Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Visi stāv lokā ap valsts maciņu, katrs velk to uz savu pusi. Jezga pamatīga, bet no vietas nekas nekust

Galvenais – pieprasīt?

Palasīju stenogrammu ar deputātu debatēm pēc Ministru prezidenta ziņojuma Saeimai par valdības paveikto un iecerēto darbību. Ignorējot runas, ko varētu iekļaut kategorijā "deputāta statusa izmantošana pašvaldību vēlēšanu kampaņā" un kur spilgtākais piemērs ir bļaustīšanās, ka viss ir slikti, spilgtākie piemēri ir Kaimiņš, Ķirsis un Bondars, pārējās uzstāšanās bija vairāk vai mazāk vērstas uz kādas konkrētas jomas vajadzību akcentēšanu, attiecīgi pārmetot valdībai nepietiekamo finansējumu.

Tas nav nekas jauns. Jau sen ir tā, ka, līdzībās runājot, visi stāv lokā ap valsts maciņu un katrs velk to uz savu pusi. Viens – piepūtis vaigus, cits stenēdams, vēl kāds – skaļi bļaustīdamies vai vaimanādams. Jezga pamatīga, bet no vietas nekas nekust. Visas vajadzības svarīgas – veselībā, izglītībā, ārējā un iekšējā drošībā, sociālajā nodrošinājumā utt. –, un maciņš nav bezizmēra, tāpēc prasības cita citu līdzsvaro gluži automātiski. Ja visi iesaistītie vēl varētu kaut uz mirkli nomierināties, atslābt, daudzmaz objektīvi izvērtēt visu vajadzību kopumu, salikt prioritātes, finansējuma grafikus, bet nē – visiem visu vajag tūlīt un tagad, visiem bažas, ka jāprasa, kamēr izaugsmes gadi un šķietami ir, ko prasīt, jo vēlāk... kas gan var paredzēt, kā būs vēlāk. Un tas ir tik ļoti cilvēcīgi, ka katram atsevišķi grūti pat ko pārmest. Kopumam gan.

Par to, kā maciņu padarīt biezāku, pilnāku, diskusiju mazāk, jo pirmais risinājums, kas nāk prātā, lai to panāktu, saistās ar nodokļu paaugstināšanu, bet tas ir nepopulāri un priekšvēlēšanu laikā pat politiski bīstami. Otrs ceļš – dažādi risinājumi uzņēmējdarbības veicināšanai lielai daļai sabiedrības, no vienas puses, nav saprotami, tāpēc šķiet lieka resursu tērēšana, no otras puses, – rada iespaidu par deformācijām sociālā taisnīguma sistēmā, proti, ka valsts palīdz tiem, kam jau ir un kas paši var pelnīt, nevis tiem, kam nav un līdz ar to ir vislielākās vajadzības. Un ja vēl komplektā ar to nāk spekulācijas par dārgāko tiltu vai slimnīcu... nav brīnums, ka tik daudzi deputāti drīzāk aizraujas ar tēmām, kas pašiem varbūt ne tik tuvas, bet vēlētāju auditorijā pamanāmas (piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa atcelšana vienīgajam mājoklim).

Valdības atskaitīšanās ir zīmīga arī ar to, ka ir ļoti skaidri nošķirams, kurš prasa rezultātu par it visu, kas valstī aktuāls, un kurš spiests taisnoties, ka šo "it visu" nav iespējis nodrošināt. Sanāk tāda kā demokrātijas lomu spēle, kurā iesaistās ne tikai opozīcija, bet arī savējie, pat labi zinot, ka no Saeimas tribīnes teikto jau sen vairums uztver vien kā tukšu fona skaņu, kas neko būtiski mūsu dzīvē nemaina.

Top komentāri

Poļitičeskijs
P
Sen Latvijā nav bijis deputāta vai amatpersonas, kas atteiktos no savas algas labdarības mērķim, vai, sliktākajā gadījumā ,par labu budžetam.
indulis
i
Man Gan tas "skābais" optimisms liekas pretīgāks par jeb kuru kritiku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē