Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vieniem daudz, citiem nemaz

Bagāto un trūcīgo latviešu noslāņošanos savulaik aprakstījis jau literatūras klasiķis Jānis Poruks, kura stāstā Kauja pie Knipskas «bālais zēns» Cibiņš ar skaudību noraudzījās uz bagātā saimniekdēla Buņģa rocību. Laiki mainās, bet atšķirības starp bagāto un nabadzīgo latviešu dzīves līmeni joprojām ir ievērojamas.

Tikai mūsdienās Buņģim par viņa statusa simbolu kalpo nevis Rīgā pirktais kabatas nazis, bet gan jaunākā modeļa iPhone. Buņģis ar vecākiem dzīvo jaunā privātmājā, mielojas ar McDonald’s hamburgeriem un ģērbjas Stockmann jaunākās kolekcijas drānās, kamēr Cibiņš mitinās hruščovkā, pārtiek no nocenotām bulciņām un iztiek ar second hand drēbītēm no jaunākās humpalu kolekcijas.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka plaisa starp turīgo un trūcīgo slāni Latvijā ir otrā lielākā Eiropas Savienībā. 20% trūcīgāko iztiek ar vidēji 70 latu mēnesī, kamēr 20% turīgāko var rēķināties ar vidēji 472 latiem mēnesī uz vienu cilvēku. Tas nozīmē, ka turīgākais slānis var atļauties gandrīz septiņas reizes lielākus tēriņus. Eiropas valstīs šī atšķirība parasti nav tik izteikta.

Pēc politologa Ivara Ījaba domām, Latvijai tomēr nevajadzētu kopēt ziemeļvalstu modeli un mākslīgi izlīdzināt atšķirības starp dažādiem slāņiem. «Vienlīdzība nevar būt pašmērķis, uz ko tiekties. Mums daudz svarīgāka ir ekonomikas attīstība. Latvija šobrīd nevar atļauties Rietumeiropas tipa sociālistisko politiku,» uzskata Ījabs.
Viens no risinājumiem nevienlīdzības mazināšanai būtu progresīvais ienākuma nodoklis, bet Latvijā šī ideja saskārusies ar lielu pretestību. «Nedomāju, ka Latvija vēlas kļūt par ziemeļvalstu tipa labklājības valsti. Jūs neesat gatavi maksāt tik augstus nodokļus, lai finansētu tādu drošības tīklu kā Zviedrijā vai Dānijā,» secina Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā pasniedzējs Mortens Hansens.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš spriež, ka Latvijā daudziem joprojām pievilcīgs šķiet princips «atņemt bagātniekiem un sadalīt pārējiem». Pēc viņa domām, Latvijas turīgo cilvēku slānis nav tik biezs, lai no viņiem varētu kaut ko noplēst. «Tas viss ir ļoti relatīvi. Cilvēkiem, ko pie mums pieņemts uzskatīt par turīgiem, labklājības līmenis patiesībā ir ne lielāks kā attīstīto valstu vidusšķirai. Vai tagad mums vajadzētu mēģināt viņus piežmiegt?»

Vairāk par ienākumu nevienlīdzību un iespējamiem risinājumiem lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata