Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ceļā uz konsultēšanu

Vēloties veicināt iedzīvotājiem draudzīgāku jeb – kā tagad moderni teikt – uz klientu orientētu valsts pārvaldes darbu, šovasar tika parakstīts uzraugošo iestāžu un uzņēmēju sadarbības memorands par principa "konsultē vispirms" iedzīvināšanu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis toreiz norādīja: "Mēdz teikt – labāk vēlu nekā nekad," un uzsvēra, ka jau kopš 20. gadsimta 90. gadu sākuma, kad tika dibinātas kontrolējošās iestādes, ir spriests – "būtu pareizi, ja tās ne tikai uzliktu sodus par dažādiem pārkāpumiem, bet sāktu ar izskaidrojošo darbu, ļaujot pārkāpumu novērst". Par principu "konsultē vispirms" tiek runāts daudz arī uzņēmēju vidē, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētajā pasākumā nesen, septembrī.

Tiktāl viss būtu skaisti. Taču izskan arī brīdinājumi, – lai principu "konsultē vispirms" tiešām reāli izjustu ikviens uzņēmējs un kopumā ikviens iedzīvotājs, kurš vēršas kādā valsts iestādē, būtiska ir domāšanas maiņa. Uz to tēlaini norāda ekonomikas doktore Ieva Kalve 18. septembra Dienā: "Tauta uzgavilē, dzirdot, ka valsts pārvaldi kāds noskaņots mazināt. Labi, bet kur tie cilvēki strādās? Ies uz biznesu, kuru viņi žņauguši 30 gadu, ienīst un nesaprot?"

Daudzu uzņēmēju un viņus pārstāvošo organizāciju pārstāvju izteikumi Dienai un citiem medijiem gan liecina – gluži tāds viedoklis, ka valsts iestādes biznesu ienīst, Latvijā nedominē, toties, ka nesaprot – jā, tas gan. Nesaprot to, ka uzņēmējdarbībā katrs eiro jānopelna, katra darbinieka darba stunda jāapmaksā no biznesā nopelnītās naudas un arī jebkādi citi resursi jāapmaksā no naudas, ko neviens nepiešķir no budžeta kā valsts sektorā, bet ir pašiem jānopelna. Savukārt tas, ka viens no būtiskākajiem resursiem 21. gadsimtā ir laiks – sekundes, minūtes, stundas, tiek uzsvērts daudzās jomās. Līdz ar to privātā sektora pārstāvjiem svarīga ir ātra un precīza saziņa ar valsts iestādēm, tāpēc nereti kā pozitīvais piemērs tiek minēta Igaunija, kur e-pārvalde šo ātrumu un precizitāti nodrošina – ne jau vienmēr, ne visās situācijās, bet bieži. 

Protams, ir cilvēki (un gan jau pa kādam arī uzņēmēju vidū), kuriem allaž visi klientu konsultanti – gan privātajā, gan valsts sektorā strādājošie – šķiet neprofesionāli un nelaipni, un vaina patiesībā slēpjas nevis klientu konsultantu darbā, bet gan šo mūžam nepamierināto klientu pašu neprasmē izskaidrot savas situācijas būtību vai kaprīzajā raksturā. Tomēr līdz tam, lai valsts sektorā princips "konsultē vispirms" kļūtu par ikdienu, vēl ejams tāls ceļš. Vispirms jau domāšanā.

Top komentāri

Mantrausis
M
Rakstā atbildēts uz jautājumu par Latvijas problēmām. Ja tie, kuru rokās ir represīvā vara, nesaprot tos, kas šos turētājus un varu reāli uztur... Rezultāts - Latvija 2017. Te var runāt vien par stulbumu, ko labot nevar, vai apzinātu, mērķtiecīgu rīcību!
autorīte-oligarhu kalponīte
a
uzbrūk valstij, bet tikpat pareizs ir arī pretējs apgalvojums - ka mūsdienu Latvijā par ''uzņēmējiem'' sauc shēmotājus un valsts budžetam piezīdušos parazītus. Starp citu, laboju kļūdu savā iepriekšējā komentārā - autorīte melo, apgalvojot, ka ''uzņēmājiem'' neko nepiešķir no valsts. Piešķir gan. Piemēram, ''nacionālajai aviokompānijai'' valsts ir segusi miljoniem un vēlreiz miljoniem vērtus zaudējumus! Tāpat valsts nez kāpēc garantē neveiksminiekus ''metalurgus'' un līdz bankrotam aizspekulējušos vietējā brūvējuma baņķiereļus, kuriem vajadzētu nevis saņemt dividendes, bet izmisīgi skraidīt uz darba biržu un meklēt tur vienalga kādus piedāvājumus, lai nebūtu jānosprāgst badā! Pēc gestapo domām aizliegts viedoklis, publicēts ar otro mēģinājumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē