Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vienotība: Kavēšanās pieņemt referendumu likuma grozījumus atstāj rīcības brīvību sabiedrības šķeltniekiem

Aizkavējot referendumu likuma pieņemšanu, tiek nopietni apdraudētas valsts intereses un drošība, atstājot rīcības brīvību sabiedrības šķeltniekiem, satraukumu par nespēju Saeimas Juridiskajā komisijā vienoties virzīt pieņemšanai Saeimā grozījumus "Likumā par tautas nobalsošanu un likuma ierosināšanu" pauž partijas Vienotība Saeimas frakcijas deputāti.

Nacionālajai apvienībai (NA) bloķējoties ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un Saskaņas centru (SC), tiek kavēta vairāku nozīmīgu referendumus regulējošu normu ieviešana, tostarp, nosacījuma atklāt tautas nobalsošanas iniciatīvas grupas identitāti, noteikt precīzāku nobalsošanai nododamā jautājuma kvalitātes kontroles procedūru un likumā paredzēt pirmsreferenduma aģitāciju regulējošus noteikumus. Šādi tiek nodarīts nozīmīgs kaitējums valsts interesēm, norāda Vienotība.

"Šo likuma normu uzdevums ir noteikt gan tēriņu "griestus" un novērst nezināmas izcelsmes naudas līdzekļu izmantošanu aģitācijas kampaņās, gan novērst prasību valstij par nodokļu maksātāju naudu uzņemties nesamērīgus pienākumus, lai testētu idejas, ko iniciējuši tikai 0,6 %  jeb 10 000 vēlētāju. Neieviešot stingru tautas nobalsošanai nododamo likumprojektu kvalitātes un aģitācijas uzraudzības kontroles mehānismus, Latvija joprojām nebūs pasargāta no tai nedraudzīgu spēku iniciētām provokācijām, kuru mērķis ir sabiedrības šķelšana," skaidroja Vienotības deputāti.

"Apzinoties nepieciešamību novērst būtiskos trūkumus un uzlabot tautas nobalsošanas ierosināšanas procedūru, visas koalīcijas partijas jau martā konceptuāli vienojās atbalstīt grozījumus referendumu likumā, kas tapuši rūpīgā darbā, piesaistot virkni tiesību zinātņu ekspertu. Savu atbalstu iniciatīvai pauda arī NA. Tādēļ neizpratni rada tās vēlme kopā ar opozīcijā esošajām ZZS un SC kavēt nozīmīgo grozījumu drīzu pieņemšanu Saeimā, kā arī nekonsekvence, jau atkal rosinot atgriezties pie nosacījuma par iniciatīvas nodošanu tautas nobalsošanai, savācot vien 10 000 pilsoņu parakstu, vienlaikus paredzot trīskāršot parakstīšanās iespējas. Šāds ierosinājums ir nesamērīgs un situācijai neatbilstošs," norādīja Vienotība.

Lai garantētu demokrātiskās sistēmas stabilitāti un efektivitāti, likumdevējam jānodrošina valsts institūcijām iespēja vērsties pret antikonstitucionālām politiskām tendencēm, kas nākotnē varētu apdraudēt Latvijas valsts pēctecību. To skaidri apliecināja pēdējais referendums, uz to norādījuši vairāki tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, atgādina Vienotība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē