Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kamēr gan Latvijā, gan citviet Eiropā plosās pavisam īsti ugunsgrēki, postot apkārtni un laupot dzīvības, arī politikā laukums karsts.

Karstuma nogurdinātie

Karstums ietekmē. Karstumā visi kļūst mazliet slābani. Karstums neļauj domāt un liek pazaudēties notiku­mos, kas apkārt. Karstuma nogurdi­nāti, alkstam lietus un domājam par ziemeļiem. Karstumā aizmiglojas bēdas un aizpeld prieki.

Tik tiešām ir karsts, un par kaut ko citu pat rakstīt grūti. Taču karsti, protams, ne tikai laikapstākļu dēļ. Kamēr gan Latvijā, gan citviet Eiropā plosās pavisam īsti ugunsgrēki, postot apkārtni un laupot dzīvības, arī politikā laukums karsts. Lielvaras joprojām spēkojas retorikā un vairāk vai mazāk diplomātiskos soļos, pašmājās priekšvēlēšanu cīņas arvien vairāk uzņem apgriezienus, tiek iesniegti pirmie kandidātu saraksti, noformulēti vēl pēdējie programmu teiku­mi. Cīņai gatavi. Lai sistu un spārdītu to bumbu, kamēr vēl iespēja un kamēr tā nonāks sabiedrības, t. i., vēlētāja parastā, pusē, kur tad katram būs tikai viens spēriens, ko labāk precīzi un mērķtiecīgi notēmēt un vispār izdarīt. Lai pēc tam nav jāviļas. Lai pēc tam neiznāk, ka viss slikti un gribas citādi. Neviens taču deviņdesmitos, kad, šķiet, pat sīkās lietās nepārtraukti bija sajūta par reketa klātbūtni, atpakaļ negrib.

"Esmu skatījusies nelegālo kinoseansu par 10 rubļiem no grabošajām VHS kasetēm. Atminos, ka nāca arī kaimiņš, kurš bija milicis. Kad viņam vaicā­ja, kā viņš, milicis būdams, var skatīties nelegālo kino, viņš teica: milicija neskatās, milicija vēro," par to laiku runājot, atminas kinovēsturniece Kristīne Matīsa. Lūk, negribētos, ka tāda "vērošana" atkal modē. Gribētos, lai tie skati pavisam asi un tieši un sauktu lietas īstajos vārdos.

No vilka bēgdami, lācim varam uzskriet, teiksiet? Bet, kā norāda dabas zinātājs Vilnis Skuja, varbūt tas nebūt nav tas sliktākais variants. Vismaz Latvijas mežos, kur lācis drīzāk par jūsu ļaunajiem nolūkiem satrauksies, ne pats tādus perinās. Skuja arī atgādina, ka no pieredzes ir jāmācās. Ja tā būtu noticis, tad varbūt Valdgales ugunsgrēks arī būtu vieglāk uzva­rams. Taču lai nu paliek – atliek cerēt, ka viss beigsies labi visās "frontēs". Un varbūt atkal varēsim ar vēsu prātu uz visu paskatīties, mierīgi piepūšot savus balonus un paceļoties kādu sprīdi virs zemes. Varbūt tad pat ieilgušais karstums no mocītāja kļūs par iedvesmotāju, postošu liesmu vietā piedāvājot vien atslābumu, ko noteikti pilnīgi visi jau sen esam pelnījuši.

Žurnāla SestDiena 27. jūlija – 2. augusta numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Purvā kā benzīntankā. Dabas eksperts Vilnis Skuja atceras 1992. gada ugunsgrēku Slīterē, stāsta, kāpēc Latvijā varētu nemedīt lūšus, un atklāj, kas jādara, lai ogojot nesatiktos ar lāci .

LATVIJAI VAJAG. Dārzus. Aivars Lukevics ir dārznieks. Ikdienā viņš strādā vienā no Rīgas stādu plačiem un palīdz pircējiem izvēlēties piemērotākos stādus dārzam, taču nu sācis realizēt arī savu sapni par dārzu kā terapiju. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra stacionārā Veldre top īpašs dārzs, un Aivars cer, ka stacionāra pacienti iesaistīsies tā veidošanā, bet viņam ar savu pētījumu izdosies pierādīt dārza nozīmi cilvēka garīgās veselības stiprināšanā.

PASAULĒ. Līgavas vientuļiem ķīniešiem. Par vienu no Āzijas lielvalsts Ķīnas problēmām kļuvis politikas Viena ģimene – viens bērns izraisītais līgavu deficīts, kura dēļ miljoniem gados jaunu ķīniešu nespēj atrast sev dzīvesbiedri. Šo situāciju savukārt izmanto cilvēku kontrabandisti un dažādi krāpnieki, ne tikai pārdodot meitenes no citām valstīm, bet pat veidojot neiedomājami cietsirdīgas tirdzniecības shēmas.

VĒLĒŠANAS 2018. Zaļo zemnieku vienīgā iespēja. Pirmo reizi ZZS sagaidīs Saeimas vēlēšanas valdošo lomā. Pirmo reizi tās premjera kandidāts būs nevis Aivars Lembergs, bet Māris Kučinskis. Tā ir iespēja, kas var izrādīties arī vienīgā, jo spēkā pieņemas politiskie spēki, kuru sapnis ir valdība bez ZZS. SestDiena noslēdz rakstu sēriju par politiskajiem spēkiem, kuri startēs 13. Saeimas vēlēšanās.

LAIKA MAŠĪNA. Bada un apetītes stāvokļi. Kamēr nozarē jūsmo par šā brīža nosacīti "trekno laiku" Latvijas kino un bažījas par nākotni, vērts palūkoties, kā tad filmdariem gājis un kāda bijusi kino situācija vēl pavisam nesen – nebūt ne tālajos deviņdesmitajos.

PIEREDZE. Sarkanā māla vēstneši pasaulē. Vaidavas ceramic ražotnes saimnieki un vadītāji Miks Balodis un Guntars Sticers pārliecina, ka keramika nebūt nav izgājusi no modes un arī mūsdienās var būt ne tikai kā dizaina priekšmeti. Viņu ražotās trauku kolekcijas atzītas Latvijas Dizaina gada balvas konkursā un arvien biežāk var pamanīt gan veikalu plauktos, gan sadzīves interjeros un virtuvēs.

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Iespējams sēņu sprādziens. Diena kopā ar akciju sabiedrību Latvijas valsts meži jau astoto gadu pēc kārtas izsludina fotokonkursu Dienas sēne.

CEĻOJUMS. Bez svētajiem nekur. Kolumbijas galvaspilsēta Bogota ir patvērusies tuvāk debesīm, pieaugusi baznīcām un debesskrāpjiem, Kristus ciešanu ceļu izdzinusi kalnos virs sevis, bezpajumtniekus uz ielām, bet pati ir brīva, kaislīga un bez izrādīšanās – it kā katrā elpā būtu klāt slavenākā kolumbieša Gabriela Garsijas Markesa maģiskā reālisma gars, kam sveša morāle, bet dzīvības slavinājuma pārpārēm.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata