Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arī koru dalībnieki pošas uz Eirovīziju

Ar Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādes rīkotāju Diānu Čivli sarunājas Romāns Meļņiks.

Fragments no intervijas:

Papildinot Eirovīzijas projektus, starp kuriem ir labi zināmais Eirovīzijas dziesmu konkurss, šī gada jūlija vidū Rīgā norisināsies jauns televīzijas talantu konkurss amatierkoriem Eirovīzijas gada koris. Ar ko tas būs īpašs?

Īstenībā šis ir unikāls sadarbības projekts – četras organizācijas ir ieinteresētas, izmantojot Eirovīzijas formātu, tiem miljoniem, kas skatās televīziju, rādīt kora dziedāšanu kā ļoti būtisku kultūras sastāvdaļu. Eiropas Raidorganizāciju apvienība ir tā, kura izveidojusi dažādo Eirovīzijas pasākumu ģimeni, kā pati to dēvē. Pie mums laikam vairāk pazīstams ir Eirovīzijas dziesmu konkurss, bet ir arī vairāk uz klasisko mūziku orientēti formāti, piemēram, Eirovīzijas Grand Prix jaunajiem mūziķiem, jauno dejotāju Eirovīzija un tagad arī kora Eirovīzija. Latvijas lielais trumpis ir tas, ka caur kora dziedāšanu esam ļoti labi pazīstami pasaulē, protams, viens no svarīgiem faktoriem bija arī 2014. gadā notikusī Pasaules koru olimpiāde, kas šādu pasākumu vēsturē bija viena no lielākajām – nekad iepriekš nebija piedalījušies tik daudzi kori, pasākums nebija noticis tik vērienīgi, kā mēs to sarīkojām. Tāpēc kopīgi ar vācu kultūras organizāciju Interkultur spējām pierādīt, ka šis ir labs formāts, kā parādīt vispārhumāno darbību, kurā cilvēki apvienojas amatierkoros, lai kopā dziedātu. Un, protams, Latvijas Televīzija starptautiski sevi parādījusi kā labs šādu pasākumu partneris – te var minēt koncertus Dzimuši Rīgā, kas tiešām ir pārraidīti ļoti daudzās valstīs."

Kā norisināsies Eirovīzijas koru konkurss?

Šajā pasākumā piedalīsies deviņu valstu amatierkori. Ar savu īpaši izvēlēto repertuāru sešu minūšu garumā katrs koris būtībā prezentēs savu valsti, tās kultūru. Katrs koris sadarbojas ar savu valstu televīzijām, kas ir satelītpartneri šajā projektā, jo arī jaunais formāts nozīmē to, ka tas ir televīzijas konkurss. Koru priekšnesumus vērtēs starptautiski pazīstamu mūziķu žūrija, kurā Latviju pārstāvēs Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča.

Kad notika atlases pasākums, un vai tas būs publiski redzams?

Atlase būs vērojama LTV1 jau 29. aprīlī. Savukārt gala pasākums ir 22. jūlijā. Ikviens varēs vērot konkursa norisi klātienē Arēnā Rīga. Bet te arī jāpiebilst, ka Eirovīzijas koru konkurss ir viens no Eiropas koru olimpiādes un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 pasākumiem, kas Rīgā norisināsies no 16. līdz 23. jūlijam.

Tad uzreiz pastāstiet par visu lielo pasākumu, ko nupat pieminējāt.

Te jāatsauc atmiņā 2014. gads un Pasaules koru olimpiāde. Eiropas koru olimpiādē un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 būs diezgan līdzvērtīga programma. Kori ieradīsies ne tikai no Eiropas, bet no visas pasaules. Kopumā būs vairāk nekā 150 koru, tie atbrauks, lai piedalītos konkursos, kas notiks dažādos kormūzikas žanros desmit dažādās kategorijās un trīs dažādos koru līmeņos – atvērtajā konkursā, čempionu konkursā un jau pieminētajā Nāciju Grand Prix. Līdz ar to būs ļoti liela priekšnesumu daudzveidība, jo, protams, koriem ir dažāds līmenis, bet tas neliedz jebkuram korim pretendēt arī uz augstāku "līgu". Tā būs īsti sportiska sacensība, tāpēc arī tiek lietots olimpiādes nosaukums. Ārpus šīm sacensībām un cīņas par medaļām notiks draudzības koncerti, profesionālās meistarklases, kuras vadīs pasaulē labi pazīstami mūziķi un mūziķu grupas. Būs arī speciāli veidoti uzvedumi, piemēram, viens no pasākumiem – jauniešu lielkoncerts Tiltiem pāri, kas ieplānots 20. jūlijā, – dos ieskatu dažādu pasaules tautu mūzikā, būs arī mūsu jauniešu simfoniskā orķestra priekšnesums un arī speciāli radītais Ulda Marhileviča un Guntara Rača jaundarbs. Jāpiebilst, ka šajā visā kopumā piedalīsies gan Latvijas, gan ārvalstu kori.

Kur var gūt plašāku informāciju par šiem pasākumiem un arī dalības iespējām tajos?

Vispirms jau mūsu mājaslapā www.singinriga.lv un, protams, arī ar to saistītajās sociālajās vietnēs. Preses tirdzniecības vietās tūlīt būs pieejams īpaši veidots informatīvais izdevums Tālu skan par visu šo pasākumu. 

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 6. aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē