Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Seile: Pedagogu jaunā atalgojuma modeļa uzlabošana nedrīkst ievilkties mūžīgi

Jaunais pedagogu darba samaksas modelis ir par 99% gatavs, tā uzskata izglītības uz zinātnes ministre Mārīte Seile. Līdz ar to modelis jau tuvākajā laikā tiks virzīts uz Ministru kabinetu (MK) apstiprināšanai. Vienlaicīgi ministre nenoliedz, ka vēl ir uzlabojamas lietas, tāpēc priekšā vēl ir saskaņošanas process, tomēr tas nedrīkstētu ievilkties līdz bezgalībai. Ideālā gadījumā jau jūlija vidū visam būtu jābūt apstiprinātam.

Laikraksts Diena jau rakstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nolēmusi skolotāju atalgojuma sistēmu mainīt tikai pēc gada - no 2016. gada 1. septembra.

Jaunie noteikumi uz MK tiek virzīti steidzamības kārtā, jo, ņemot vērā, ka modeļa ieviešanai var būt nepieciešami papildu resursi arī pašvaldībām, nepieciešams pēc iespējas ātrāk gūt skaidrību. Tādējādi pašvaldības jau laicīgi spēs plānot nākamā gada budžetu. Līdz ar to Seile cer, ka saskaņošanas process neievilksies. Visām iesaistītajām pusēm būtu rūpīgi jāizvērtē, kuri iebildumi ir principiāli labojami un, uz kuriem nebūtu šobrīd jāuzstāj.

Lai gan ministre norāda, ka šobrīd uz visiem skolotāju jautājumiem viņai ir arī atbildes, tomēr cits jautājums ir, vai šīs atbildes pedagogiem patīk. Sarežģītākais ir atrast kompromisus, un daļa diemžēl var palikt neapmierināti. Mērķis gan neesot pieņemt tādus lēmumus, ar kuriem nav apmierināta lielākā sabiedrības daļa.

Runājot par modeļa ieviešanas atlikšanu par gadu, Seile uzsver, ka ziņa vienmēr bijusi no ministrijas puses konsekventa – pats modelis jāizstrādā līdz mācību gada beigām, bet tas, vai izdosies modeli ieviest jau šogad atkarīgs no pieejamā finansējuma un no saskaņošanas procesa. "Es to neuzskatu par principiālu atkāpšanos vai padošanos. Ir jāsaprot, ka laika ir bijis par maz. Ja mums sarunas būtu bijušas tik veiklas un vienkāršas ar visiem partneriem, ka maijā jau viss būtu bijis saskaņots, tad, iespējams, modeli varētu ieviest jau šogad," Dienai saka Seile. Viņa gan neuzskata, ka tā būtu bijusi sadarbības partneru vaina, vienkārši objektīvi laika bijis par maz un saskaņošanas process bijis ļoti sarežģīts. "Līdz ar to es neuzskatu, ka kaut kas ir nogājis greizi. Domāju, ka tas ir pareizs kompromiss," tā ministre. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē