Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Akmens darba tirgus laukā?

Gadās situācijas, kurās, pat neatbalstot vaimanas, ka ielu remonti Rīgā un ceļu remonti daudzviet Latvijā šovasar traucē normāli dzīvot, un nepiebalsojot žēlabu korim, ka daudzviet remontdarbos tiek nodarbināti cilvēki, kuru darba ētika izskatās savdabīgi, tomēr gribas teikt: "Tas reiz ir par traku!"

Viens piemērs, ko novēroja Diena. Ceturtdienas rīts, nedaudz pēc pulksten desmitiem. Strādnieks, kas remontē ietvi Rīgā, Elizabetes un Eksporta ielas stūrī, met ietves seguma akmeņus no vienas kaudzes otrā un ar akmeni trāpa gājējai. Zīme šajā posmā gājējiem pārvietoties neaizliedz. Nožogojuma, kas ierobežotu gājēju pārvietošanos, nav. Strādnieka reakcija pēc incidenta – nulle. Nekādas ieinteresētības, vai gājēja jūtas normāli, vai nav gūta nopietna trauma. Ja var aizklibot prom, lai klibo, ja nevar – pašas problēma. Jāteic, skumji iedomāties, kas notiktu, ja akmens trāpītu mazam bērnam vai gados ļoti vecam cilvēkam.

Protams, sadzīviska situācija, kuru melnā humora stilā varētu komentēt, rosinot – vajadzīga īpaša brīdinājuma zīme "Uzmanību – ietves remonta veicēji ar akmeņiem met gājējiem". Tomēr, ja uz situāciju raugās nopietni un atceras daudzbalsīgās žēlabas par problēmām, kas šajā vasarā rodas ielu un ceļu remontu dēļ, redzams – problēma ir dziļāka. Proti, daudzviet joprojām vērojama neprasme domāt par apkārtējiem cilvēkiem. Ietvju remonts nav pašmērķīgs process – "remontējam remontēšanas pēc".

Remonts nenotiek tādēļ, lai kāds strādnieks nopelnītu sev algu un uzņēmums gūtu ieņēmumus. Ietvju un ceļu remontdarbu mērķis ir ērtāki apstākļi cilvēkiem, un šiem darbiem nebūtu jārada traumas gājējiem un grūtības kopumā daudziem.

Nereti ekonomikas eksperti gadījumus, kad izskan sūdzības par remontdarbu un citu tā dēvēto vienkāršo darbu veicēju (ne) prasmi iejusties gājēju un kopumā līdzcilvēku apstākļos un nereti arī diskutablo darba ētiku, komentē, rezignēti sakot – tāds nu darba tirgus ir, daudzi profesionāļi aizbraukuši strādāt uz tām ārvalstīm, kurās algas ir augstākas nekā Latvijā, un uzņēmējiem jāiztiek ar tāda līmeņa strādniekiem, kādi vietējā darba tirgū atrodami.

Būvniecības nozares uzņēmēji arī norādījuši, ka, iešūpojoties intensīvākai Eiropas Savienības naudas apguvei, adekvātu strādnieku trūkums kļūs vēl akūtāks.

Vai tas nozīmē, ka bez brīdinājuma zīmes "Uzmanību – ietves remonta veicēji ar akmeņiem apmētā gājējus" neiztikt? No šķībi greizi veiktiem remontdarbiem un būvdarbiem neizvairīties?

Top komentāri

Trollis JT
T
Bruģakmens - proletariāta ierocis.
Horošijs
H
Šķībi greizi remonti - labojama pusbēda. Šķībi greizi likumi, raksti, komentāri - nē.
Šausmas
Š
Trūkst vārdu, lai raksturotu Rīgā notiekošo . Vakar pie Vidzemes tirgus pa trotuāru braukāja ekskavators un bārstīja akmeņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē