Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Kuģelis un garie eklēri

Ar receptēm dalās Indra Petere no Francijas.

Dzīve Francijā man iemācīja, ka alkohols un ēšana nav kaut kādas divas atšķirīgas lietas, bet vienots veselums, kur viens otru papildina – nu kā smukā ģimenē! Tagad šīs smukās tradīcijas mēģinu ieviest arī pie mūsu ģimenes ēdamgalda Latvijā. Protams, zināju, ka pie alus labi garšo ķiploku grauzdiņi, taču nevarēju pat iedomāties, ka mammas ceptie eklēri ir tik ļoti saderīgi ar īstu franču šampanieti vai vieglu dzirkstošo vīnu.


Kuģelis

Rudens ar lapām, kartupeļu talkām, resnajiem ķirbjiem uz lauka un ābolu pārpildītajiem dārziem ir manai sajūtai mīļākais laiks Latvijā. Bet kartupeļi, man liekas, ir tuvi katram normālam latvietim, ja viņš ir kaut cik pie zemes, nevis lidinās rīsu un kuskusa mākoņos. Tāpēc manas vecmāmiņas ceptais kuģelis ar franču sieru aromātu būs īsti laikā!

60 minūšu / 5 porcijas / samērā viegli

Vajadzēs:

  • 10 kartupeļu
  • 1 olu
  • 100 g saldā krējuma
  • 150 g plāni griezta bekona
  • sāli
  • 17 dažādu sieru

Gatavošana:

1. Kartupeļus nomizo un sarīvē ar smalko rīvi. Pēc tam pievieno saldo krējumu, olu un sāli. Samaisa visu, un parastā kuģeļa masa ir gatava. Ja kartupeļi ir svaigi, nesen rakti, es tos rīvēju vai samaļu dārzeņu smalcinātājā ar visu mizu.

2. Vēl kartupeļu masai piemaisa gabaliņos sagrieztus dažādus sierus, izklāj formas apakšu ar bekonu un lej masu formā. Es sierus speciāli nepērku, bet izmantoju pārpalikumus no iepriekšējām maltītēm.

3. Liek cepties līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī 40 minūtes. Pirms izņemšanas var pārziest ar sviestiņu un pacept vēl 10 minūtes – tad virsa sanāks skaisti brūna.


Garie eklēri

Mana mamma strādāja konditorejā, un pa ceļam no skolas man ar brāli bija ļauts tur uz brītiņu iegriezties. Iespējams, šīs ir manas siltākās atmiņas par skolas gaitām! Eklēri bija mums visiemīļotākie un vienmēr par maz, tāpēc ar laiku pierunājām mammu dabūt recepti un iemācījāmies cept tos paši. Bet eklēru garā versija mums šķita skaistāka un, galvenais, – lielāka.

60 minūšu, ja viss rit labi / 4-5 porcijas / nav grūti, tikai cepšanas laikā nevajadzētu virināt krāsns durvis

Vajadzēs:

  • Mīklai (kādiem astoņiem garajiem eklēriem)
  • 100 g ūdens
  • 50 g sviesta
  • 100 g miltu
  • sāli
  • 3 olas

Pildījumam:

  • 30 g pistāciju bez sāls (nav obligāti)
  • 1 tējk. nesaldināta kakao pulvera
  • 100 g saldā krējuma
  • 50 g pūdercukura
  • šokolādi kausēšanai

Gatavošana:

1. Gatavo mīklu. Ūdeni ar sviestu un sāli uzvāra, noregulē mazu karstumu, nenoņemot katliņu no uguns, ieber izsijātus miltus un maisot silda, līdz mīkla sabiezē. Pēc tam nedaudz padzesē un pa vienai iemaisa olas, sajaucot viendabīgu, mīkstu mīklu.

2. Pildījumam saputo saldo krējumu ar cukuru stingrās putās un piemaisa kakao ar sadrupinātām pistācijām vai citiem riekstiem. Šādi pildīti eklēri jāpasniedz uzreiz! Ja grib nopietnāk, jātaisa vārītā krēma pildījums.

3. Mīklu pilda konditorejas špricē vai maisiņā ar palielu uzgali un izspiež uz cepampapīra 20 cm garas desiņas. Papīru vēlams mazliet ietaukot ar sviestu.

4. Liek plātni līdz 220 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 10 minūtes. Pēc tam nogriež karstumu uz 200 grādiem un cep vēl 10 minūtes. Nevirina durtiņas!!!

5. Gatavos eklērus atdzesē un pārgriež gareniski uz pusēm. Pilda iekšā pildījumu, uzliek nogriezto vāciņu, dekorē un ceļ galdā. Man pašai ļoti garšo šokolāde, tāpēc mēdzu jau gatavos eklērus pārliet ar kausētas šokolādes kārtiņu. Patrekni izklausās, bet dažreiz jau var!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

 

GRAND CAVALIER TEMPRANILLO

Pussaldais sarkanvīns no saulainās Spānijas

Šis maigais un izteikti augļainā rakstura pussaldais sarkanvīns Jūs apburs ar patīkami sabalansēto garšu, kur dominēs sarkanās ogas.

Tā  ir perfekta izvēle, lai baudītu to vienu pašu vai izvēlēties kā kompanjonu pie dažāda veida, viegliem sarkanās gaļas ēdieniem.

Baudiet vīnu labi atdzesētu no 14-16°C temperatūrā.

 

 

 

GRAND CAVALIER VIURAO 

Pussaldais baltvīns no saulainās Spānijas

Šis svaigais un augļainais pussaldais baltvīns ir perfekta izvēle, lai baudītu to vienu pašu vai izvēlēties kā kompanjonu pie salātiem,  dažāda veida uzkodām, siera plates vai vistas gaļas ēdieniem. Vīns ir elegants un patīkami sabalansēts.

Baudiet vīnu labi atdzesētu no 6-8°C temperatūrā.

Jaunums Latvijas tirgū, pieejams visos veikalos.

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata