Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Akcīzes vētra ūdens glāzē?

Nodokļu reforma globālās līnijās ir pieņemta un var virzīties uz īstenošanu. Līdz ar citām izmaiņām pieaugs akcīzes nodoklis cigaretēm un alkoholam, akcentē Saeimas sabiedrisko attiecību birojs. Protams, lai ko sacītu alkohola un cigarešu biznesa pārstāvji, dzērieni un cigaretes nav pirmās nepieciešamības preces, bez kurām cilvēks nevar iztikt.

Latvijā ir ne mazums iedzīvotāju, kas nesmēķē, alkoholu nelieto un dzīvo ļoti veiksmīgi. Utopija gan būtu domāt – lai tikai paaugstina akcīzes nodokli alkoholam un cigaretēm, tad mazāk kļūst cilvēku, kuri nonāk grādīgo dzērienu atkarības varā un veselību pakļauj smēķēšanas ietekmei, un līdz ar to uzlabosies sabiedrības vispārējā veselība. Pašmāju un ārvalstu pieredze liecina, ka tik vienkārši nav.

Baltiem diegiem šūts gan šķiet arguments, ka, nedaudz kāpjot akcīzes nodoklim, strauji augs cigarešu kontrabanda un nelegālā alkohola aprite. Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas un citi likumsargi gadiem skaidrojuši, ka, lai cik zemas cenas veikalos būtu alkoholam un cigaretēm, centieni tirgot tautai kaut kādu nelegālu dziru un kontrabandas ceļā ievest cigaretes ir tikpat seni noziegumi kā daudzi citi, un kontrabandas apjomus vispār ietekmē ļoti dažādi faktori, ne tikai cenu kāpums precēm oficiālajā tirdzniecībā.

Citādi ir ar izslavēto braukšanu legāli pirkt lētākas preces, to vidū alkoholu un cigaretes, uz kaimiņzemju veikaliem. Savulaik tā dēvētais alkohola tūrisms no Helsinkiem uz Tallinu, izmantojot prāmjus, kas kursē starp Somijas un Igaunijas galvaspilsētām, bijis pamanāms pat īpašas pūles vērošanā neieguldot. Pēdējā laikā Latvijā Igaunijas robežas tuvumā slavenas kļuvušas mūsu ziemeļu kaimiņu iepirkšanās tūres – arī pēc alkohola, turklāt dzērienu tirdzniecība uzplaukusi pat senākajā robežkontroles un muitas teritorijā. Tradīcija braukt uz kaimiņzemi iepirkties joprojām ir dzīva!

Dažādu Eiropas valstu attieksme pret tādas diskutablas nozares kā alkohola bizness vietu tautsaimniecībā vispār ir visai atšķirīga. Piemēram, Islande ir slavena ar vēsturiski tik stingriem stipro dzērienu tirdzniecības ierobežojumiem, kādu ieviešana Latvijā, visticamāk, izraisītu skaļas vaimanas. Savukārt Portugālē vēsturiski iesakņojies skatījums, ka viena vīna glāze nodrošina iztiku daudziem portugāļiem, kas likumsakarīgi rada īpašu attieksmi pret vīna ražošanas jomu. Turklāt uzsvars te ir tieši uz vietējo ražošanu, nevis uz importa tirdzniecību. No tautsaimniecības attīstības viedokļa pašmāju ražotāji – darba devēji un nodokļu maksātāji – allaž ir svarīgi.

Top komentāri

Onslow
O
... tu speciāli aizmirsi cenas degvielai? kuru celšanās rezultātā celsies maizes cenas...! tas būs mazs vējelis ? vai kā ...
Redziet!
R
Igaunijā lētāks alkohols no Latvijas NAV kontrabanda. Tāpat Somijā lētāks alkohols no Igaunijas, jeb Vācijā lētāka tabaka no Turcijas vai Polijas. jeb Bosnijā Hercegovinā lētāka tabaka kā Horvātijā. Ja Baltkrievija jeb Ukraina būs ES, tad lētās cigaretes no tām arī vairs kontrabanda NEBŪS, un visas tās gaudas būs PA TUKŠO.
Lai kā būtu ar
L
pārējiem argumentiem... bet kontrabandisti būs pateicīgi par cenu celšanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē