Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bez jūtamiem panākumiem

Maskavā bez īpašiem sasniegumiem noslēgusies Turcijas un Krievijas organizētā Lībijas pilsoņu kara abu nozīmīgāko iesaistīto pušu tikšanās. Lai arī abas konkurējošās valdības parakstīja vienošanos par pamieru, savu parakstu zem dokumenta atteicās atstāt vienas no karojošajām pusēm līderis, feldmaršals Halifa Haftars.

Lībijā jau vairāk nekā astoņus gadus – kopš Muammara Kadāfi gāšanas un noslepkavošanas, turpinās pilsoņu karš. Galvenās karojošās puses ir ANO atzītā, arī rietumvalstu atbalstītā Nacionālās vienotības valdība Tripolē, kuru vada premjerministrs Fajezs al Sarradžs, kā arī Haftara vadītā Lībijas nacionālā armija, kuras politiskais spārns ir valdība un parlaments Tubrukā. Tāpat ievērojamas valsts teritorijas atrodas nevienai valdībai nepakļaujošos kaujinieku grupējumu, kā arī vietējo cilšu kontrolē.

Iemesls, kamdēļ sarunas par izlīgumu kļuvušas īpaši aktuālas tieši tagad, ir Haftara armijas militārie panākumi. Feldmaršala spēku kontrolē nesen nonāca nozīmīgā Sirtas pilsēta, tāpat kaujas atsākās jau Tripoles piepilsētās, bet valsts galvaspilsētā un tās aglomerācijā mīt gandrīz puse visu Lībijas iedzīvotāju. Sarradža valdība savukārt turas, tikai pateicoties ārvalstu palīdzībai, kur nozīmīga loma ir Turcijai.

Krievija tikmēr ir vienīgā vieta, kur sarunas vispār ir iespējamas, jo Maskava sev tradicionālās diplomātijas ietvaros ir spējusi saglabāt labas attiecības ar abām naidīgajām pusēm.

Oficiāli Krievija atzīst valdību Tripolē, tajā skaitā prezidents Vladimirs Putins ir personiski ticies ar Sarradžu. Neoficiāli tiek atbalstīts arī Haftars.

Visi citi nozīmīgākie spēlētāji tikmēr ir ieņēmuši viennozīmīgu nostāju par labu vienai vai otrai pusei un neder starpnieka lomai.

Cits jautājums, ka pat Krievijas diplomāti neoficiāli atzina – cerības ar tikšanos Maskavā saistītas netiek, un par ievērojamu sasniegumu tiks uzskatīta vismaz kāda vienošanās par pamieru. Formāli vienošanās arī tika parakstīta, taču, kā jau minēts, bez Haftara līdzdalības. Feldmaršals virkni pretējās puses prasību uzskatīja par nepieņemamām, kamdēļ dokumentu parakstīja Tubrukas valdības pārstāvis. Līdz ar to nav skaidrs, cik ilgi un vai vispār šāds pamiers pastāvēs.

Vēl neskaidrāks ir jautājums par Lībijas turpmāko likteni. No vienas puses ir sperts lai vai kāds, taču pirmais solis izlīguma virzienā, kas ļauj cerēt uz turpmāku miera procesu. Tajā pašā laikā Haftara atbalstītāji neslēpj pārliecību, ka vēl nedaudz, un Tripoles valdība kritīs, bet feldmaršals atjaunos valstī kārtību. Un pieprasījums pēc stingrās rokas Lībijā ir jūtami lielāks nekā pieprasījums pēc Rietumu parauga demokrātijas.

 

Top komentāri

Gudrinieks
G
Saradžs ir parakstījis lēveni ārvalstīm reti izdevīgu vienošanos, tajā skaitā ar Turciju par Vidusjūru - gāzes ieguvi. Būtībā viņš iztirgo Lībiju, mainot to pret ārvalstu atbalstu un palikšanu pie varas. Tāds klasisks kompradors, kuru šā iemesla dēļ rietumos sauc par demokrātu. Haftars tikmēr ar dzimteni tirgojas slikti, sit visādus islāmistus un rietumos nav populārs, toties ir populārs Lībijā.
Pipars
P
Tur ir interesanta situācija. Erdogans ir pasācis uz Lībiju no Idlibas provinces Sīrijā vest "pareizos kaujiniekus" - pēdējā partija tur bija ap 3500 cilvēku, pie kam veda viņus bez nopietnas tehnikas pēc būtības uz nokaušanu. Savukārt Haftars visu šo publiku pēdējo divu nedēļu laikā ar Krievijas palīdzību apvāca. Nu Erdogans savukārt skrēja pie Putiņa žēloties. A ko Putins? Putins saka lai notiek tā, rīkojam pie mums divpusējās sarunas divi uz divi. Erdogans arī piekrita. Principā redzam ka Erdoganam ir virkne neatrisināmu problēmu viņš ir iedomājies ka ja viņam neizdodas virzīties Sīrijas okupācijas virzienā tad var izmēģināt laimi Lībijā, ja viņam tur veiksies varbūt viņš nākotnē uz iegūtā resursa bāzes beidzot varēs apgūt Kipras gāzes atradnes. Un ko redzam? Putins kā dancināja Erdoganu tā arī turpina dancināt, mums arī labums jo mazāk pasaulē "pareizo kaujinieku" jo mazāk bēgļu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē