Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Valsts jau kārtējo reizi šādu attieksmi pieļauj pret vismazāk aizsargātajiem

Ar vārdiem Eiropā, ar darbiem Talejas ielā

Pagājušajā gadā gandrīz 70,5 tūkstoši nodokļu maksātāju savlaicīgi nesaņēma iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus tāpēc, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) neizmanto tā rīcībā esošo informāciju

Tāpat gandrīz piecarpus tūkstošiem pensionāru ar invaliditāti jau vairākus gadus tiek kavēta pensiju izmaksa pilnā apmērā tāpēc, ka valsts iestāžu nekvalitatīvas savstarpējās sadarbības dēļ netiek automātiski piemēroti nodokļu atvieglojumi. Šāda aina atklājās Valsts kontroles (VK) veiktajā saimnieciskā gada pārskata revīzijā, turklāt tāda konstatēta ne pirmo gadu.

Līdzīgi kā 2016. gada revīzijā, arī tikko publiskotajā revīzijā VK atklāja, ka vismaz 5486 pensionāri ar invaliditāti 2018. gadā nesaņēma tiem pienākošos pensiju pilnā apmērā. Vidēji samazinājums bija 7,40 eiro mēnesī, jo pensijas aprēķinā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nepiemēroja iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu (IIN) par invaliditāti. VK arī norāda, ka minētās personas 2018. gadā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli varēs atgūt, tikai iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Lai arī Saeima 2017. gada beigās steidzamības kārtā grozīja likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, VID un VSAA tā arī nav spējuši nodrošināt, lai pensiju aprēķinā VSAA katru mēnesi pareizi piemērotu nodokļu atvieglojumus un pensionāri līdz ar to ik mēnesi saņemtu vairāk naudas uz rokas.

Lai arī formāli likums ievērots un jebkurš var pārmaksāto nodokli atgūt, nākamajā gadā iesniedzot IIN deklarāciju, tomēr nožēlojami, ka valsts kārtējo reizi šādu attieksmi pieļauj tieši pret vismazāk aizsargāto sabiedrības daļu.

Turklāt to, ka VID, apzināti vai neapzināti, veicot nodokļu maksātāju kontroli, efektīvi un racionāli neizmanto savus resursus, liecina daudzi piemēri.

Viens gadījums – persona saņēma vēstuli no VID, ka pirms diviem gadiem izveidojies (nenoliedzami pamatots, taču ne apzināts) vairāku desmitu eiro nodokļu parāds. Cilvēks steidza uz VID, lai saprastu lietas būtību un samaksātu parādu, lai viņam netiktu nobloķēts bankas konts. Taču brīdī, kad VID darbiniece pie viena ierosināja aizpildīt ienākumu deklarāciju par iepriekšējo gadu, izrādījās, ka togad viņam bijusi nodokļu pārmaksa vairāku simtu eiro apmērā. Šķiet, VID darbinieku matemātikas zināšanām vajadzētu būt gana labā līmenī, lai saprastu, ka ir taču vienkārši veikt aritmētisku darbību, lai cilvēkam tādējādi noņemtu "nodokļu parādnieka statusu". Taču ne! Vieglāk ir uzrakstīt draudu vēstuli, samaksāt pasta izdevumus (par nodokļu maksātāju naudu) un bezjēdzīgi iztērēt gan VID resursu, gan cilvēka laiku.

Otra situācija – VID ilgstoši "plosījās" ar kādu nodokļu maksātāju, līdz cilvēkam apnika un viņš izpildīja VID absurdās prasības, samaksāja VID ieskatā konstatēto nodokļa parādu. Taču, skat, iesniedzot deklarāciju par iepriekšējo gadu, izrādījās, ka izveidojusies samaksātajam parādam teju identiska nodokļa pārmaksa. Rezultāts – nauda "pārbīdīta turpu šurpu", iztērēts VID un cilvēka laiks. Un, šķiet, vienīgais apmierinātais ir VID darbinieks, kurš panācis savu taisnību.

Diemžēl šādi formālās attieksmes gadījumi nerada siltas jūtas ne pret VID, ne citām valsts struktūrām, lai kā to vadītāji censtos labot situāciju. 

Top komentāri

Anarchists
A
Nekā jauna.LV ir kļuvusi par izteikti policejisku valsti.Un VID ir pati lielākā policejiskuma izpausme.Praktiski katrs,kurš šeit bīda kaut kādu savu biznesu,tiek uzskatīts par potencionālu noziedznieku-nodokļu nemaksātāju.Kur pretī UK,Īrijā un vēl daudzās ES valstīs mazā biznesa(ģimenes)uzņēmumiem-vispār nav nekādu nodokļu,ja nepārsniedz mājsaimniecības ienākumu gada minimumu,kas ir diezgan liels-kam interesē-infu tīklā atrast var.Tur valdošie priecīgi,ja mājsaimniecība sevi nodrošina un nesēž uz pabalstiem,bet LV valdošie utubungas tik vien kā domā,kā nokāst lieku centu no katra nopelnītā eirika.LV vid-s ir trakāks par policiju-pašam bija gadījums,kad vnk aizmirsu iemaksāt IIN par pagājušo ceturksni-tak tie zvanīja n-tās reizes,kaut parāds bija kaut kur nieka 400 ēriku.Pie kam tie lopi paši rēķina,cik IIN jāmaksā,kaut šogad man ienākumi ir mazāki,nekā tie saplānojuši,bet tikko gada deklarācijā to parādīšu-100% uzreiz būs klāt n-tās pārbaudes un nervu čakerēšanas.
.
.
Tas jau arī ir valsts mērķis- izveidot sistēmu, lai varētu piesavināties to naudiņu. Un vēl uzlikt sodu par nedeklarēšanu- 700 EURO. Valsts ir zemiska un pagalam sapuvusi.
Dostojevskis
D
Ja VID vadībā nesēž absolūti āmurgalvas... viņi izdarītu ĻOTI gudri, ja katrā VID nodaļā ieviestu konsultanta amatu. Konsultantam būtu tiesības par oficiālu samaksu palīdzēt pareizi aizpildīt visas šīs deklarācijas. Tas noņemtu spriedzi VID un tautas attiecībās. Es, protams, nevaru spriest par visiem, bet pats personīgi šādu pakalpojumu izmantotu ar prieku un lielu atvieglojumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē