Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Cik šodien maksā Purvīša glezna?

Latvju mākslas klasiķim Vilhelmam Purvītim 140 gadu jubileja. Lai cik banāli skanētu — mākslinieks dzīvo savos darbos. Cik šo darbu palicis, gan ir grūti pateikt. Purvītis, viens no nacionālās glezniecības skolas aizsācējiem, mums ir atstājis ļoti daudz mīklu un sarežģījis dzīvi visiem viņa daiļrades pētniekiem.

Viņa radīto darbu skaits noteikti mērāms tūkstošos, jo Purvītis bija ļoti strādīgs. Tomēr lielākā daļa viņa gleznu ir zudušas vēl meistara dzīves pēdējos gados Otrā pasaules kara laikā. Nav arī skaidrs, cik neparakstītu darbu patiesībā ir Purvīša un cik viņa dažādie paraksti uz gleznām ir viltoti. Ik pa laikam kā Latvijā, tā ārzemēs parādās nezināmi it kā Purvīša darbi, liekot mākslas ekspertiem lauzt šķēpus par to autentiskumu un tātad arī vērtību. Ņemot vērā iepriekš minēto un saskaitot zināmās kolekcijas, var lēst, ka Vilhelma Purvīša darbu, kas saglabājušies līdz šodienai, skaits diez vai pārsniedz divus simtus. Nedaudz vairāk par simtu atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, nelielā skaitā arī citos Latvijas un Krievijas muzejos, bet pārējie – privātkolekcijās, kur tie gan ik pa laikam maina īpašnieku. 


Purvītis nudien ir latviešu mākslas, un Latvijas ainavas vizītkarte, atvasinājis dabas tēlu līdz vispārinājumam, simbola līmenim. Ne velti, pamanot dabā bērzu birzi, sniegotus laukus pavasara laikā, mēs sakām — kā Purvīša gleznā! Sestdiena viesojas muzejā, mākslas galerijās un pie kolekcionāriem. Viens no viņiem ir Guntis Belēvičs, Aptiekāru asociācijas prezidents: «Jo lielāks ģēnijs un jo mazāk viņa darbu piedāvājumā, jo lielāka to cena, bet pieejamās finanses uzliek zināmus ierobežojumus. Labs Purvītis vienmēr, kopš nodarbojos ar mākslas kolekcionēšanu, ir maksājis tik, cik trīsistabu dzīvoklis Pļavniekos.» 

Kā klājas muzeja fondos glabātajiem Purvīša darbiem, kā savas kolekcijas veido kolekcionāri, kā noskaidrot, vai glezna tiešām pieder vecmeistara otai un kas vispār var noteikt tās cenu, lasiet jaunākajā Sestdienā!

Top komentāri

saaaaaaaaaa
s
Purvitis ruleeeeeeeeeeeeee
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata