Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Skandālus mēģina apslāpēt ar jauniem skandāliem un apsūdzībām

Džordža Orvela motīvs

Iepriekšējās nedēļas nogalē Ekvadora, būtībā apmaiņā pret kredītu 4,2 miljardu ASV dolāru apmērā, piekrita izraidīt no savas vēstniecības Londonā tur septiņus gadus patvērumu radušo interneta vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu. Šobrīd Asanžs atrodas britu varas iestāžu rokās, un viņu, visticamāk, gaida izdošana ASV.

ASV prasība izdot Asanžu tikmēr aizdomīgi izskatās pēc ilgi gaidītas atriebības. WikiLeaks publikācijas savulaik uzskatāmi parādīja visai pasaulei, ka ASV nepavisam nav tās, par ko uzdodas. Tās bija neapstrīdams pierādījums, ka Savienotās Valstis savu ģeopolitisko mērķu vārdā izmanto metodes, kas ne ar ko neatšķiras no savulaik par trešo dēvētās pasaules diktatoru metodēm. Darbības, kas starptautiskajā likumdošanā tiek viennozīmīgi kvalificētas kā kara noziegumi un noziegumi pret cilvēci.

Šīs publikācijas arī bija graujošs trieciens ASV starptautiskajai autoritātei. Tomēr tā vietā, lai autoritāti atjaunotu, likvidējot vai vismaz mazinot Asanža uzrādītās problēmas (lai arī civiliedzīvotāju spīdzināšanas un slepkavošanas vai līdzekļu miljardiem dolāru apmērā bezvēsts pazušanu no militārā budžeta nosaukt par problēmām ir pieticīgs novērtējums), ASV varas mašīna izlēma vērsties pret pašu Asanžu un viņa informatoriem.

Apmēram līdzīga ir situācija arī ASV bijušās valsts sekretāres un prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones e-pasta vēstuļu gadījumā. Tā vietā, lai atzītu, ka politiķe ir nodrošinājusi sev demokrātu nomināciju prezidenta amatam krāpnieciskā ceļā, notiek vēršanās pret tiem "neliešiem", kas publiskojuši šo informāciju.

Šajos un vēl virknē citu gadījumu skandālus uzskatāmi mēģina apslāpēt, nevis ieviešot kārtību, bet gan ar jauniem skandāliem un apsūdzībām, turklāt veiksmīgi. Sabiedrības uzmanību ir izdevies pāradresēt uz tādām tēmām kā Asanža tālākais liktenis vai Krievijas loma Klintones e-pastu skandālā, lai gan vispār jau tai vajadzēja būt pievērstai citiem jautājumiem.

Papildu tam jaunie skandāli tiek aktīvi izmantoti, lai ASV valsts mašīna atgūtu no rokām izslīdējušo kontroli pār interneta informācijas telpu. Patiesas informācijas noplūdes tiek pielīdzinātas ģeopolitisko pretinieku īstenotai propagandai, de facto pasludinot jebkuru reālu informāciju par varas aizsegā notikušiem likumpārkāpumiem par viltīgā ienaidnieka agresiju.

Vienīgā, taču vienlaikus fundamentāla problēma tikmēr ir tur, ka tas pavisam noteikti nav nedz veids, kā atjaunot ASV autoritāti, nedz arī demokrātijas triumfs. Eriks Arturs Blērs, visā pasaulē zināms kā Džordžs Orvels, šim apgalvojumam nešaubīgi piekristu.

Top komentāri

B. Ļeģ
B
Jocigi, ka Sedlenieks vel nav novakts no trases, ka ASV vestnieciba un visi tas izpaligi, vagari un sucmani pielauj sadus trapigus un tiesus rakstus,par ko visi var tikai piekrist.
Tavs vārds
T
Ne ko piebildīsi, ne iebildīsi.
liekulības tirgus
l
Sedlenieka kungs, kāpēc es tādu pašu sašutumu jūsu vārdos nejūtu, kad runa ir par Krievijas un Ķīnas Patiesības ministrijām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē