Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dividendes ģenerāļiem

Pirms dažām dienām vispirms ASV, bet nedaudz vēlāk arī Krievija paziņoja, ka aptur dalību divpusējā līgumā par vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT). Abas lielvalstis vaino viena otru līguma pārkāpšanā, tomēr drīzāk šķiet, ka tā ir publikai paredzēta izrāde, jo nedz viena, nedz otra puse INFT saglabāšanā nav īsti ieinteresēta.

Teorētiski gan vēl pastāv iespējas līgumu saglābt, jo INFT nosacījumi paredz – par izstāšanos no tā pretējā puse jāinformē pusgadu iepriekš, un šo laiku ir iespējams izmantot domstarpību atrisināšanai. Tajā pašā laikā pastāv objektīvi iemesli, kuru dēļ līguma saglabāšana ir maz ticama.

ASV gadījumā milzīga nozīme ir Ķīnas faktoram. Vidēja un tuva darbības rādiusa raķetēm atvēlēta liela loma Āzijas lielvalsts militārajās un stratēģiskajās koncepcijās, Pekinas rīcībā esošo šādu raķešu skaits tiek lēsts ap diviem tūkstošiem, un tās gandrīz visas pavērstas ASV bruņoto spēku Klusā okeāna reģionā virzienā. Pekina arī nekādu līgumu šajā ziņā nav parakstījusi un parakstīt negrasās, bet izstāšanās no INFT ļaus ASV pretnostatīt Ķīnas raķetēm savas raķetes.

Krievijā INFT tikmēr vienmēr ticis uzskatīts par neizdevīgu pretēja iemesla dēļ. Līguma ietvaros likvidētas visas Krievijas uz zemes bāzētās attiecīgā darbības rādiusa raķetes, kamdēļ Maskavai līdz šim nebija ko pretnostatīt oponentu uz kuģiem un lidmašīnās izvietotajām raķetēm. Lai izlīdzinātu spēku samērus šajā konkrētajā jomā, kā to prasa militāri stratēģiskā loģika, Krievijai nepieciešami iespaidīgi un būtībā neracionāli ieguldījumi jūras kara flotes un aviācijas attīstībā. Savukārt sauszemē bāzēto raķešu ražošanas uzsākšana un izvietošana, kā tiek apgalvots oficiāli, esot iespējama, pat nepalielinot valsts militāro budžetu, vienīgi pārdalot līdzekļus pa pozīcijām.

Papildu faktors ir hiperskaņas tehnoloģiju attīstība Krievijā. Maskava šajā ziņā ievērojami apsteigusi konkurentus, un valsts prezidents Vladimirs Putins jau solījis, ka drīzā nākotnē Krievijas armijas bruņojumā parādīsies vidēja un tuva darbības rādiusa hiperskaņas raķetes, gan apgalvojot, ka Maskava pirmā nesāks to izvietošanu.

Kopumā, kā liecina arī izteikumi plašsaziņas līdzekļos, nedz ASV, nedz Krievijā šobrīd netrūkst gandarītu ģenerāļu, militāri rūpniecisko kompleksu darboņu un politiķu – tā dēvēto vanagu. Viņiem šāda notikumu attīstība nozīmē ietekmi, peļņu, ordeņus utt. Vienīgais mierinājums, ka visa šī publika, pamatā būdama pragmatiska un vēlēdamās izbaudīt visu iepriekš minēto, ne visai tic liela kara iespējamībai, kas gan netraucē viņiem šo iespējamību centīgi pietuvināt.

Top komentāri

Patiesība
P
Ļoti objektīvs rakts!!!
Labs
L
Pamatots un objektīvs raksts!!
Irlielāmērāticams
I
ka ieroču ražošana ir labs bizness.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē