Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Paaudzei, kam līdz pensijai jādzīvo vēl gandrīz puse gadsimta, citas sociālās garantijas šķiet būtiskākas par pensijas apmēru

Dīvainais drošības spilvens

Latvijas iedzīvotāju vidū ir daudz sociāli mazaizsargātu cilvēku, tāpēc sociālā aizsardzība jāstiprina – bieži dzirdēts apgalvojums, kas pēc būtības nav apšaubāms. Saprotams, ka valstij nav izdevīga liela sociāli neaizsargāta sabiedrības daļa, jo ātrāk vai vēlāk pienāk brīdis, kad šīs sabiedrības daļas problēmas uzveļas uz līdzcilvēku pleciem.

Tomēr ar risinājumiem tam, kā stiprināt iedzīvotāju sociālo aizsardzību, iet sarežģīti, un nav saprotams, vai piedāvāto variāciju mērķis tiešām ir iedzīvotāju labklājība vai kas gluži cits. To, ka aizdomas tiešām rodas, jau 17. jūlija Dienā uzsvēra Agnese Margēviča, formulējot: "Pašreizējās valdības ar buldozeru caurstumtā nodokļu pseidoreforma, kuras spilgtākā un aizdomīgākā pazīme ir valsts garantēta biznesa izsišana privātajiem pensiju fondiem."

Vērts atcerēties, ka LETA jūlija vidū vēstīja –  Labklājības ministrija rosina noteikt, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā būs jāmaksā autoratlīdzību saņēmējiem, kā arī saimnieciskās darbības veicējiem. Tiktāl būtu saprotams, taču izrādās – iemaksas aizceļos uz 2. vai 3. pensiju līmeni. Un, kā zināms, 2. un 3. pensiju līmenī esošo finanšu līdzekļu pārvaldīšanā būtisku lomu spēlē privātais sektors, un liela pārvaldītāju daļa saistīta ar komercbanku nozari.

Var saprast jaunās paaudzes pārstāvjus – autoratlīdzību saņēmējus un saimnieciskās darbības veicējus, uz kuriem minētā norma varētu attiekties un kuri akcentē, ka 20–30 gadu vecumā būtiskāks šķiet tas sociālais nodrošinājums, kas pieejams, gan nākot pasaulē mazulim, gan gadījumā, ja rodas veselības problēmas, kuru dēļ kādu laiku pelnīt naudu nav iespējams, gan arī tad, ja iestājas karjeras krīze un nepieciešams bezdarbniekiem pieejamais atbalsts. Respektīvi, paaudzei, kam līdz pensijai jādzīvo vēl gandrīz puse gadsimta, citas sociālās garantijas šķiet būtiskākas par pensijas apmēru. 

Turklāt jau ilgu laiku cilvēki, kuri vēlas veidot uzkrājumus vecumdienām, šim mērķim var izmantot gan 3. pensiju līmeni, gan citus finanšu instrumentus. Nav vajadzīgs papildu valstisks regulējums tam, lai tie iedzīvotāji, kuriem ir iespēja un vēlēšanās veidot uzkrājumus un ieguldījumus vecumdienām, tiešām par pensijas lielumu rūpētos. 

Teorētiski iedomāsimies, ja nu bijis tā, ka ministrs rosinājis nozares ekspertus piedāvāt risinājumu, kas stiprinātu iedzīvotāju sociālo aizsardzību, un rezultātā uz ministra galda nolikts variants par VSAOI 5% apmērā tikai un vienīgi 2. vai 3. pensiju līmenī? Tad vietā ir klasiskais jautājums: "Kam tas izdevīgi?"

Top komentāri

80% Mikronodokļa sociālajai drošība
8
80% no mikronodokļa tiek virzīti sociālajai apdrošināšanai un 20% citiem nodokļiem. Ar autoratlīdzībām Finanšu ministrija piedāvā rīkoties tieši pretēji - 20% no nodokļiem tiek virzīti sociālajai apdrošināšanai un 80% citiem nodokļiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē