Ja receptes šķitīs pārlieku sarežģītas, padarīsim tās vienkāršākas, lai ēdiens nezaudētu, bet ikviens varētu atkārtot šefpavāru cienīgus brīnumus savā virtuvē!
Ar guacamole un chili con carne receptēm dalās meksikāņu restorāna - takērijas El Santo X šefpavārs Havjers Garsija.
Guacamole
Sens indiāņu ēdiens no avokado, tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un asajiem pipariem ir pamatoti iecienīta uzkoda, un tā, tāpat kā chili con carne, ir topā visu gadu. Kopš teju visos lielveikalos ir nopērkami tīri labas kvalitātes avokado, gvakamoli savā virtuvē var pagatavot ikviens – nekā sarežģīta! Lai gan tas īpaši netiek izcelts, gvakamole šķiet lieliska izvēle veģetāriešiem un arī svaigēdājiem.
Vajadzēs:
- 4 gatavus avokado
- 1 gatavu tomātu
- 1 mazu sarkano sīpolu
- ½ laima
- 1 nelielu, svaigu čili piparu vai dažas marinēta
- jalapeno ripiņas
- svaigu koriandru
- sāli
- labu olīveļļu
Gatavošana:
1. Mazos gabaliņos sagriež tomātu, sīki sasmalcina sīpolu un čili. Nazim jābūt asam, lai tomātu un sīpolu varētu sagriezt, nevis saspaidīt. Sakapā dažus zariņus koriandra un visu saudzīgi sajauc kopā, pievienojot laima sulu, sāli un mazliet olīveļļas. Šo maisījumu jeb svaigo salsu sauc par pico de gallo, kas tulkojumā nozīmē "gaiļa knābis" – tātad diezgan ass!
2. Avokado pārgriež gareniski uz pusēm, izceļ kaulu un ar karoti izgrebj mīkstumu. Nedaudz ar dakšu saspaida, taču lai paliek gabaliņi, nevis putra.
3. Saspaidītos avokado sajauc ar "gaiļa knābi", pagaršo, vai netrūkst sāls, varbūt pielej vēl mazliet olīveļļas, un ir gatava svaiga, ļoti aromātiska un mazliet pikanta guacamole! Pasniedz ar kukurūzas čipsiem.
Chili con carne
Viens no iecienītākajiem ēdieniem visu gadu, bet jo īpaši ziemā – jo sātīgs, silts un ar asumiņu! Pēc būtības tas ir vienkāršs mājas ēdiens, ko gatavo vairāk ar sajūtu, nevis ievērojot precīzus sastāvdaļu daudzumus un gabaliņu lielumu.
Chili con carne pasniedz ar kukurūzas biezputru polentu, kas arī ir ļoti vienkārši pagatavojama.
nepilna stunda / 4 porcijas / vienkārši
Vajadzēs:
- olīveļļu cepšanai
- 600 g maltas liellopa gaļas
- 2 sīpolus
- 2 ķiplokdaivas
- 2–3 tējk. malta kumīna
- 1/4 tējk. maltu melno piparu
- 1/2 tējk. saberztu koriandra sēklu
- 2 tējk. paprikas pulvera
- 2 tējk. dažādu maltu čili piparu – ancho,
- cayenne, guajillo
- 1 sarkano un vienu zaļo papriku
- 3–4 ēd. k. tomātu pastas
- cukuru
- 1 bundžu (280 g) konservētu melno pupiņu
- ar visu sulu
- polentai
- 300 g ūdens vai buljona
- 15 g sviesta, ja nevāra ar buljonu
- 100 g kukurūzas putraimu (nevis miltu!)
Gatavošana:
1. Katlā uzkarsē olīveļļu un apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokdaivas. Tad liek klāt gaļu un, pa brīdim apmaisot, cep, līdz tā vienmērīgi apbrūnē un faktiski arī ir gatava. Pievieno visas garšvielas, tikai ar sāli uzmanīgi – to labāk varēs sajust beigās. Iztīra no sēklām un pieliek arī gabalos sagrieztu papriku.
2. Kādas 10 minūtes vāra, līdz paprika kļūst mīksta, tad iemaisa tomātu pastu, visu uzkarsē un ber katlā pupiņas ar visu sulu. Nu var pieregulēt garšu ar cukuru un sāli.
3. Vēlreiz uzkarsē, lai uzvārās, un chili con carne ir gatavs! Beigās karsējot jāapmaisa centīgāk, jo pupiņām patīk piecepties pie dibena.
4. Kukurūzas biezenim uzvāra buljonu vai ūdeni ar sviesta piciņu un šķipsniņu sāls. Tad maisot pakāpeniski ber klāt kukurūzas putraimus un, turpinot centīgi maisīt, karsē, līdz putra sāk iebiezēt. Ņem nost no plīts un sapilda, piemēram, silikona formiņās. Pirms pasniegšanas var vēl apcept sviestiņā uz pannas.