Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Skolēns, kurš izmainīja E-klasi, naudas vilinājumam nepadodas

Lai varētu pilnībā nodoties mācībām, 16 gadu vecais programmēšanas talants Aleksejs Popovs atteicies no vilinošiem darba piedāvājumiem, ko viņam atnesa skandāls ar paša radīto Skaisto klasi.

Ja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieks Aleksejs Popovs nebūtu mēģinājis pēc paša ieskatiem atvieglot savu un klasesbiedru dzīvi, plašāka sabiedrība par matemātikas un programmēšanas brīnumbērnu, iespējams, uzzinātu tikai pēc vairākiem gadiem, kad viņš uzrādītu ievērojumus sasniegumus zinātnē. Taču notikumi pavērsās tā, ka par sešpadsmitgadīgo puisi medijos varēja lasīt jau šogad. Viņa izstrādātais elektroniskās dienasgrāmatas E-klase paplašinājums Skaistā klase tik ļoti nokaitināja programmas izstrādātājus Digitālās ekonomikas attīstības centru (DEAC), ka vidusskolnieka mājās ieradās tiesu izpildītājs.

Kamēr Datu valsts inspekcija (DVI) turpina izmeklēt, vai DEAC puiša adresi ieguva likumīgā ceļā, Aleksejs ir ieguvis kārtējo zelta medaļu Latvijas informātikas olimpiādē. "Latvijas valsts olimpiāde ir viens no atlases soļiem starptautiskajā olimpiādē. Man, protams, tur bija jādabū labs rezultāts. Godīgi sakot, tas nebija ļoti grūti," Aleksejs nosaka pašpārliecinātā, taču neuzspēlētā tonī. Savas zināšanas Aleksejs apliecinājis arī ārpus Latvijas robežām, jau trīs gadus piedaloties starptautiskajā informātikas olimpiādē. "Es droši vien teiktu, ka esmu piedalījies divās olimpiādēs. Īstenībā esmu piedalījies trijās, bet laikam mēģinu aizmirst to pirmo, kad nedabūju medaļu," viņš šķelmīgi pasmaida. 2011.gadā Aleksejs no Taizemes pārradās bešā, bet no Itālijas un Austrālijas viņš atvedis pa bronzas medaļai.

Par datoriem Aleksejs sāka interesēties jau bērnudārzā. Citi vienaudži tolaik bija sajūsmā par spēlītēm, bet viņam šķita aizraujoši, ka šī ierīce klausa viņa pavēlēm. "Man tiešām patika tas, ka datorus var programmēt. Mani tik ļoti iedvesmoja, ka ir tāda kaste, kas prot izpildīt manas komandas!" Vai arī reālajā dzīvē viņam patīk dot norādījumus citiem? Puisis mulsi pasmaida un atbild, ka reizēm viņu mēdzot saukt par labu līderi. Piemēram, mācību gada sākumā Aleksejs saviem klasesbiedriem ierosināja, ka būtu vērts pašiem pamācīties uz priekšu matemātiku, lai nākamajos vidusskolas gados atvieglotu sev dzīvi. Tagad 10.klases skolēni trešdienu pēcpusdienās savā nodabā pāris stundu nododas matemātikai.

Vidusskolnieka un DEAC saķeršanās lika saausīties arī tā dēvētajiem hedhanteriem (headhunters — "galvu mednieki"), kuri cenšas saviem uzņēmumiem piesaistīt gaišākos prātus, tiklīdz viņi parādās pie apvāršņa. Aleksejs pēc Skaistās klases skandāla saņēmis darba piedāvājumus gan no vietējiem uzņēmumiem, gan starptautiskiem IT gigantiem, kas bāzējas Latvijā. Kompāniju nosaukumus jaunietis diplomātiski noklusē, vien atklājot, ka pašmāju Draugiem.lv to vidū nav bijis. "Ar dažām kompānijām arī aprunājos, bet sapratu, ka man tam vienkārši nav laika. Brīvais laiks man ir ļoti svarīgs, jo tajā es varu nodarboties ar kādu no saviem projektiem vai vienkārši sevi izglītot. Domāju, ka tagad ir daudz vērtīgāk savu laiku veltīt jaunu zināšanu iegūšanai, nevis naudas pelnīšanai," saka Aleksejs. Novilkt robežu starp izglītību un vaļaspriekiem viņam esot grūti. "Piemēram, man ļoti patīk galda spēles. Ir tāda šaham līdzīga sena japāņu galda spēle go, kuru es ar draugiem bieži spēlēju. Kaut kādā ziņā tas ir vaļasprieks, bet tādējādi es arī attīstu loģisko un stratēģisko domāšanu."

Visu rakstu par talantīgo Alekseju Popovu lasiet 28.marta – 3. aprīļa  žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata