Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Veikala sēņu gardumi

Ja nav sanācis aizbraukt pasēņot uz mežu vai iepirkt vietējās meža veltes tirgū, jāskatās, kas dabūjams veikalos. Šoreiz ņemsim mazās, mīlīgās šimedži sēnītes, kuras tirgo pudurīšos, un šitakes, kas skaitās īpaši veselīgas.

Ātrā sēņu uzkoda ar baltvīnu un timiānu

Arī šajā receptē var izmantot citas sēnes šitaku vietā, tomēr šitakēm piemīt īpaši garda, tādā kā gaļīga struktūra, kas šo uzkodu padara īpaši labu un sātīgu. Noteikti iesaku neizlaist nevienu sastāvdaļu, jo kopgarša veidojas no visām!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vieglāk vairs nevar!

Daudzums: 2 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums šitaku
  • 1 sīpols (labāk šalotes)
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 20 g sviesta
  • pāris zariņu svaiga timiāna
  • 100 ml sausā baltvīna
  • 50 ml saldā krējuma
  • sāls, pipari pēc garšas
     

Pagatavošana:

1. Sīpolu sīki sakapā, ķiplokdaiviņu arī. Sēnēm nogriež kātus, lai labāk pieguļ pannai, bet cepures sagriež uz pusēm vai palielos gabalos.

2. Pannā izkausē sviestu un maisot apcep sēnes, arī nogrieztos kātus.

3. Pēc brīža pievieno sakapāto sīpolu un ķiploku, arī timiāna zariņus un maisot kādu brīdi pacep. Tad pielej baltvīnu un pāris minūšu ļauj pasautēties, lai iztvaiko alkohols un garšas sajaucas.

4. Beigās pielej saldo krējumu, apmaisa, ļauj mazliet iebiezēt un iebrūnēt. Pieber sāli un piparus pēc garšas, un – gatavs!


Sēņu zupa ar vistu un kausēto sieru

Ļoti piemērota zupa, kad Latvijā beidzot laikam iesācies rudens. Sastāvdaļas elementāras, bet kopējā garšas nots sanāk ļoti bagātīga un sātīga.

 

Pagatavošanas laiks: pusstunda 

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 3 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums mazo shimeji sēnīšu
  • sviests un eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 1 vistas fileja
  • 2 burkāni
  • 2 vidēji kartupeļi
  • vistas vai dārzeņu buljons (vai vienkārši karsts ūdens)
  • ½ kastīte kausētā siera
  • svaigas dilles
     

Pagatavošana:

1. Sēnes izņem no iepakojuma un nogriež apakšējo daļu, kur bieži vien ir redzamas augsnes paliekas. Sēnītes apcep sviestā zeltaini brūnas un noliek maliņā.

2. Sīpolu sīki sakapā, burkānus sagriež ripiņās, kartupeļus gabaliņos. Katlā ielej eļļu, sakarsē, pievieno mazliet sviesta un apcep sakapātos sīpolus caurspīdīgus. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu vistas fileju un visu maisot apcep.

3. Ber klāt sagrieztos burkānus un kartupeļus, maisot apcep un pārlej ar karstu buljonu – daudzums atkarīgs no tā, cik biezu vai šķidru zupu gribas. Uz nelielas uguns vāra 20 minūšu, tad pievieno apceptās sēnes un iemaisa kausēto sieru. Visu uzkarsē.

4. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, kā arī sakapātas svaigas dillītes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.

Estonia’s ēnā

1994. gada 1. oktobrī, tātad trīs dienas pēc prāmja Estonia katastrofas, SestDienas smalko aprindu hronika publicēja vienu Klāva Elsberga dzejoli.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata