Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jauna politiskā tendence?

Iepriekšējās nedēļas nogalē Spānijā notika valsts parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kuras pamainīja spēku samēru starp pie varas esošajiem sociālistiem un opozīcijā esošo Tautas partiju par labu pēdējai, taču tā arī nespēja nodrošināt nedz kreisajiem, nedz labējiem vairākuma valdības izveidei nepieciešamo deputātu vietu skaitu.

Attiecīgi arī mērķis panākt stabilas valdības izveidi acīmredzami nav sasniegts. Spāniju gaida vai nu nesekmīgi mēģinājumi izveidot jaunu valdību un jaunas ārkārtas vēlēšanas, vai arī nestabila mazākuma valdība, atkarīga no dažādas radikālisma pakāpes nelielām partijām, kas ar ļoti augstu ticamības pakāpi tieši tāpat beigsies ar jaunām ārkārtas vēlēšanām.

Šāds iznākums jau sākotnēji tika uzskatīts par ticamāko, kamdēļ vēlēšanas paliktu bez īpašas ievērības, ja vien to gaitā nebūtu vērojams kāds zināmā mērā fenomens, kam ir iespējas kļūt par tendenci ne tikai Spānijā, bet arī virknē citu Eiropas valstu. Pastāvēja plašs loks ļoti svarīgu jautājumu, par kuriem diskusijas starp galvenajiem politiskajiem spēkiem priekšvēlēšanu kampaņas laikā nenotika. Acīmredzami, iepriekš vienojoties, tika uzskatīts, ka par tādiem jautājumiem kā Covid-19 pandēmijas laikā pieņemtie lēmumi, cenu kāpums, procentu likmju paaugstināšanās un hipotekāro kredītu sadārdzināšanās, imigrācija un Ukraina starp "demokrātiskiem un veselīgiem" spēkiem pastāv vienprātība un šīs tēmas nav apspriežamas. Savukārt tie (mazākās partijas), kas mēģināja šos jautājumus aktualizēt, nekavējoties tika kolektīvi pasludināti labākajā gadījumā par margināļiem, bet sliktākajā – apveltīti ar daudz mazāk pievilcīgiem epitetiem.

Rezultātā galvenās priekšvēlēšanu kaislības risinājās ap sociālistu premjera Pedro Sančesa pat ne personību, bet politiskās darbības metodēm, tostarp apritē parādījās termins "sančisms". Citādi kampaņas bija blāvas un iekļāvās oficiālajos lozungos, tādos kā Uz priekšu! Tas, kas svarīgs! Priekš Jums! Ir laiks! u. c.

Fakts, ka starp partijām tiek slēgtas nerakstītas vienošanās apiet Covid-19 pandēmijas laika notikumus, nav nekas jauns – pioniere šajā ziņā bija Portugāle, kur pirms pusotra gada notika parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Spānija tikmēr ir gājusi tālāk un daudzkārt paplašinājusi tabu jautājumu loku. Un, tā kā šāds solis būtisku pretestību nav izraisījis, nav izslēgts, ka līdzīgi mēģinās rīkoties nozīmīgākās partijas arī citās Eiropas valstīs. Pirmais tests ir gaidāms oktobrī, kad parlamenta ārkārtas vēlēšanas paredzētas Nīderlandē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē