Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Daža laba amatpersona smelties pieredzi braukusi pat uz Latvijai ģeogrāfiski, ekonomiski un mentāli tālām, visai eksotiskām zemēm

Ar lielākām algām pret dzimtenes pamešanu

Patlaban no visām trim Baltijas valstīm tikai Igaunija "sasniegusi tādu algu līmeni, pie kura iedzīvotāji izvēlas palikt [un strādāt savā valstī], nevis doties peļņā uz ārzemēm – aptuveni 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas". Šāds secinājums nesen pausts SEB bankas organizētajā Baltijas valstu ekonomistu diskusijā. Ielūkojoties Centrālās statistikas pārvaldes datos, redzams, ka Latvijā šā gada otrajā ceturksnī vidējā alga pirms nodokļu nomaksas bija 927 eiro, savukārt pēc nodokļu nomaksas – 676 eiro. Tātad ļoti stipri mazāk par 1000 eiro.

Protams, situācija attiecībā uz iedzīvotāju aizbraukšanu un strādāšanu ārvalstīs Igaunijā ir krietni atšķirīga no situācijas Latvijā (un Lietuvā) arī ģeogrāfisku iemeslu dēļ. Respektīvi, jāņem vērā Igaunijas ziemeļu kaimiņvalsts Somijas faktors. Nav noslēpums, ka pašā Igaunijā jau sen folklorizējies nostāsts, ka jaunieši uz jautājumu "Kur jūs vēlētos strādāt?" atbild "Somijā!". Tāpat tiek pieļauts, ka maršrutā Tallina–Helsinki kursējošo prāmju pasažieru, kuru skaits mērāms miljonos, vidū ir ne mazums cilvēku, kuri brauc uz darbu Somijā. Galu galā nepilnu 80 kilometru (tik liels ir attālums Tallina–Helsinki) garš ceļš uz darbu mūsdienās ir visai ierasts attālums daudziem.

Līdz ar to Igaunijas iedzīvotājiem, kuri 2009. gada ekonomiskās krīzes ietekmē meklēja darbu ārvalstīs, bieži vien pirmā izvēle bijusi kaimiņvalsts Somija, nevis, teiksim, ievērojami tālākās valstis Apvienotā Karaliste un Īrijas Republika. Turklāt jāņem vērā arī igauņu un somu valodu līdzība un fakts, ka somu mediji Tallinā ir populāri jau kopš XX gadsimta, tā veicinot somu valodas apguvi Igaunijas iedzīvotāju vidū un igauņiem saziņā ar somiem reizēm ļaujot iztikt bez, piemēram, angļu vai krievu valodas izmantošanas. 

Tagad Igaunijas un Somijas ciešās saites uzsvēruši arī Baltijas valstu ekonomikas analītiķi, tomēr akcentējot arī pašas Igaunijas prasmi panākt visaugstāko algu līmeni Baltijā un tā atturēt Igaunijas iedzīvotājus no aizbraukšanas. 

Protams, var ironizēt, ka Latvijai Igaunijas ģeogrāfisko situāciju neiegūt, un pieļaut arī, ja Igaunijā algu līmenis kļūs vēl augstāks, salīdzinot ar mūsu valsti, tad Latvijas iedzīvotāju vidū attīstīsies tendence meklēt darbu Igaunijā, ne tikai veidot mūsu kaimiņvalstī biznesu, par ko jau iepriekš dzirdēts. Tāpat var teikt, ka apnikusi šī mūžīgā Igaunijas slavēšana. Taču var arī Igaunijas sasniegumus uzskatīt par iedvesmas avotu un piemēru labākajā nozīmē. (Atkal ironizējot var atgādināt, ka daža laba amatpersona smelties pieredzi braukusi pat uz Latvijai ģeogrāfiski, ekonomiski un mentāli tālām, visai eksotiskām zemēm.) 

Šajās dienās Baltijas valstu ekonomisti mudina ņemt vērā, ka Igaunijai "izdevies izveidot reputāciju kā informācijas tehnoloģiju (IT) līderim" un ka Igaunijas pieredze liecina – "uzrāvienu industrijai var sniegt valsts pasūtījums, kas mobilizē industriju un izvirza augstus standartus". Un te jau skaidri redzams izaicinājums mūsu valsts pārvaldei un tās viedumam – lietojot vārdu "viedums" gan klasiskajā gudrības nozīmē, gan moderno tehnoloģiju (viedā pilsēta, viedvalsts) izpratnē. 

Turklāt to, ka tieši IT jomas attīstība būtiski maina situāciju pat senām tradīcijām bagātās nozarēs, apliecina, piemēram, 4. septembra Dienā paustie juristu secinājumi par IT spēcīgo ietekmi uz viņu darba ikdienu.

Top komentāri

Igaunijā alga par 270 euro lielāka
I
Igaunija ar zemākām darba nodokļu likmēm, bez diferencētiem neapliekamiem minimumiem, progresijām, solidaritātes nodokļiem un citiem brīnumiem ir panākusi, ka vidējā legālā neto alga tur par 270 euro lielāka.
Konkurē arī ar sociālo atbalstu!
K
Valstis savā starpā konkurē ne tikai ar nodokļu politiku, kas var pavērst ekonomikas virzību uz augstāku vai zemāku algu sektoriem, bet arī arī ar sociālo garantiju sistēmu. Piemēram, Latvijā ģimene ar 3 bērniem katru mēnesi saņem 68 euro lielu ģimenes valsts pabalstu un, ja vecāki daudz strādā, iespēju saņemt IIN atvieglojumu 120 euro apmērā. Igaunijā ģimene ar 3 bērniem katru mēnesi saņem 500 euro lielu ģimenes valsts pabalstu un, ja vecāks strādā, iespēju saņemt IIN atvieglojumu 61 euro apmērā. Ja ģimene ar trim bērniem dzīvo, piemēram, Valkā, ko viņai vajadzētu darīt? Ļoti daudzi tautieši Latvijas ģimeņu sociālā atbalsta sistēmas mazspējas dēļ ik gadu pārceļas uz UK un citām valstīm.
Nodokļu politika pret lielām algām
N
Latvijas nodokļu politika ar augstajām likmēm, diferencētiem neapliekamiem minimumiem, solidaritātes nodokli un citiem brīnumiem ir stingri vien pret lielām algām. Turklāt, nākamgad būs arī progresīvais nodoklis, kas vēl vairāk ekonomiku virzīs lētā darbaspēka valsts virzienā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē