Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Bangladešas apburtais loks

Nedēļas sākumā pēc masu protestiem, kuru laikā dzīvību zaudēja ap trim simtiem cilvēku, no amata atkāpās un vārda tiešā nozīmē no valsts aizbēga Bangladešas vēsturē ilglaicīgākā (šo amatu vairāk nekā 20 gadu ieņēmusī) premjerministre Hasīna Vazeda, valsts dibinātāja Mudžibura Rahmana meita.

Amatu Vazeda zaudēja pēc tam, kad masu protestos, kuru dalībnieki pieprasīja viņas atkāpšanos, pārauga studentu nemieri, kas izcēlās dēļ lēmuma noteikt kvotas pieņemšanai darbā valsts pārvaldē. Tika atjaunota sistēma, kad priekšroka pieņemšanai darbā valsts iestādes tiek dota 1971. gada neatkarības kara veterāniem un viņu pēctečiem, un šis lēmums likvidēja daudzu studentu cerības iegūt darbu ar karjeras perspektīvām. Valsts pārvalde un armija (kura, līdzīgi kā virknē citu šādu valstu, spēlē nozīmīgu lomu arī politikā) līdz šim bija vienīgās, kas pavēra iespējas arī vismaz daļai augstskolu absolventu bez radniecības saitēm.

Uzreiz pēc Vazedas atkāpšanās pie vairāk par 170 miljoniem valsts iedzīvotāju vērsās Bangladešas armijas virspavēlnieks, ģenerālis Vakeruzs Zamans, solot pagaidu daudzpartiju valdības izveidošanu un problēmu risinājumu pēc konsultācijām ar valsts prezidentu Mohamedu Šahabudinu. Cits jautājums, ka problēmu (vai drīzāk – katastrofas) mērogi ir tādi, ka diezin vai vispār atradīsies valdība, kas spējīga tās atrisināt.

Bangladešas jeb Austrumu Bengālijas – vienas no blīvāk apdzīvotajām valstīm pasaulē un pasaules galvenās tekstila rūpnīcas – problēmas ir plašā nabadzība un ekoloģiskā situācija (virknē pētījumu Bangladeša atzīta par piesārņotāko valsti pasaulē), ko vainago neiepriecinošas nākotnes perspektīvas. Valsts nespēj izkļūt no sava specifiskā ekonomiskā modeļa (šauras specializēšanās uz zemu apmaksātām un neekoloģiskām industrijām), kas raisa pieaugošu iedzīvotāju neapmierinātību un prasības pilnībā nomainīt pie varas esošos politiķus. Tāpat izplatās arī radikālais islāms.

Papildu faktors ir, ka valsts politiskie spēki orientējas uz dažādiem ārējiem spēlētājiem (Indiju, Ķīnu un ASV/Lielbritāniju), kas visi ir ieinteresēti nostiprināt savu un nepieļaut ģeopolitisko konkurentu ietekmi. Rezultātā, lai kas arī nekļūtu par nākamo valsts premjeru (par varu pārņēmušās armijas favorītu tiek uzskatīts proķīniskais atvaļinātais ģenerālis, bijušais valsts prezidents Huseins Mohameds Eršads), ir maz cerību, ka viņam izdosies pārtraukt esošos vai izvairīties no jauniem protestiem. Turklāt arī izeja no šī apburtā loka nav saskatāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putni spēj to, ko nespēj krievu drons

Ja kādam pēc neveiklās izgāšanās ar lēmumu nenotriekt bruņoto krievu dronu bija labticīgas šaubas, vai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) veltītā asā kritika ir pamatota vai tomēr mūsu armij...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē