Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Personīgi Jums

Kāds Jums bija gads? Ja ļoti personīgi, man darba, protams, bija par daudz, iedvesmas par maz, sāpīgie mirkļi atnāca pārāk negaidīti un pēkšņi, priecīgie – vienmēr bija par īsu. Nācās atvadīties no ļoti īpašiem un lieliem cilvēkiem. Pabiju mūžīgo sniegu neatsaldējamos ledājos un arī saules izdedzinātos tuksnešos – tiešā un pārnestā nozīmē. Galējībās grūti dzīvot, teiksiet? Jā, nebija viegli, toties interesanti. Bija skaisti. Bija neaizmirstami.

Un taisni tāpat arī Latvijā, arī pasaulē. No krēsliem nenometamie, līderu maiņas un divciparu sapņi politikā, veselības (sistēmas) nedienas, teiksmas par nekad līdz galam neuzliekamo bruģi, ko pat dainās varētu apdziedāt, un tramvajiem, kas iet pāri kauliem, kopā vienā mikslī ar tiešām lielu cilvēku jubilejām, skaistiem talantu sasniegumiem pasaulē un izcilu radošumu. Tāds bija gads. Viss mainās un vienlaikus paliek tāds pats. Cerības un sapņi mums katram atsevišķi un visiem kopā ceļas, krīt un atkal ceļas. Gluži kā deja, kas var piedzimt no nekā, uz līdzenas vietas, no pāris kustībām pārtopot stihiskā prieka simfonijā un pavelkot līdzi visus apkārtējos. Kā soļi uz ledus, kas ir kaut kur starp mākslu un sportu, radoša gara bezgalīgo brīvību un mērķtiecīgi sistemātiskiem treniņiem.

Svētku laikā gribas uz to visu atskatīties, vēlreiz izbaudīt un izdzīvot, varbūt pat kādas norādes uz tālāko tajā visā saskatīt, kaut ko pārpasaulīgu saklausīt. Varbūt tā, kā no ērģeļu stabulēm nākušu – tik liela, varena un vienlaikus trausla instrumenta, kas ar vienu akordu var piepildīt grandiozu būvju velves un vienlaikus liek domāt par neaizsniedzami smalkām debesu dziesmām. Par visu šo amplitūdu, kas nav izmērāma naudas miljonos, – no pārpasaulīgas varenības un skaistuma līdz it kā "mazajām" lietām – arī SestDienas sarunā ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kuras pastāvīgajā dzīvesvietā Berlīnē šajā svētku priekšvakarā piedzīvots terorakts. Aizvien biežāk, ceļojot starp pilsētām un kontinentiem, jūtos, kā staigājot pa trauslu ledu, viņa saka, tomēr aicina nebīties: "Mēs esam kolosāla tauta, un es domāju un ceru, ka vienīgais, no kā mums jābaidās, ir pašas bailes."

Tieši to arī var novēlēt ne tikai svētkos, bet gadu no gada – nebaidīsimies! Nebaidīsimies būt viesmīlīgi un atvērti gan pret cilvēkiem, gan jaunām situācijām, iespējām un pārmaiņām; nebaidīsimies ieraudzīt paši un rādīt citiem savas labākās īpašības; nebaidīsimies izmēģināt jaunas lietas un jaunus ceļus! Lai izdodas visas labās domas un ieceres, lai netrūkst iedvesmas un vienmēr, vienmēr apkārt gadās tie īstie cilvēki, kuru tieši tajā brīdī visvairāk pietrūkst!

Šīs SestDienas, 23. – 29. decembra, numurā lasiet:


NOTIKUMI. Bēgļu, līderu un arī triumfa gads. No pirmajiem uzņemtajiem bēgļiem, valdības maiņas, dainās apdziedama bruģa un tramvaju sāgām tepat Latvijā līdz britu vēlmei “šķirties”, Trampa triumfam, olimpiskajām spēlēm un latviešu panākumiem pasaulē. Leģendāru cilvēku un negaidītu pagriezienu laiks – SestDiena atskatās uz 2016. gada svarīgākajiem un spilgtākajiem notikumiem Latvijā un pasaulē.

SestDienas SALONS. Elbas ērģeļu latviskā seja. Pamazām iejūtoties grandiozās Elbas filharmonijas Goda ērģelnieces statusā, Iveta Apkalna, par spīti aizņemtībai, vienmēr atrod laiku koncertiem arī Latvijā un Ziemassvētku laiku pavada kopā ar ģimeni, to izdzīvojot tik skaistajās "mazajās" lietās. Savukārt savā otrajā mājvietā Berlīnē viņa novērtē dažādību un aicina nevienu neļauties bailēm.

SPORTS. Daiļslidošanas ledlauži Latvijā. Angelīna Kučvaļska, Deniss Vasiļjevs un Diāna Ņikitina – katram savs ceļš līdz panākumiem, bet nu jau visi lauzuši mūsu valsts līdzšinējās tradīcijas daiļslidošanā, sasniedzot aizvien jaunas virsotnes. SestDienai jaunie talanti stāsta gan par skarbo treniņu procesu un ikdienas ierobežojumiem, gan skaistajiem mirkļiem dejā uz ledus.

AKTUĀLI. Satikšanās laiku mainīt nedrīkst. No 28. decembra līdz 1. janvārim Rīgā notiks Tezē kristīgais forums, uz ko galvaspilsētā ieradīsies teju 15 tūkstoši jauniešu no visas pasaules. Pirmie jaunieši no Latvijas uz Tezē forumu devās vēl pirms dzelzs priekškara krišanas astoņdesmito beigās, un šī būs jau 29. šāda veida gadumijas sagaidīšana, taču Baltijas jūras krasts par tikšanās vietu izvēlēts pirmoreiz.

TĒMA. Pagulēt, piecelties un ēst atkal. Skaidrs, ka Ziemassvētki ne vienam vien saistās arī ar kārtīgu svētku galdu un ēšanu. Vai tā ir bijis vienmēr? Izrādās, jā – un pat vēl trakāk! Jo slavenie senie latvieši Ziemassvētkus "pie viena galda" svinēja trīs dienas un ne tikai ar vairākiem ēdieniem, bet arī ne vienu vien ēdienreizi, kad galda klājums mainīts.

TUVPLĀNĀ. Apstādināt laiku. Arī pieaugušie ir tikai lieli bērni, un ikviens Ziemassvētkos vēlas dāvanas. Taču svētku burvībai nevajag daudz: piparkūkas, tēju un būt kopā, – viņš saka un atzīst, ka pašam garšo medus, vasarā patīk peldēties un celt smilšu pilis. Arī palutināt, tāpēc viņš būtu slikts prezidents. SestDiena viesojas Rūķupē pie Ziemassvētku vecīša un viņa komandas, lai noskaidrotu, kā saražot un iesaiņot tik daudz dāvanu un kā zināt, kurp tās nogādāt.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Tūkstoš un viena deja. Svētkos un citos nozīmīgos brīžos ikvienai tautai un kultūrai ir ne tikai savas, atšķirīgas tradīcijas, bet arī īpašas to radītā prieka izpausmes. Deja ir viena no tām – tik atšķirīga un tomēr vienojoša, lai kur pasaulē jūs arī nonāktu.

KROGS UZ PAPLĀTES. Kanālmalas garšu dārziņš. Sajūsmā par Kas dārzā grilēto samu tiekot par līdz Gētes citēšanai, Zirnis cildina arī citus te dabūjamos ēdienus: Taivānas sildošā nūdeļu zupa ir tik laba, ka sapņos to jau kanāla ūdens vietā var redzēt, bet aiz loga esošā treknā pīle var būt mierīga, jo ir glābta no riska tikt uz iesma.

SestDienas VAKARIŅAS. Spēkam un mīlestībai! Operdziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča gatavo, atpūtinot balsi. SestDienas lasītājiem viņa iesaka Vecmāmiņas ābolkūku, kuru labāk uzreiz cept dubultā, jo tik garšīga, un Sautējumu ar brieža gaļu, kas sanāk sevišķi labi, ja tiek gatavots divatā.

Kā arī ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata