Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Visās ES valstīs jābūt identiskas kvalitātes produktiem neatkarīgi no valsts, kurā tos tirgo

Joprojām ar "otrās šķiras" produktiem

Paradoksāli, taču šķiet, kopš 2017. gada, kad Slovākijas lauksaimniecības ministrs vērsās pie Eiropas Komisijas (EK) par pārtikas produktu dubultu kvalitāti, vienlaikus iepazīstinot Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomi ar salīdzinošajiem testa rezultātiem pārtikai, kas iegādāta Slovākijā, Ungārijā un citās ES valstīs, nekas šajā jomā īpaši nav mainījies, un aizvien dažādās ES valstīs tirgoto identisko pārtikas produktu kvalitāte atšķiras.

Visticamāk, nav pamata uztraukties par "otrās šķiras" produktu ietekmi uz veselību, tomēr joprojām nepamet sava veida aizvainojums, ka lielie pārtikas ražošanas milži uzskata par normālu praksi identiska nosaukuma un būtībā sastāva produktu vienā valstu grupā tirgot labākā kvalitātē, kamēr citu valstu iedzīvotājus barot ar produktu, kura ražošanā, visticamāk, ticis ieekonomēts uz kādu nianšu rēķina.

Pēc Slovākijas ministra saceltās vētras gan ir notikušas dažādas "augsta līmeņa" sanāksmes un vienošanās par nepieciešamo rīcību, arī virkne pasākumu, taču redzams, ka nekādu reāli taustāmu rezultātu šajā nevienlīdzības apkarošanā pagaidām nav. Pirmie testēšanas rezultāti, pārbaudot marķējumu, norāda, ka ir konstatētas neatbilstības, un esot uzsāktas sarunas ar industriju, lai noskaidrotu iemeslus. Taču no pasaulē pieredzētās prakses šādos gadījumos nojaušams, ka šīs sarunas var ilgt gadiem, un šodien neviens neuzņemsies prognozēt, kāds būs rezultāts.

Protams, priecē, ka zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) maija sākumā notikušajā Višegradas valstu, Baltijas valstu un Balkānu valstu, kā arī Francijas lauksaimniecības ministru sanāksmē ir aktualizējis šo netaisnības problēmu. "Visās ES valstīs jābūt identiskas kvalitātes produktiem neatkarīgi no valsts, kurā šie produkti tiek tirgoti. Tā ir absurda situācija, ka mūsdienās, kad ir pieejamas modernas ražošanas tehnoloģijas, lai ražotu identiskus produktus līdz pat vissīkākajam rādītājam, šīs iespējas tiek izmantotas pretējiem mērķiem. Proti, lai veidotu atšķirīgus produktus zem vienas produkta zīmes, kas tiek izmantota mārketingā, tajā pašā laikā veidojot duālas kvalitātes produktus. Ikviens ES iedzīvotājs ir tiesīgs saņemt identiskas kvalitātes produktus neatkarīgi no tā, kurā valstī produkts tiek iegādāts. Tādēļ mēs turpināsim darbu pie tā, lai ES tiktu izveidoti normatīvi un rīcība, kas izbeigs šo negodīgo komercpraksi," Latvijas nostāju sanāksmē paudis ministrs.

Gerharda paustajā viedoklī par dažādās valstīs tirgoto produktu atšķirībām, manuprāt, būtiskākie vārdi ir negodīga komercprakse. Lai gan 2017. gadā izskanēja samērā vārgi mēģinājumi pārtikas produktu atšķirības skaidrot ar dažādu reģionu iedzīvotāju garšas kārpiņu īpatnībām. Tomēr diez vai garšas kārpiņas būtu pie vainas arī nepārtikas produktu, piemēram, veļas pulvera, atšķirībās, par ko arī dzirdēti pieredzes stāsti, ka viena nosaukuma identisks produkts savu pamata funkciju mēdz paveikt savādāk atkarībā no tā, kurā valstī tas iegādāts. Jācer, ka dzirdīgas ausis atradīs arī vairāku valstu janvārī paustais aicinājums EK aktualizēt jautājumu par duālās kvalitātes standartiem un uzsākt ES mēroga testēšanu pēc vienotas metodoloģijas. 

Top komentāri

Ar BEZŠĶIRAS produktiem.
A
Tās kafijas pupiņas, kuras ES paredzētas utilizācijai, Latvijā nonāk kā ekskluzīva prece, jo Latvijā NAV STANDARTU, kas noteiktu kafijas kvalitāti. Kad par to ziņoju PVD, tur tikai ņirgājās, pasakot, ka viņiem neesot nekādu priekšnosacījumu, kas noteiktu kafijas kvaltātes pakāpi.
Ingvars
I
Esmu ēdis Kaijas produkciju, ko tā ražo ar zīmolu Princes, un to, ko tā ražo vietējam patēriņam. Tā ir diena pret nakti, jo par Princes ražoto Kaija saņem trīs reizes lielāku naudu, un kāpēc gan censties priekš vietējiem plebejiem, kam vienalga, kādus sūdus ēd?
Logičeskijs
L
Jāizvēlas vietējie, pārbaudītie produkti un pārtika.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē