Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Sava veida paradokss, bet tieši Lielbritānijas varas iestādes visaktīvāk pārmet attīstības valstīm cilvēktiesību trūkumu, taču tajā pašā laikā uzņem šaubīgas personas no šīm valstīm

Apsolītā pilsēta

Pirms dažām dienām Londonas Vestminsteras rajona tiesa pieņēma lēmumu noraidīt Krievijas varas iestāžu pieprasījumu izdot bijušo kompānijas TogliattiAzot ģenerāldirektoru Jevgeņiju Koroļovu, kurš kopš 2013. gada dzīvo Londonā.

Pasaulē lielākā amonjaka ražotāja kādreizējais vadītājs un viņa četri kompanjoni Krievijā tiek turēti aizdomās par liela mēroga krāpšanu, kas veikta laikā no 2008. līdz 2011. gadam, pie kam shēmas sniedzās tālu aiz Krievijas robežām. Tikai TogliattiAzot mazākuma akcionāru negūto ieņēmumu kopsumma (kā liecina Īrijas tiesā iesniegta prasība) tuvojas 1,9 miljardiem eiro, bet mazākuma akcionāri nav vienīgie cietēji. Tomēr tiesa noraidīja ekstradīcijas pieprasījumu, uzskatot – aizdomās turētajam Krievijā nav garantēta humāna attieksme. Tāpat lietas izmeklētāji tiesai šķita "tuvu stāvoši" TogliattiAzot mazākuma akcionāriem.

Tiesas lēmums nebija pārsteigums nedz Lielbritānijas, nedz Krievijas plašsaziņas līdzekļiem, jo britu tiesu iestādes ārkārtīgi reti izdod ārvalstīm šāda veida patvēruma meklētājus.

Tieši šī Lielbritānijas tiesu sistēmas īpatnība arī ir viens no magnētiem, kas pievelk Londonai šaubīgas personas no Krievijas un citām bijušās PSRS republikām, Ķīnas, Indijas, Āfrikas valstīm utt.

Par liela mēroga krāpšanu aizdomās turētais Koroļovs ir tikai viens no daudzajiem ne gluži godavīriem, kas spējis nokļūt šajā apsolītajā pilsētā un kuram netrūkst līdzekļu augstas kvalifikācijas advokātu noalgošanai.

Vidusmēra Latvijas iedzīvotāju, protams, maz interesē fakts, ka kārtējais miljonus vai miljardus aiznesušais kādas no attīstības valstīm pilsonis atradis patvērumu Londonā, kuras tiesu pēkšņi sākušas satraukt viņa cilvēktiesības, politiskie uzskati vai tml. Zināmā mērā tā arī nav "nedz mūsu mūsu cūka, nedz druva", jo Latvija nepieder valstīm, kuru pilsoņiem Londonā gandrīz automātiski ir garantēts ekonomiskais patvērums, protams, ja viņi ir maksātspējīgi. Tomēr, ja nu kādu interesē, piemēram, biznesa vide Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā vai vēl kādā citā bijušās PSRS republikā, tad viņam varētu rasties daži jautājumi.

Teiksim – vai nejauši nav tā, ka britu varas un tiesu iestāžu nesamērīgi iecietīgā attieksme pret attīstības valstu visa veida afēristiem nav viens no būtiskiem iemesliem, kamdēļ šajās valstīs tā arī neizdodas sakārtot biznesa vidi, ieviest tiesiskas valsts principus utt.?

Sava veida paradokss, bet tieši Lielbritānijas varas iestādes ir tās, kas visaktīvāk pārmet attīstības valstīm cilvēktiesību vai demokrātijas trūkumu, taču tajā pašā laikā atplestām rokām uzņem šaubīgas personas no šīm valstīm. 

Top komentāri

reptilis
r
Visi oligarhi pēc finanšu nāves savā valstī nonāk Londonā:))))
Tavs vārds
T
Pilnībā piekrītu. Kamēr angļi bez ierunām pieņems lielceļa laupītājus no visas pasaules, nekādas kārtības visādās Krievijās un Ķīnās nebūs. Bet varbūt tā ir arī labi. :)
p
p
Līdz Londonai nonāk tikai neliela Krievijas oligarhu daļa. Rakstu gals nav objektīvs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē