Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vai esat gatavi atteikties no "ibumetīniem", lai meklētu īsto sāpju iemeslu un par to arī runātu?

Izgājiens baltā dzīvniekā

Parunāsim par "eks-". Nē, šoreiz ne šķirtajiem vīriem un sievām, bet bijušajiem politikā. Vai vismaz iepauzētājiem. Kamēr jaunie ministri ieņem savas vietas un dažādos tempos uzņem apgriezienus, nolēmām izdarīt nelielu atkāpi rakstu sērijā par "jaunajām sejām", atgriežoties pie "vecajām", proti, tiem, kuri 13. Saeimā dažādu iemeslu dēļ neiekļuva.

Zināt, kas ir interesanti? Teju visi aptaujātie ekspolitiķi vienā balsī un smaidā vēl un vēlreiz uzsver – nē, Saeimas darba viņiem nepietrūkstot, nu vispār nemaz, ne tik, cik melns aiz naga. Beidzot varot darīt tās īstās un interesantās lietas – dažs lekcijas lasīt un citus mācīt, cits grāmatas rakstīt vai bīdīt politiku aizkulisēs. Vārdu sakot – beidzot oficiāli vairs nav jāgrēko, dzīve uzreiz vieglāka un priecīgā­ka, paši laimīgāki, lai tagad citi to melno darbu dara. Ja godīgi, tādas interesantas tās atbildes. Ja jau tie parlamentā­riešu krēsli tik smags krusts, kāpēc cīņas par tiem tik lielas? Kāpēc tie, kuri pat nav ievēlēti, tomēr visiem iespējamiem līdzekļiem pūlas, ja ne jau iesildītajā vietā atpakaļ ierāpties, tad vismaz pavisam jaunu ķebli izdomāt, lai kaut kur tuvumā varētu tomēr būt un savu seju visiem rādīt?

Protams, balti zirgi jau sākumā gandrīz visiem – līdz brīdim, kad nāk tā matemātika pretstatā kapacitātei, ko šīs nedēļas sarunā ar SestDienu piemin arī politologs Jānis Ikstens. Starp citu, arī slejas virsraksta frāze no viņa, jo šķita tāda ļoti atbilstoša – to izgājienu ar baltiem dzīvnie­kiem apkārt arvien vairāk un vairāk, bet, kad jānostājas uz zemes un jāsāk darīt, dubļu par daudz, kājas smērējas un labāk vispār jāt prom. Vai varbūt jaunu kūti veidot, lai varētu atkal par jaunu spēku dēvēties…

"Attīstība nenotiek tik strauji un ar tādiem rezultā­tiem, kā mēs gribētu, tie ideāli, par kuriem mēs pirms 30 gadiem stāvējām Daugavmalā, ir daļēji pabīdīti malā. Proti, brīnišķīgā kopības sajūta ir sairusi, un vietā ir parādījušās konkrētas savtīgas intereses. (..) Un mums nav bijis pietiekama politiska kontroles mehānisma šādu problēmu risināšanai," tā Ikstens.

Tā rodas "ibumetīna partijas", tā veidojas ilgstoši nerisinātas problēmas, kuru sakne meklējama varbūt vēl tālajos deviņdesmitajos, bet visu laiku atlikta malā. Vai tajā visā arī kāda cerība ir? Protams. Nenotiek jau nekas bez sabiedrības iesaistes. Pat lielām revolūcijām un lielu grēku atklāšanai tā nepieciešama.

Tāpēc tikai viens jautājums – vai esat gatavi atteikties no "ibumetīniem", lai meklētu īsto sāpju iemeslu un par to arī runātu?

Žurnāla SestDiena 15. – 21. februāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Astotā pasaules brīnuma nebūs. Politologs Jānis Ikstens par Kariņa valdības izredzēm, veco partiju karteļa sašūpošanos, Gobzema iznākšanu no skapja un situācijām, kurās ar matemātiku nepietiek.

POLITIKA. No cita redzespunkta. Nemūžam un nekad vairs? Tik kategoriski neviens no ilggadējiem politiķiem, kuri netika pārvēlēti 13. Saeimā, nesaka. Vairāki no bijušajiem deputātiem lasa lekcijas un raksta grāmatas, kāds veic brīvprātīgo darbu vai izbauda pensiju, bet daži tikuši pie labiem amatiem valdības paspārnē.

PASAULĒ. 40 gadu pēc revolūcijas. Islāma revolūcijas 40. gadadiena Irānā sagaidīta pretrunīgā noskaņā – tā ir konfliktu nomocīta, un vismaz daļa valsts iedzīvotāju vēlas demokrātiskas pārmaiņas. Vai redzama cerība tuneļa galā?

FOKUSĀ. Ozons un klusējošie zēni. Tolerance nav risinājums, ir pārliecināts pazīstamais franču režisors Fransuā Ozons. Berlīnē, piesakot savu jauno filmu, viņš vēlreiz uzsver – garīdzniecības pedofilijas upuriem ir jārunā, lai vārdi "pedofilija" un "mācītājs" vairs neatrastos vienā teikumā.

TĒMA. Ēst, lai kritizētu. Ēstmīlis ir viens no retajiem restorānu kritiķiem Latvijā un bez viedokļa paušanas par ēšanas vietām apkārtnē vairs nespēj iztikt, tāpēc izveidojis blogu estmilis.lv. Tā Facebook lapai ir teju 5000 sekotāju, un tas regulāri atrodams arī Gemius Latvijas blogu topā. Ēstmīlis pats uzsver, ka nestrādājot ar visādiem trikiem, lai iekarotu pēc iespējas augstāku pozīciju, un neviens par kritikām viņam nemaksā, taču savu personību publiski atklāt nav ar mieru – tas mazajā Latvijā sasaistītu rokas.

TUVPLĀNĀ. Opera kā atpūta. Režisors Aiks Karapetjans, iestudējot operas, rada pats savas pasaules, kurās realitāti neielaiž. Vienlaikus viņš nebaidās no skarba vērtējuma par dažādās jomās notiekošo, kaut ļoti vēlētos, lai Latvija būtu ideāla vieta.

CEĻOJUMS. Ar vēlmi pēc astoņiem atvaļinājumiem. Garantēts sniegs, īsti ziemīgi baltas ainavas, īpašas trases pat sniega kurpju cienītājiem, sauna katrā mājā un ziemeļblāzmas "kinoseansi" bez maksas. Lapzeme Illesa kalna apkārtnē tiešām neliek vilties, bet tikai vēlēties turp braukt arī citos gadalaikos.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata