Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Trampa prezidentūras laikā tirdzniecības apmēri starp ASV un Krieviju ir pieauguši

Jaunas paradigmas tuvošanās?

Amerikas Savienotajās Valstīs plašu rezonansi izraisījusi Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīte Vašingtonā, kuras laikā viņš tikās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un valsts sekretāru Maiku Pompeo.

Trampa oponenti šo vizīti nekavējoties sasaistīja ar impīčmenta procedūru, lai gan realitātē ar šo politisko izrādi Lavrova braucienam uz Vašingtonu nebija nekādas saistības, – dienaskārtībā atradās stratēģiskās drošības jautājumi un – īpaši interesenti – abu valstu ekonomiskās sadarbības attīstīšana, turklāt galvenokārt pēc ASV puses iniciatīvas.

It kā paradoksāli, bet statistika liecina – neraugoties uz ASV īstenoto sankciju politiku, Trampa prezidentūras laikā abpusējās tirdzniecības apmēri starp ASV un Krieviju ir pieauguši no 20 līdz 27 miljardiem ASV dolāru gadā, turklāt ar ievērojamiem plusiem Krievijas pusē. Tirdzniecības apjomi starp Krieviju un pārējām rietumvalstīm, lielākoties Eiropas valstīm, vairumā gadījumu tikmēr ir samazinājušies, galvenokārt pateicoties sankcijām. Citiem vārdiem – sankcijas de facto neietekmē ASV biznesu, taču atstāj ietekmi uz ASV sabiedrotajiem, turklāt Savienotajām Valstīm izdevīgā veidā.

Mehānisms darbojas pēc principa, ka no sabiedrotajiem tiek prasīts ierobežot sadarbību ar Krieviju tajās jomās, kurās ir ievērojamas ASV intereses. Rezultātā palielinās ASV uzņēmēju iespējas, piemēram, Eiropas tirgos, eiropiešu ekonomiskā atkarība no ASV un attiecīgi arī Vašingtonas iespējas prasīt no Eiropas piekāpšanos tajos vai citos jautājumos, paralēli, protams, radot neērtības arī Krievijai.

Stratēģiskais mērķis savukārt ir panākt gan Eiropas, gan arī Krievijas ekonomikas un ģeopolitikas pilnīgu pakārtošanu ASV interesēm, kas dotu tām priekšrocības cīņā pret Ķīnas aizvien pieaugošo ietekmi. Galvenā problēma vismaz attiecībā uz Krieviju ir, ka šis mērķis ne tikai nav sasniegts, bet gluži pretēji – centieni to sasniegt sāk pavērsties pret ASV.

Pirmkārt, ASV stratēģi acīmredzami daudzkārt par zemu novērtējuši Krievijas tautsaimniecības iespējas, visticamāk, vienkārši nesaprotot atšķirības starp Krievijas un rietumvalstu ekonomiskajiem modeļiem. Otrkārt un galvenokārt – Krievijai Rietumi jau sen nav ideāls, kamdēļ tā vietā, lai kaisītu sev pelnus uz galvas, Maskava vienkārši sāka vērienīgu pagriešanos Austrumu (lasiet – Ķīnas) virzienā.

Pašlaik faktiski jau ir izveidojusies Maskavas un Pekinas stratēģiskā alianse, kuras pastāvēšana sola ģeopolitiskās problēmas ASV. Šā iemesla dēļ Tramps cenšas glābt, kas vēl glābjams, mēģinot arī atjaunot stratēģisko dialogu ar Krieviju un solot Maskavai ekonomiskos bonusus. Trampa oponentu politika uz šāda fona izskatās pēc stratēģiskas pašnāvības.

ASV prezidents, jāpiebilst, nav vienīgais Rietumu līderis, kurš to saprot, – līdzīgu kursu (protams, Eiropas interešu vārdā) cenšas īstenot arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, kā arī vēl vairāki Eiropas līderi, un šī tendence vēršas tikai plašumā. Un tā ir jauna paradigma, kas jau tuvāko gadu laikā var kļūt par dominējošo rietumvalstīs.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Jaunas paradigmas tuvošanās?" Nevis tuvošanās, bet realitāte. Izdzīvo stiprākie. Nevis eiropas proklamētās minoritāšu "cilvēktiesības", bet reālas ekonomikas, kuras prot izdomāt, ražot, pārdot un aizsargāt savus tirgus un savas nacionālās vērtības.
Gudrinieks
G
Kāpēc "dažu gadu laikā"? Tramps uzvar nākošajās vēlēšanās un viss - ar demokrātiem notiek tas pats, ka UK tagad notiks ar Brexit pretiniekiem - viņi paliek par marginālu opozīciju, kas pa kaktiem klaigā kaut ko, kas nevienu neinteresē, un ko neviens neņem galvā. Gads, maksimums pusotrs.
Dostojevskis
D
Šis man liek atcerēties, ko viens čoms no Permas dimanta instrumentu rūpnīcas rakstīja pirms pāris gadiem : "Dīvaini... visi runā par ASV sankcijām, bet amerikāņu preces nāk un nāk!" Ir par ko padomāt...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē