Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Globālās tirdzniecības gals?

Kopš šā gada 11. decembra ASV nostājas dēļ ir paralizēta Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) darbība. Savienotās Valstis visas prezidenta Donalda Trampa atrašanās pie varas laikā ir bloķējušas jaunu organizācijas augstākās jeb apelācijas tiesas tiesnešu iecelšanu, un PTO palicis vairs tikai viens šīs tiesas tiesnesis minimāli nepieciešamo trīs tiesnešu vietā.

PTO apelācijas tiesa ir šīs organizācijas augstākais juridiskais orgāns tirdzniecības strīdu izšķiršanā. Apelācijas tiesa trīs tiesnešu sastāvā pieņem galīgos lēmumus gadījumos, kad kāda no pusēm apstrīd pirmā līmeņa PTO tiesas jeb šķīrējtiesas lēmumu. Tāpēc, ka ASV atteicās apstiprināt jaunus tiesnešus, līdz 11. decembrim bija vairs tikai trīs paredzēto kopumā septiņu vietā, bet šajā datumā beidzās vēl divu tiesnešu amata pilnvaras, kas nozīmē, ka PTO darbība tagad ir pilnībā paralizēta.

PTO – 1995. gadā īpaši starptautiskās tirdzniecības uzraudzībai izveidota institūcija – vienmēr ir tikusi uzskatīta par vienu no būtiskiem rietumvalstu ar ASV priekšgalā virzītās globalizācijas instrumentiem. PTO pastāvēšanas laikā tieši ASV arī ir bijušas aktīvākās apelācijas tiesas izmantotājas, iesniedzot tajā gandrīz pusi no visām līdz tiesai nonākušajām sūdzībām. Vienlaikus jau ASV prezidenta Baraka Obamas laikā kļuva skaidrs, ka globalizācija sāk ritēt ne pēc Rietumu scenārija, atbilstīgi kuram tieši rietumvalstīm un jo īpaši ASV bija jākļūst par galvenajām ieguvējām no šī procesa. Izmaiņas atspoguļojās arī PTO apelācijas tiesas lēmumos, kuri aizvien biežāk izrādījās labvēlīgi ASV oponentiem, it īpaši Ķīnai. Turklāt ar simpātijām vai antipātijām lēmumiem nebija saistības, jo tie tika pieņemti tikai uz iepriekš noslēgto vienošanos pamata.

Izpratne, ka ASV sāk atklāti zaudēt pašu ierosinātajā globalizācijas skrējienā, arī bija iemesls Trampa vēlmei pārskatīt PTO noteikumus ASV labvēlīgā virzienā, bet, kad tas neizdevās, Trampa administrācija ķērās pie PTO paralizēšanas. Šādā situācijā pastāv divi galvenie risinājumi – gaidīt, kamēr ASV maina nostāju, vai arī pēc PTO parauga izveidot jaunu organizāciju, tikai bez ASV un arī to uzticamāko satelītu līdzdalības. Gaidīt acīmredzot nāksies vismaz piecus gadus – līdz Trampa nākamās prezidentūras beigām –, un arī tad nav garantiju, ka tendence mainīsies. Tajā pašā laikā nav arī skaidrs, cik reālas ir iespējas izveidot jaunu organizāciju, jo potenciālajām tādas dibinātājām netrūkst savu vēlmju un ambīciju.

Visu šo notikumu rezultāts savukārt solās būt globālās tirdzniecības kritums un pasaules aizvien izteiktāka sadalīšanas jau atsevišķās brīvās vai vismaz brīvākas tirdzniecības zonās.

Top komentāri

reptilis
r
Izpratne, ka ASV sāk atklāti zaudēt pašu ierosinātajā globalizācijas skrējienā, arī bija iemesls Trampa vēlmei pārskatīt PTO noteikumus ASV labvēlīgā virzienā, bet, kad tas neizdevās, Trampa administrācija ķērās pie PTO paralizēšanas. -Tas arī parāda,ka Tramps netaisās ziedot ASV Pasaules ""globalizātoriem""...un tāpēc viņu ievēlēja.
lieliski
l
Tramps ir ģēnijs. Tas ir aikido Trampa izpildījumā. Visus murgus, ko liberalisti ir radījuši, viņš izmanto pret pašiem liberalistiem.
trusis nejaukais
t
iespeejams PTO tiesas saaka uzvesties diivaini jo kjiinas nadinja dazhiem apreibinaaja galvinjas. kjiinas lienoshaas metodes ljoti labi liidz shim ir darbojushaas pashaa ASV kur senatori ir tikushi klusaam uzpirkti ar milziigaam summaam. kaut vai tas pats Baidens.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē