Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rasmusens atzinīgi vērtē Baltijas valstu sadarbību gudrajā aizsardzībā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens atzinīgi vērtē Baltijas valstu sadarbību tā saucamajā gudrajā aizsardzībā (smart defence), ļaujot ierobežotu resursu apstākļos rīkoties efektīvāk.

"Jūsu savstarpējā sadarbība un arī sadarbība ar skandināvu kaimiņiem, jūsu inovācijas loģistikas, kiberdrošības, enerģētikas jomā, jūsu aizsardzības iestāžu struktūru pārveidošana. Lietuva, Latvija un Igaunija ir piemērs tam, kā pat vissmagākajā ekonomiskajā krīzē saglabāt atbildīgu attieksmi pret drošību. Tā ir mācību stunda, no kuras iegūst visa NATO," Rasmusens pauda ceturtdien publicētā intervijā Latvijas Avīzē.

Viņš uzsvēra, ka ir daudz veidu, kā tērēt gudrāk - pārveidojot NATO militārās struktūras tā, lai tās būtu daudz pilnvērtīgākas un efektīvākas; meklējot inovācijas, atrodot jaunu pieeju pašreizējām problēmām; sadarbojoties starptautiskos projektos tā, kopīgais rezultāts būtu vērtīgāks par atsevišķi sasniedzamo.

Rasmusens vēlas, lai "gudrā aizsardzība" kļūtu par NATO vadmotīvu samitā Čikāgā šā gada maijā. "Kad valstis nevar tērēt vairāk, tām jāvar tērēt labāk – tas nozīmē tērēt tā, lai būtu maksimāls efekts. Tas īpaši attiecas uz mazām un vidēji lielām valstīm. Vienam vērtīgi izdotam eiro, dolāram vai latam var būt lielāka ietekme nekā diviem, kas iztērēti nekoordinētos projektos," sacīja NATO ģenerālsekretārs, komentējot Latvijas atvēlēto finansējumu aizsardzībai, kas šogad ir tikai ap 1% no IKP.

Viņš gan nekavējās atgādināt, ka priecājas par Latvijas kaimiņvalsts Igaunijas spēju sasniegt 2% no IKP savam aizsardzības budžetam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē