Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Suminājumi un statuetes

Kāda atšķirība starp Boņuku un Oskaru? Principā jau nekāda, ja nu vienīgi materiāls – viens no Latgales māliem taisīts, otrs Holivudas zelta apspīdēts. Viss pārējais kopīgs – tā ir atzinība par talantu, par īpašu varēšanu, par uzdrošināšanos mēģināt un piemēru pārējiem. Gluži tāpat kā vēl pavisam svaigi Berlīnē režisora Renāra Vimbas filmas _Es esmu šeit nopelnītais Kristāla lācis_. Mazliet pārfrāzējot slavenus teicienus par vēsturiskiem notikumiem, pat varētu teikt – maza statuete cilvēkam, liela iedvesma pārējiem.

Var jau izlikties, cik grib, ka tās balvas un publiska atzinība nav svarīga – lai varētu kustēties uz priekšu, lai vīzijas un domas lidotu un jauni apvāršņi tiktu sasniegti, citu atbalsts tomēr ir nozīmīgs. Turklāt tas ļauj paskatīties arī uz sevi no malas. Tagad Berlīnē kaut vai - tāds spītīgs pieteikums un cerības par nākotni bija jūtamas jaunās aktrises Elīnas Vaskas vēl pavisam nesenajā sarunā ar SestDienu (12.–18. februāra numurā). Tagad filma nodota vērtēšanai arī pašmāju kinoteātros – aizejiet un noskatieties! Kaut vai tāpēc, lai zinātu, ko par labāko sīvajā Eiropas konkurencē uzskata kino profesionāļi. Varbūt kādam tas ļaus atzīt, ka Latvijas kino ir atbalstāms un ceļams, bet kādam citam – noticēt, ka arī Oskara spožums Latvijai nav nemaz tik tāls. Galu galā – redz, Janis Rozentāls, kuram šogad 150. jubileja, no vienkārša puikas ne tikai par Latvijas mākslas tēvu kļuva, bet tagad starptautiski tiek statīts blakus Servantesam un Aristotelim un joprojām ar saviem īpašajiem triepieniem iedvesmo jaunos māksliniekus.

Mums ir ar ko lepoties! Varbūt tieši tāpēc nebūtu arī jābaidās no pārmaiņām – tostarp it kā tik smagnējā mehānismā kā valsts pārvalde. Lai gan par birokrātiju daudz runāts un tās slogs bieži apspriests, pārmaiņām, izskatās, reti kurš gatavs. Varbūt, tā vienkārši sakot, vajag beidzot saņemties? Citādi, šķiet, jāpiekrīt konstitucionālo tiesību ekspertam juristam Edgaram Pastaram un jārunā skarbi – pat par valstisko ideju kautuvi. Bet gribētos, lai varētu lepoties ne tikai ar atsevišķu cilvēku talantu un paveikto, bet ar pārliecību teikt – arī šī valsts ir trieciendroša.

Šīs SestDienas, 26. februāra - 3. marta, numurā lasiet:


AKTUĀLI. Oskaru spēles. Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija vienmēr ir bijusi kā kārtaina torte, un arī šogad tajā glīti klāsies izklaides, glamūra un šova slāņi. Bet pāri visam svarīgākais – kuras filmas un to veidotāji tiks pie kārotajām statuetēm. Dita Rietuma vērtē nominācijas un prognozē rezultātus.

LEĢENDA. Latviski īpašais triepiens jeb Bez banalitātes un uz palikšanu – šis ir Latvijas mākslas tēva Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gads. UNESCO svinamo dienu kalendārā viņš likts līdzās Aristotelim un Servantesam, bet kāds cilvēks slēpās aiz latviešu profesionālās glezniecības celmlauža kuplajām ūsām un tumši urbīgā acu skatiena?

SestDienas SALONS. Nevajag visas olas likt vienā lidmašīnā, saka konstitucionālo tiesību eksperts, jurists Edgars Pastars. Paguvis strādāt gan Saeimā, gan Valsts prezidenta kancelejā, viņš min iemeslus, kāpēc pārgājis «pretējā ierakumu pusē», un stāsta arī par valstisko ideju kautuvi, prezidentu rīcībspēju un ierēdņa piemaksu par sievu.

FOKUSĀ. Teksti – vienkārši, mūzika – tāda, lai uzbur bildes, – to, kādām jābūt dziesmām, atklāj duets Hurts. Gan mūzikā, gan jebkurā attēlā mūziķi ieliek kādu stāstu un iedvesmojas no filmām. Intervijā SestDienai pirms gaidāmā koncerta Rīgā viņi stāsta arī par sadarbību ar citām superzvaigznēm un sola, ka šoreiz jauns albums būs ātrāk.

PASAULĒ. Britu un Eiropas attiecību krustceles. Londona attiecībās ar Eiropas Savienību vienmēr gājusi savu īpašo ceļu. Pēc nule notikušā Savienības dalībvalstu līderu samita Briselē, kurā britiem izdevās vienoties par sev vēlamiem nosacījumiem palikšanai ES sastāvā, Lielbritānijā vēl notiks referendums par šo jautājumu. Vai gaidāma britu šķiršanās no ES?

VIEDOKĻU SADURSME. Vai ideja neļaut ziedot olšūnas vēl nedzemdējušām sievietēm ir pamatota? Par un pret – Latvijas Dzemdību speciālistu un ginekologu asociācijas prezidente Dace Matule un Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce.

PRIEKŠĀ. «Krustbērns» Boņuks man kļuvis dikti mīļš, atzīst mūziķis un viens no balvas dibinātājiem Guntis Rasims. Šogad balvai, kas godina sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē, saņemts rekordliels pieteikumu skaits.

TUVPLĀNĀ. Viņa pastarpināti iegriezusies gandrīz katrā Latvijas mājoklī, bijusi līdzās puišeļiem, kas aiz skolas šķūnīšiem ievelk pirmo dūmu, līdzējusi cept kotletes mājsaimniecēm un ļāvusi sasildīties ceļotājiem. Aldona Strīģele ir tā, kura pagājušā gadsimta vidū radīja sērkociņu kastītes Sports dizainu.

CEĻOJUMS. Galvenais, lai kājas sausas. Nakšņošana teltī ziemas mīnusos, samirkšana līdz ādai ledus lietū un vienlaikus neiedomājams skaistums zem zvaigžņotām debesīm meža vidū – tik daudz «eksotikas» tepat, Vidzemes ārēs, februāra vidū noejot kājām 60 kilometru.

KROGS UZ PAPLĀTES. Līdz ar pārdomām par neskartām ainavām vairs tikai uz citām planētām un čatotāju paaudzi Zirnis ēd Chat, izbaudīdams vienu telpas nogriezni, kurā var izjust laika nogriezni.

SestDienas VAKARIŅAS. Gleznotājai Patricijai Brektei vienmēr licies, ka ēst taisīšana ir otra māksla un iet roku rokā ar gleznošanu. SestDienas lasītājiem viņa piedāvā savu Andrejsalas mantojumu – Burgundijas sautējumu, kas vienmēr tiek ēsts plenēros Francijā, un citronkūku, kas ir pieprasīta vasarās Andrejsalā, gleznojot kopā ar bērniem.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata