Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Kremlim vēlamais risinājums, protams, ir padziļināta integrācija

Attiecību "kā vienmēr" šoreiz nebūs?

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tā vietā, lai padziļinātu ekonomisko un arī politisko integrāciju ar Krieviju, tomēr ir izšķīries cīnīties par varas un rīcības brīvības saglabāšanu.

Vienošanās par Baltkrievijas un Krievijas padziļinātu ekonomisko integrāciju tika solīta vispirms pagājušā gada decembra sākuma, pēc tam līdz gadu mijai, vēl vēlāk – šā gada sākumā, bet tagad ir atlikta uz nenoteiktu laiku. Oficiāli domstarpību iemesls ir nespēja vienoties par Krievijas energoresursu cenām, kā arī Lukašenko (un daļas Baltkrievijas elites) viedoklis, ka Maskavas virzītais integrācijas variants apdraud Minskas suverenitāti.

Krievijā tikmēr, lai arī neoficiāli, taču ļoti skaļi tiek uzdots jautājums – cik pamatota ir Baltkrievijas nebeidzamā subsidēšana, politiskā un ekonomiskā atdeve, no kuras ir atklāti pieticīga. Tiek lēsts, ka Krievija Baltkrievijai pēdējās desmitgadēs ir tieši un netieši piešķīrusi apmēram tikpat līdzekļu, cik Eiropas Savienība (ES) par Baltkrieviju ievērojami lielākajai Polijai.

Kopumā Maskavā ir veikts divpusējo attiecību audits un secināts, ka esošā stāvokļa saglabāšana ir Krievijai neracionāla, lai neteiktu, ka bezjēdzīga. Kremlim vēlamais risinājums, protams, ir padziļināta integrācija, tostarp arī tāpēc, ka pretējā gadījumā līdz šim iztērētie līdzekļi izrādīsies gluži vai zemē nomesti. Vēl, protams, ir arī virkne citu svarīgu ģeopolitisku un ekonomisku apsvērumu.

Ņemot vērā gan abu valstu ekonomiku mērogus, gan arī Baltkrievijas tautsaimniecības iespaidīgo atkarību no Krievijas, ir izteikts arī atbilstošs piedāvājums. Būtībā tiek piedāvāts Baltkrieviju ekonomiski integrēt Krievijā un ar Krievijas noteikumiem. Uz politiskajām sistēmām šie noteikumi it kā neattiecas, taču ir skaidrs, ka ekonomiskajai integrācijai sekos arī neizbēgama politiskā iekļaušana.

Raugoties no Baltkrievijas tautsaimniecības kopējo perspektīvu viedokļa, šis nav sliktākais variants. Cits jautājums ir, vai labākais, taču ievērojami labāks nekā ekonomisko attiecību pasliktināšanās ar Maskavu. Tajā pašā laikā Baltkrievijas prezidentam un viņu atbalstošajai elitei šāda situācija nozīmē rīcības brīvības samazināšanos, un attiecīgi tiek darīts viss iespējams, lai saglabātu esošo stāvokli.

Lukašenko un viņa atbalstītāji cer, ka Krievija, kur sācies tā dēvētais varas transfērs un virkne iekšpolitisku pārmaiņu, ieskaitot konstitucionālo reformu, atstās visu, kā ir, atliekot Baltkrievijas jautājuma risināšanu. Līdz šim šādas cerības vienmēr ir piepildījušās, taču šoreiz tās var arī neattaisnoties, galvenokārt tāpēc, ka Maskavā ir pārskatīta attieksme pret Minsku.

Bez Krievijas atbalsta Baltkrievijas ekonomikai savukārt draud nopietnas problēmas, kas vienlaikus nozīmē arī politisko šūpošanos un draudus Lukašenko personiskajai varai. Turklāt gan no prorietumniecisko, gan prokrievisko spēku puses. Un šīs varbūtības nepieciešams paturēt prātā visiem, it īpaši Baltijas valstīm, slēdzot jaunas vienošanās ar Minsku.

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Lukašenko ir sapratis, cik izdevīgi tēlot Putina pretinieku, Eiropa rēc aiz sajūsmas, Lukašenko un Putins saskandina šampānieti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē