Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Snūkera popularitātes vilnis sasniedzis arī Latviju

Rīgā šonedēļ notiek starptautisks snūkera turnīrs ar pasaules labāko spēlētāju līdzdalību. Latvijā šis biljarda paveids pagaidām nav pārāk populārs, tomēr daži spēlētāji sapņo par ielaušanos elitē.

Sporta draugi, kas iecienījuši populāro TV kanālu Eurosport, noteikti būs pamanījuši, ka pēdējos gados šajā kanālā arvien lielāku vietu ieņēmis kāds Latvijā mazpazīstams sporta veids: eleganti tērpti vīri ar saspringtu sejas izteiksmi dzenā pa galdu pārdesmit krāsainu bumbiņu. Tas ir biljarda paveids snūkers, kura noteikumi paviršam vērotājam varētu šķist gana sarežģīti un neizprotami.

Tiem, kas Eurosport pārraides skatās krievu valodā, snūkera niansēs palīdz iedziļināties rīdzinieks Vladimirs Siņicins (62), kura balss ir labi pazīstama visā bijušās PSRS teritorijā. Siņicins bija viens no snūkera entuziastiem, kas pirms 20 gadiem atveda šo spēli uz Latviju. Siņicins stāsta, ka pēdējos gados pats vairs nespēlē, toties komentēšana aizņem arvien vairāk laika, jo dažkārt snūkera tiešraides ilgst pat 12 stundas dienā.

Eurosport pievēršanās snūkeram atspoguļo arī šā sporta veida popularitātes pieaugumu pasaulē. Piemēram, pašlaik Rīgā notiekošā turnīra TV auditorija tiek lēsta 120 miljonos skatītāju. Arēnā Rīga šonedēļ pulcējušies gandrīz visi labākie snūkera meistari ar pasaules čempionu Marku Selbiju priekšgalā. Džons Higinss, Stīvs Deiviss, Šons Mērfijs, Nīls Robertsons — šie uzvārdi snūkera cienītājiem neprasa komentārus, un tagad radusies iespēja vērot izcilo meistaru spēli klātienē, ne tikai televizora ekrānā. Paredzams, ka Riga Open turnīrs kļūs par tradicionālu, jo līgums noslēgts uz vairākiem gadiem.

Turnīrā spēkus izmēģināja arī vairāki Latvijas snūkera spēlētāji, kuriem nav viegli konkurēt ar labi apmaksātiem elites profesionāļiem. Latvijā snūkers pārsvarā ir amatieru sports, ar ko spēlētāji neko dižu nevar nopelnīt, izdevumu ir krietni vairāk. Pašlaik spilgtākais talants ir 17 gadu vecais Rodions Judins, kurš jau kļuvis par Latvijas čempionu pieaugušo konkurencē. Rodions snūkeram pievērsies līdzīgi kā daudzi šīs spēles entuziasti: "Skatījos snūkeru TV, man šī spēle ļoti iepatikās, un nolēmu, ka pašam vajadzētu pamēģināt."

Rodions nopietni sācis trenēties 11 gadu vecumā: gandrīz katru dienu uzreiz pēc skolas devās uz biljarda zāli, lai slīpētu iemaņas. "Uzreiz redzēju, ka no viņa kaut kas var sanākt, jo Rodionam ir milzīga motivācija, vēlme spēlēt," stāsta viņa treneris Sergejs Sergejevs. Tikai ar treniņiem Latvijā līdz pasaules līmenim grūti izaugt, tādēļ Judins devās mācīties uz snūkera akadēmiju Anglijas pilsētā Šefīldā, kas ir šī sporta veida Meka (tieši Šefīldā katru gadu notiek pasaules čempionāta cīņas). Anglijā viņam bija iespēja trenēties pie pasaules klases speciālistiem un uzspēlēt ar daudziem snūkera elites lielmeistariem: pasaules čempioniem Roniju O’Salivanu, Marku Selbiju u.c.

Lai gan biljards daudziem saistās ar piepīpētām zālēm un alkohola lietošanu, profesionāļu līmenī par šādām vājībām nevar būt ne runas. "Pirms turnīriem vispār atturos no alkohola, jo pat glāze vīna vēl ilgi traucē pilnībā koncentrēties spēlei," stāsta Latvijas labākā snūkeriste Tatjana Vasiļjeva (31). Viņa piekrīt, ka bez labas fiziskās sagatavotības snūkerā nav ko darīt. "Mača ilgums dažkārt ir sešas septiņas stundas, pārsvarā nākas stāvēt saspringtā nedabiskā pozā. Tādēļ spēlētājiem jābūt labā formā."

Tatjana biljardu sāka spēlēt 14 gadu vecumā, bet snūkeru pirmoreiz izmēģināja, kad viņai bija 18 gadu. Tatjana ir no Daugavpils, kur tolaik vēl nebija īsta snūkera galda, tādēļ katru nedēļas nogali viņa cēlusies četros no rīta, lai brauktu uz Rīgu un varētu uzspēlēt iemīļoto spēli. "Es bez snūkera vairs nevarēju dzīvot!" atceras Tatjana. Toreiz viņa sapņoja, ka kādu dienu varētu kļūt par Latvijas čempioni, un šis mērķis ir piepildīts ar uzviju. Pirms diviem gadiem Daugavpilī viņa uzvarēja Eiropas čempionātā; Vasiļjevas biogrāfijā ir arī daudz citu titulu, piemēram, pārī ar angļu snūkera meistaru Džo Periju viņa kļuvusi par pasaules čempioni jaukto pāru konkurencē.

Skatītājiem, kas snūkera galdu redzējuši tikai TV ekrānā, no malas dažkārt viss izskatās ļoti vienkārši, jo profesionāļu spēle rada iespaidu, ka 100 punktu breiks tāds nieks vien ir. "Daži paziņas man pēc spēlēm teikuši: "Nu kā tu varēji neiesist tik vienkāršu bumbu?" Reiz es neizturēju un vienu šādu paziņu uzaicināju uz zāli, pievedu pie galda, iedevu kiju un teicu, lai pamēģina izpildīt pašus vienkāršākos sitienus. Pamēģināja, un uzreiz mute bija ciet, jo saprata, cik tas ir sarežģīti," stāsta Tatjana.

Vasiļjeva secina, ka pašlaik snūkers daudzviet pasaulē strauji attīstās, it sevišķi Āzijā. "Nesen spēlēju turnīrā Ēģiptē, kur pusfinālā zaudēju 14 gadu vecai meitenei no Taizemes. No skata tīrais bērns, bet spēlēja kā īsta profesionāle."

Snūkera komentētājs Siņicins piekrīt, ka jāsāk trenēties jau agrā bērnībā, lai vēlāk varētu cerēt uz vērā ņemamiem panākumiem. "Latvijā ir labs potenciāls snūkera attīstībai, jo cilvēkiem patīk šī spēle. Varbūt tas saistīts ar to, ka mums ir spēcīgas novusa tradīcijas, jo novusu ir spēlējuši gandrīz visi. Spēles princips jau ir līdzīgs — notēmēt, aprēķināt sitiena trajektoriju, izmantot sitienu pret apmali utt."

Visu rakstu par snūkeru un tā perspektīvām Latvijā lasiet žurnāla Sestdiena 8.augusta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Māksliniekus nevajag ierobežot

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce par to, ko nevar redzēt Muzeju naktī, iešanu laikmetīgās mākslas lauciņā un par divām katarses reizēm.

Ārvalstu aģentu medības Gruzijā

Gruzijas parlaments galīgajā lasījumā apstiprinājis tā dēvēto ārvalstu aģentu likumu, kas izraisījis plašus opozīcijas protestus un rietumvalstu neapmierinātību. Kādēļ varas partija Gruzijas sapnis ne...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata