Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Deguna pilienu un tablešu cīņas par klientu un maku

Aizlikts deguns? Sāp galva, mugura vai roka? Nekādu problēmu, paskaties daudzskaitlīgās reklāmas, pašķirsti pastkastē samestās dažādu aptieku informatīvās lapas, un izvēlies, kas labāk patīk, dodies uz aptieku un pērc tik nost!

Un te nav nekāda sarkasma, bet dzīva patiesība. Šķiet, pēdējā laikā bezrecepšu medikamentu reklāmas nevis vienkārši ir pamanāmas, bet sāk jau vajāt teju ikvienu un jebkurā vietā. Tam visam klāt vēl nāk visvisādi izdevīgie piedāvājumi.

Protams, ir svarīgi būt informētam, lai vajadzīgajā brīdī spētu maksimāli ātri novērst saaukstēšanos vai neciešamas sāpes. Tomēr jebkurā gadījumā – par laimi – pēc medikamentiem mums jādodas uz aptieku, kur vismaz saprātīgs cilvēks tomēr pajautās farmaceitam, kādas būtu labākās zāles pret viņa kaiti. Taču nereti ir redzētas situācijas, kad cilvēks farmaceitam prasa konkrēta nosaukuma bezrecepšu medikamentu un to arī saņem. Var uzskatīt to par moralizēšanu, tomēr, manuprāt, nav loģiska situācija, kad medikamentus reklamē tieši tāpat kā baltmaizi, zemeņu zapti vai cūku ribiņas, kurām kāds no veikalu tīkliem konkrētajā nedēļā piemēro atlaides.

Likums aizliedz reklamēt recepšu medikamentus, taču uz bezrecepšu medikamentiem nez kādēļ tas netiek tieši tādā pašā mērā attiecināts. Protams, katru reklāmu papildina aicinājums konsultēties ar farmaceitu, taču tā vairāk ir likuma prasību izpilde tieši tāpat, kā tas tiek nodrošināts alkohola vai kredītu reklāmām. Būtībā viss tiek atstāts paša reklāmas vērotāja ziņā – domāt loģiski un konsultēties ar profesionāli vai arī vienkārši pierakstīt daudzkārt dzirdēto un tādējādi šķietami uzticamo zāļu nosaukumu, pirkt un lietot. Savulaik pilnībā aizliedza tabakas izstrādājumu reklāmas, atzīstot, ka šis netikums nopietni bojā veselību. Tieši tāpat ik pa laikam pavīd idejas aizliegt reklamēt gan alkoholu, gan ātros kredītus. Nemēģināšu vērtēt, cik pareizs vai nepareizs risinājums būtu aizliegt vai neaizliegt šo abu minēto produktu reklāmas, tomēr pārsteidz, ka tieši tāda pati diskusija nenotiek par bezrecepšu medikamentu reklāmām, kas pēdējā laikā pieaug diezgan stabilā dinamikā.

Nekā īpaši kaitīga nesaredzu, ja tiek reklamēti kādi vitamīni vai uztura bagātinātāji, tomēr nešķiet saprātīgi, ja bez jebkādiem ierobežojumiem rudens un ziemas sezonā man nemitīgi mēģina iestāstīt, ka tieši šis vai cits degunu pilienu šķidrums ir tas, kas man ātri un efektīvi atbrīvos degunu, vai vēl vairāk – visu gadu stāsta, ka šīs vai citas pretsāpju tabletes būs tās, kas palīdzēs mazināt vai novērst galvas vai muguras sāpes. Bet drošības labad muguras sāpju novēršanai man vēl daudzreiz dienā atgādina nopirkt kādu efektīvu ziedi.

Medikamentu ražotāju reklāmu "karš" cīņā par klientu ir labi saprotams, jo klientu ir tik, cik viņu ir, bet līdzīgu funkciju medikamentu skaits pastāvīgi vairojas. Tomēr rodas jautājums, vai šajā «cīņā par klienta veselību » kādā brīdī dakterējamais neiedzīvosies vēl nopietnākās veselības problēmās. Ja jau medikamentus atļauts tirgot tikai aptiekās, varbūt tomēr atstāsim tieši profesionāla farmaceita rūpē un atbildībā sasirgušo cilvēku, nevis ļausim zombēt ar masīvām, lai arī likumiski atļautām kampaņām?

 

Top komentāri

Saule
S
100% piekrītu.Katru reizi kad apciemoju mammu(80 gadi)viņai galds nosēts ar tikko izreklamētiem bezrecepšu medikamentiem, vitamīniem un pārtikas piedevām. Puse tā jau no mazās pensijas aiziet zāļu ražotājiem un tirgotājiem.Bērni un veci cilvēki visvieglāk pakļaujas manipulācijai. Esmu par reklāmas ierobežošanu šajā jomā.
M
Interesants šķiet fakts, ka bezrecepšu medikamentus ir atļauts tirgot (un iegādāties!?) tikkai aptiekās, taču pašā Super Netto vai Maximā pie kasēm ir iegādājams gan Citramons, gan Alkazalcers (tas pats citramons, zem cita nosaukuma)..
Nu
N
Nav prāta darbs pakļauties reklāmu šovam. Es tās vispār nelasu,pa taisno krāsnī. Vislabākie un lētākie deguna pilieni ir sālsūdens.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē