Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Tam, ka nodokļu reforma mazinās ēnu ekonomiku, vajadzētu ticēt, diemžēl ticēt šķiet naivi

Izglābt algas no aploksnēm

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pieļāvusi, ka minimālās algas celšana no 380 līdz 430 eiro var veicināt ēnu ekonomiku, un solījusi, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) pret to cīnīsies. Tā, ministri citējot, vēsta LETA.

Diena nesen rakstīja par Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) absolventu Uģa Kampara un Roberta Veica pētījumu, kas atklāja – dažādos gados minimālās algas paaugstināšana radījusi pretēju efektu – 2011. gadā aplokšņu algu apjoms palielinājies, bet 2015. gadā – samazinājies. Tas apliecina daudzu ekonomikas ekspertu medijiem bieži pausto – ekonomikā notiekošos procesus, to vidū aplokšņu algu izplatību, ietekmē ļoti dažādi faktori – ne tikai minimālās algas izmaiņas, bet arī, piemēram, tas, vai biznesa nozares piedzīvo finansiālu augšupeju vai kritumu, vai vairākums uzņēmumu jūtas stabili vai nedroši, vai valsts ekonomika iestigusi grūtībās vai arī lepojas ar izaugsmi, vai globālās ekonomikas tendences ir iepriecinošas vai arī valda starptautiska mēroga krīze. 

SSE Riga asociētais profesors Arnis Sauka, kurš daudzus gadus pēta ēnu ekonomiku, mudinājis arī ņemt vērā, ka aplokšņu algu izplatība ir līdzīga problēma visā Baltijā. Savukārt minimālā alga Baltijas valstīs ir atšķirīga, un tās kāpuma tempi bijuši dažādi – minimālā alga Igaunijā augusi no 430 eiro 2016. gada 1. ceturksnī līdz 470 eiro šī gada 1. ceturksnī, Lietuvā – no 350 eiro līdz 380 eiro, bet Latvijā – no 370 eiro līdz 380 eiro, vēsta Centrālā statistikas pārvalde.

Tātad ekonomikas ekspertu iecienītie skaitļi rāda, ka nav liekama vienlīdzības zīme starp minimālās algas paaugstināšanas tempu un aplokšņu algu problēmas smagumu.

Savukārt attiecībā uz finanšu ministres pieļāvumu, ka VID aplokšņu algas izskaudīs, ir bēdīgāk. Gadiem aplokšņu algas un citas ēnu ekonomikas izpausmes, to vidū PVN shēmas, par kuru apkarošanas līkločiem Diena daudz rakstījusi, ir neiznīdētas. Latvijā ieviesta kriminālatbildība par aplokšņu algu maksāšanu, VID vērsies pret tām nozarēm, kurās pelēkais sektors tiek uzskatīts par īpaši nekaunīgu, bet problēma joprojām pastāv, un VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule atzinusi, ka aplokšņu algas saņem 25% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem. Protams, nevar atbildību uzvelt tikai VID. Saukas un Tāļa Putniņa pētījumi rāda, ka iesaistīšanos ēnu ekonomikā veicina ne vien neapmierinātība ar VID darbu, bet arī neapmierinātība ar biznesa likumiem, nodokļu politiku un valdības atbalstu uzņēmējiem. 
Tam, ka nodokļu reforma mazinās ēnu ekonomiku, vajadzētu ticēt, diemžēl ticēt šķiet naivi.

Top komentāri

zuze
z
izglābt vai izgrābt
Diferencēts neapliekamais minimums
D
un progresīvas nodokļu likmes dod vēl lielākas priekšrocības aplokšņu algu maksātājiem un veicina ēnu ekonomiku
Roberts
R
Lai mazinātu ēnu ekonomiku ir vispirms jāievieš normāla nodokļu politika, ko Ziemeļvalstīs sauc par progresīvo nodokli. Patreizējā reformas formā tas NAV progresīvais nodoklis, bet progresīvā nodokļa simulācija. Bez progresīvā nodokļa valstī, ir un paliks ēnu ekonomika un nekādas represijas nepalīdzēs, izņemot tās, kuras liek cilvēkiem braukt projām no valsts
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē