Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Medībās arī sievietes

Senajās kopienās neesot pastāvējis tik stingrs darbu dalījums pārtikas sagādāšanā, kā līdz šim ticis uzskatīts.

Vīrieši mednieki un sievietes vācējas – šīs seno cilšu pienākumu dalījuma atskaņas iestiepušās mūsdienās un kļuvušas par pateicīgu modeli abu dzimumu uzvedības skaidrošanā. Vīrieši koncentrējās uz vienu medījumu, kamēr sievietes vāca ogas no daudziem krūmiem vienlaikus, tādēļ šodien kungi spēj darīt tikai vienu lietu, bet dāmas daudzas. Vai arī vīrieši veikalā dodas kā medībās – strauji un apņēmīgi pēc nepieciešamās preces –, kamēr sievietes maldās starp plauktiem, pārliecinoties, vai nav ienākušās "garšīgākas ogas".

Ilgi pastāvējušo un daudziem ērto paradigmu satricinājuši Sietlas Klusā okeāna universitātes pētnieki. Viņi apkopoja datus, ko dažādu valstu zinātnieki pēdējā gadsimta laikā bija savākuši par 63 primitīvām ciltīm Amerikā, Āfrikā, Austrālijā un Āzijā, un rezultāti bija diezgan pārsteidzoši.

Aktīvas mednieces

Datu analīze parādīja, ka 79% no visām aplūkotajām kultūrām medībās piedalās arī sievietes. Turklāt tas notiek neatkarīgi no tā, vai viņām jau ir bērni vai vēl nav. Turklāt vismaz 70% gadījumu sievietes medībās devušās apzināti, nevis ogošanas laikā noķērušas kādu nomaldījušos zaķi vai stirnu, un to nodoms bija nomedīt kādu lielu dzīvnieku. Darba autori noskaidrojuši, ka sievietes ne vien aktīvi piedalās medību plānošanā un dzīvnieka lenkšanā, bet arī izmanto plašāku ieroču un stratēģiju klāstu. Dažās ciltīs viņas ņem palīgā arī suņus.

"Pierādījumi no visas pasaules liecina, ka sievietes piedalās medībās iztikas līdzekļu iegūšanai lielākajā daļā kultūru. Tas ir pretrunā vispārpieņemtajam uzskatam, ka sievietes tikai vāc augus, kamēr vīrieši tikai medī," akadēmiskajā žurnālā PLOS One raksta darba autori, piebilstot, ka sievietes ne vien medī pašas, bet arī sniedz lielu ieguldījumu jauno mednieku apmācīšanā. Proti, tieši sievietes daudzās ciltīs bērniem māca dzīvnieku uzvedības principus, kā arī to, kā rīkoties ar šķēpu bultām un taisīt lamatas.

Lomas nemainās

Lai arī minētie dati iegūti mūsdienās, pētnieki sliecas domāt, ka līdzīgi bijis arī agrīnajās kopienās. Uz šādu secinājumu viņus vedina Peru teritorijā atrastie 9000 gadu senie apbedījumi. Tur sievietes apbedītas kopā ar "medību komplektu", kurā bija arī bultas ar nosmailinātiem akmens uzgaļiem. Līdzīgus rezultātus nesuši arheoloģiskie izrakumi Filipīnās – arī tur sievietēm kapā līdzi doti naži, bultas, loki, tīkli, šķēpi un mačetes.

Protams, ar vienu pētījumu ir par maz, lai pilnībā apgāztu iesīkstējušu uzskatu. Taču, ļoti iespējams, šis amerikāņu darbs pamudinās arī citu zemju zinātniekus papētīt, kā tieši dalīti pienākumi agrīnajās ciltīs viņu apdzīvotajās teritorijās, un tas veidos plašāku izpratni par cilvēces pagātni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata