts sekretāra vietnieka amatu nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos, uz kuru ceturtdien tika izsludināts konkurss.

Kā lasāms konkursa sludinājumā, jaunā ierēdņa uzdevums būs vadīt politikas un tās vadības stratēģijas izstrādi un koordinēšanu nodokļu administrēšanas, ēnu ekonomikas ierobežošanas jomā, kā arī nodrošināt sistemātisku nodokļu administrēšanas jautājumu izvērtēšanu. Aģentūra LETA raksta, ka jaunā FM valsts sekretāra vietnieka pārraudzībā būšot divi departamenti – viens jau esošais, kas atbild par nodokļu administrēšanu un VID jautājumiem, kā arī no jauna komplektējamais ēnu ekonomikas apkarošanas departaments. FM pārstāvji gan apgalvo, ka papildu nauda no valsts budžeta šīs idejas realizācijai nebūšot nepieciešama, jo finansējums un cilvēkresursi tikšot rasti no FM jomas iekšējiem resursiem.

Un tomēr – kaut kas īsti šajā stāstā "nelīmējas kopā". Kāpēc ir jārada atkal jauns birokrātu aparāts, kas nodarbosies ar koordinēšanu, plānošanu un visādu stratēģiju vadīšanu laikā, kad virkne tiešo darba darītāju, kuriem uzdots apkarot ēnu ekonomiku un nodokļu shēmotājus, ik pa laikam atzīst, ka viņiem pietrūkst resursu reālu apkarošanas procesu īstenošanai?

Vai tiešām Latvijā uz katru darītāju ir nepieciešami vismaz divi priekšnieki, kuri plānos, koordinēs un vadīs procesus? Un kā tad bija līdz šim? Vai ar šādu lēmumu FM būtībā atzīst, ka līdz šim īsti nav sekmējies ne ar ēnu apkarošanu, ne arī nodokļu administrēšanu? Kas, ņemot vērā milzīgos nodokļu parādus un "pēvēenščiku" darbības apjomus, manuprāt, ir diezgan uzskatāma patiesība.

Taču, palasot FM argumentāciju jaunā birokrātu aparāta radīšanai, vairāk šķiet, ka FM pārraudzītajā lauciņā drīzāk notiek kaut kāda ietekmes pārdale, kādam noņemot nost kādas kompetences.

Vēl jo vairāk izbrīna FM runasvīra Alekša Jarocka aģentūrai LETA teiktais, ka patlaban vēl neesot pilnīgas skaidrības par jaunā ēnu ekonomikas apkarošanas departamenta komplektēšanu un FM speciālisti pie šā jautājuma vēl strādā.

Pagaidiet! Kā nav skaidrības? Teorētiski jaunais ierēdnis amatā var tikt apstiprināts septembra beigās. Kur ir garantija, ka uz to laiku jau būs sameklēti nepieciešamie cilvēkresursi? Vai arī tas tiks atstāts jaunā vadītāja ziņā? Bet tas nozīmē, ka ar pilnu jaudu jaunais departaments pirmajā laikā nespēs strādāt. Tajā pašā laikā naudiņa no valsts budžeta jau ripos pilnā apjomā, bet efektivitātes nebūs.

Un vēl kāda nianse – būtu ļoti vēlams, lai FM publisko arī konkrētus, reālos skaitļos izmērāmus rezultātus, kas būs jāsasniedz jaunā ierēdņa vadītajām struktūrām jau pirmā darbības gada laikā. Ja šādu skaitļu jau šobrīd nav, šis solis vairāk izskatās pēc birokrātiskā aparāta paplašināšanas. 

Top komentāri

Mantrausis
M
Pieļauju, ka, mainoties sistēmām, nemainās tradīcijas. Padomju laikos par komunismu runāja un cēla. Process, organizācijas, notikumi – viss, kā pienākas! Tagad x gadus ņemas ar ēnu ekonomiku, kontrabandu, bet faktiski tā ir izrāde sabiedrībai, lai paskaidrotu, kāpēc trūkst naudas. Kāpēc tās patiesi trūkst, tas ir cits jautājums un cita atbilde. Bet mēs rūpējamies, lai... Ir tas, ko mums stāsta, un tas, kas notiek. Te nevajag teorijas, bet daudzmaz darbojošamies atmiņu. Bija, ir un būs! Jo cīņa nevar beigties, tātad nevar iznīcināt pretiniekus. Jo tā var zaudēt darbu un atbalstu, ka jācīnās! :)
Ekonomičeskijs
E
Ēnu ekonomika Latvijā - piecu sekretāru un viņu vietnieku vērta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē