Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Kas mūs sagaida 2013.gadā?

Kārtējais pasaules gals 2013.gadā pagaidām netiek solīts, tomēr citu spraigu notikumu būs papilnam. Sestdiena aplūko dažus svarīgākos no tiem, prognozējot iespējamo iznākumu.

Sīva cīņa par uzvaru Rīgā
Vai pašvaldību vēlēšanās Ušakova un Amerika tandēms noturēsies pie varas Rīgā? Konsolidētais mediju atbalsts kopā ar nenoliedzamiem sasniegumiem dažos pilsētas saimniecības vadības aspektos ļauj pašreizējai domes koalīcijai, kuru sociologs Aigars Freimanis dēvē par pašu komfortablāko koalīciju pēdējās desmitgadēs, cerēt, ka arī kādi latviešu vēlētāji/-as aizmirsīs Ušakova parakstu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Freimanis uzskata, ka pašreizējās koalīcijas uzvara ir diezgan droša, un tas ietekmēs arī visas valsts politisko attīstību. Savukārt politoloģijas zinātņu doktors Ivars Ījabs neņemas prognozēt Rīgas vēlēšanu iznākumu: "Iespēja, ka viņi savas pozīcijas zaudēs, ir pietiekami liela. Būs etniskais balsojums, iznākums būs atkarīgs nevis no vēlētāju pārvilināšanas, bet no tā, cik savu atbalstītāju katra puse dabūs pie vēlēšanu iecirkņiem. Spriedze būs liela, cīņa ies par katru balsi."  

Aktīvāk vairosimies Latvijai
Demogrāfiskā stāvokļa uzlabošana šogad bija viens no politiķu "jājamzirdziņiem", bet tagad valdība no vārdiem beidzot ķērusies pie darbiem. Nākamgad plānots palielināt bērna kopšanas un vecāku pabalstus; tā saukto "māmiņu algu" griestus palielinās līdz 23,02 latiem dienā un 50%, kas ir virs šīs summas. Pēc demogrāfa Ilmāra Meža domām, pabalstu pieaugums daudzām ģimenēm būs ievērojams atbalsts, kas pozitīvi ietekmēs dzimstības rādītājus. "Ātru rezultātu nebūs, bet dzimstība būs nedaudz lielāka," prognozē Mežs. Viens no iemesliem ir tas, ka pašlaik pieaug iedzīvotāju skaits labākajā bērnu radīšanas vecumā (no 25 līdz 30 gadiem), tādēļ dzimstība pieaugtu pat neatkarīgi no valdības lēmumiem. Šogad dzimušo skaits varētu pārsniegt 20 000, nākamgad par kādu 1000 vairāk, bet arī šāds dzimušo skaits būs divreiz zemāks nekā 80.gadu nogalē, kad Latvijā dzima vairāk nekā 40 000 bērnu gadā.

Hokejistiem jātiek uz Sočiem
Vai Latvijas hokeja izlase turnīrā Rīgā izcīnīs tiesības spēlēt Soču olimpiādē? Valstsvienības netikšana uz nākamajām olimpiskajām spēlēm varētu izraisīt zemestrīcei līdzīgas izmaiņas mūsu hokeja saimniecībā un vairot runas par šā sporta veida pagrimumu Latvijā vispār. Dienas hokeja apskatnieks Māris Zembergs dod piesardzīgus 60 procentus, ka uz Sočiem mūsu hokejisti tomēr brauks: "Kodols būs Dinamo un citu KHL komandu spēlētāji, un viņiem, atskaitot Edgaru Masaļski, sezona nav bijusi veiksmīga, tāpēc arī Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs un Jānis Sprukts gribēs pierādīt, ka viņi nav zemē metami. Katrā ziņā motivācija viņiem būs." Bažas tomēr rada izlases rezultāti, sausie zaudējumi iepriekšējā pasaules čempionāta trijās pēdējās spēlēs, Dinamo pašreizējais vājais sniegums, vienas pretinieces Francijas pragmatisms un otras pretinieces Kazahstānas treneris Krikunovs, kurš Latvijas izlasi zina ļoti labi, turklāt esot valsts prezidenta līmenī saņēmis norādījumu par katru cenu iegūt olimpisko ceļazīmi.

Vairāk par nākamā gada prognozēm lasiet 21. decembra Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata