Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ekonomiskais izdevīgums tomēr ir pati universālākā no šobrīd pastāvošajām vērtībām

Globalizācijas Ķīnas versija

Vakar Ķīnā noslēdzās iniciatīvas Viena josla – viens ceļš, kas neoficiāli tiek dēvēta par Jauno Zīda ceļu (JZC), pirmais forums, kurā piedalījās vairāk nekā 30 pasaules valstu pirmās amatpersonas, bet kopējais dalībnieku skaits pārsniedza 1,2 tūkstošus. Forums, kas, visticamāk, kļūs regulārs, bija uzskatāms apliecinājums Ķīnas ekonomiskajai varenībai un Āzijas lielvalsts lai arī kautrīgi noklusētajām, taču nenoliedzamajām ģeopolitiskajām ambīcijām, taču vienlaikus atstāja arī divējādu iespaidu.

Jāatgādina, ka iniciatīva paredz izveidot visu Eirāzijas kontinentu aptverošu transporta koridoru tīklu. Par primāro tiek uzskatīta Ķīnas un Eiropas Savienības (ES) savienošana gan ar jauniem sauszemes, gan jūras transporta koridoriem, taču faktiski JZC izpletīsies pa visu Eirāziju un sasniegs citus kontinentus, turklāt tālu pārsniedzot transporta koridoru robežas. Galvenā iniciatīvas finansētāja būs tieši Ķīna, kas vairāku gadu desmitu garumā ieguldīs JZC vismaz trīs triljonus ASV dolāru, tāpēc attiecīgi palielināsies arī Pekinas ģeopolitiskā ietekme, kamdēļ iniciatīva tiek vērtēta arī kā Globalizācija 2.0 jeb globalizācijas Ķīnas versija.

Pekina ir ņēmusi vērā rietumu piedāvātā globalizācijas modeļa nepilnības, kamdēļ foruma gaitā tika īpaši uzsvērts, ka JZC ietvaros tiek kategoriski noraidītas kādas politiskas prasības vai vērtību eksports, iniciatīvas pamatā būs tikai savstarpējais ekonomiskais izdevīgums. Sava veida paradokss tikmēr slēpjas faktā, ka JZC nebūtu iespējams bez globalizācijas rietumu versijas, no kuras galvenā ieguvēja ir tieši Ķīnas ekonomika. Pateicoties šīs globalizācijas gaitā iegūtajiem līdzekļiem, tagad Pekina ir gatava būtībā pirkt globālas lielvalsts statusu.

Šāda notikumu attīstība gan daudzu rietumvalstu, gan atsevišķu Ķīnas kaimiņu, it īpaši Indijas, līderiem liek pret JZC izturēties labākajā gadījumā rezervēti. Daudz vairāk par vārdiem šajā gadījumā liecina fakts, ka Pekinai ļoti nozīmīgo forumu, aizbildinoties ar dažādiem iemesliem, neapmeklēja gan teju visu vadošo rietumvalstu, gan Indijas augstākās amatpersonas.

Globālā ietekme ir ar nulles summu, un, ja kādam, šajā gadījumā Ķīnai, tā pieaug, tad kādam citam attiecīgi samazinās.

Šī iemesla dēļ netiek izslēgta iespēja, ka Pekinas plānu ceļā tiks liktas gan atklātas, gan slepenas barjeras.

Tajā pašā laikā ilgtermiņā Ķīnas iespējas īstenot savu globalizācijas versiju tomēr ir augstākas nekā esošo un potenciālo oponentu iespējas to apturēt. Tajā skaitā arī tāpēc, ka tās piedāvātais ekonomiskais izdevīgums tomēr ir pati universālākā no šobrīd pastāvošajām vērtībām.

Top komentāri

Nav gluži ar nulles summu
N
piemēram ķīnas ietekmes palielināšanās DA Āzijā izraisa pretsvara meklējumus, un paradoksāli ASV nu ir Vjetnamas labākais draugs. Teiksim ASV mācās piecreiz vairāk vjetnamiešu studentu kā krievijā. http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20140426_WWD000_0.jpg
Pozitīvi ir tas
P
ka ķīniešiem šajā ceļā neviens diženuma kompleksu nomocīts neprognozējams režīms vajadzīgs nav
tikai
t
Visa Ķīnas ekonomiskā varenība balstās tikai uz iedzīvotāju skaitu. Visos rādītājos, kur tas tiek ņemts vērā, Ķīna ir atpalikusi trešās pasaules valsts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē