Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kultūras vēstnieks kiltos ar apņemšanos piedūdot visu pasauli

Ceļotājs, blogeris un fotogrāfs Ross O’Konels Dženingss (26) vēlas sasniegt Ginesa rekordu un kļūt par pirmo cilvēku, kurš spēlējis dūdas ikvienā pasaules valstī. Janvāra beigās viņš jau otro reizi viesojās Rīgā, lai muzicētu un uzstātos ar lekcijām par ceļošanu.Ross ir smaidīgs un enerģijas pilns. Viņam patīk ceļot un iemūžināt savus iespaidus.

Nekā neparasta – īpaši mūsdienās, kad pasaules apceļošana kļuvusi gluži vai par modes lietu. Tomēr Ross ceļo citādi: ar dūdām padusē un skaidru mērķi prātā – kļūt par pirmo cilvēku, kurš spēlējis skotu tautas instrumentu visās pasaules valstīs. Tomēr dūdinieks ar sava nodoma izpildi nesteidzas, jo vēlas izbaudīt katru ceļojumu: "Man nepatīk ceļot tikai ķeksīša pēc. Pats ceļojums man ir svarīgāks par mērķa sasniegšanu. Tieši tāpēc neesmu sev uzlicis konkrētu termiņu, bet vēlos misiju pabeigt 5 līdz 10 gadu laikā." Līdz šim viņš uzstājies 42 valstīs, "neieķeksētas" palikušas vēl vismaz trīs ceturtdaļas zemeslodes. Ilgāks laika periods izvēlēts arī tādēļ, lai atrastu piemērotāku brīdi ceļojumam uz valstīm, kurās šobrīd plosās karš. Sociālajos tīklos Ross O’Konels Dženingss plašāk pazīstams ar vārdu The First Piper. Latvijā viņš atgriezies otro gadu pēc kārtas, atsaucoties atkārtotam Latvijas–Lielbritānijas Tirdzniecības kameras aicinājumam uzstāties skotu dzejnieka Roberta Bērnsa ikgadējās vakariņās (Burns supper), ko skotu tauta atzīmē jau vairāk nekā 200 gadu. Būtiska šīs tradīcijas sastāvdaļa ir dūdinieka uzstāšanās skotu tautastērpā.Pirms gada, apmeklējot Latviju, Ross spītēja aukstumam un spēlēja dūdas pie Melngalvju nama – daudzi garāmgājēji esot tūlīt stājušies un aplaudējuši. Viņš zina, ka Latvijā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, dūdas jau pazīst. Savas dūdas esot arī Spānijai, Portugālei, Itālijai, Vācijai un daudzām citām Eiropas valstīm. "Šis instruments patiesībā nāk no Ēģiptes," paskaidro Ross. "Domāju, ka skotu dūdas savu slavu ieguvušas, pateicoties skotu tautastērpam un lielajam skaļumam." Ceļojot ar dūdām uz mazāk globalizētām pasaules daļām, Ross kļūst par sava veida skotu kultūras vēstnieku. Milzīgu gandarījumu viņam sagādā cilvēku reakcijas un iespēja ar mūziku sniegt prieku. "Parasti, ceļojot uz kādu valsti, mēs saņemam jaunus iespaidus un pretī dodam savu naudu. Mani fascinē iespēja atdarīt citādā veidā – ar mūziku. Man patīk dalīties savā kultūrā, pastāstīt cilvēkiem, no kurienes es nāku." Vairāk par pasaules dūdinieku lasi žurnāla SestDiena 5.-11.februāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata