Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kā doties vienā virzienā?

Svarīgi ir, lai bizness un valsts dodas vienā virzienā – to nesen norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Šī uzņēmēju organizācija akcentējusi, ka jārisina darbaspēka trūkuma problēma un ka nepieciešams veikt reformas izglītībā, veselības aprūpē, valsts pārvaldē, kā arī administratīvi teritoriālajā jomā. To, ka uzņēmējiem ir svarīgs dialogs ar valsts varu, Rīga TV24 raidījumā Preses klubs nesen uzsvēra arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Savukārt politiķi savā retorikā ir iecienījuši minēt to, ka jāiestājas par vietējo, Latvijas uzņēmumu interesēm, norobežojoties no ārvalstu biznesa ietekmes. No politiķu retorikas rodas iespaids, ka jābūt tā – uzņēmums, ja tas ir preču, piemēram, pārtikas produktu, ražotājs, savus ražojumus eksportē uz daudziem, dažādiem tirgiem un nekoncentrējas tikai uz vietējo tirgu vai tikai uz vienu eksporta virzienu. Ja uzņēmums darbojas pakalpojumu jomā, piemēram, tūrismā, tad vēlams, lai ne tikai aizved mūsu valsts iedzīvotājus uz citām zemēm tur tērēt naudu, bet arī atved ārvalstu ceļotājus uz Latviju un lai viņi ar saviem tēriņiem stiprina mūsu valsts ekonomiku. Ja uzņēmums pārstāv informācijas tehnoloģiju sektoru, tad jābūt tā – darbinieki strādā Latvijā, bet tehnoloģiskos risinājumus piedāvā citur pasaulē. Respektīvi, par ideālo biznesu tiek uzskatīts pašmāju uzņēmums ar Latvijas kapitālu, kas nodrošina darba vietas vietējiem iedzīvotājiem, pelna naudu mūsu valsts budžetam, bet ar savu piedāvājumu veiksmīgi konkurē starptautiskajā līmenī.

Šādu uzņēmumu, protams, Latvijā netrūkst. Ir daudzi, veiksmīgi 20. gadsimta 90. gados dibinātie uzņēmumi, kuri jau nosvinējuši 25 un vairāk gadu jubileju. Ir nesen darbu sākuši biznesa vides spēlētāji gan tā dēvētajā start-up jeb jaunuzņēmumu segmentā, gan arī citos segmentos. Tomēr vismaz pagaidām ar uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides nodrošināšanu politiķiem nemaz tik gludi neiet. Jāatceras kaut vai LTRK akcentētā darbaspēka trūkuma problēma un uzņēmēju norādītais, ka tilts starp izglītības un nodarbinātības jomām tiek būvēts jau gadiem, bet joprojām ir trausls, savukārt temats par viesstrādniekiem tiek politizēts jau ar pirmajiem par šo tematu bilstajiem vārdiem. Nenoliedzami bez pretrunām nav arī uzņēmēju attieksme pret valsts varu, jo uzņēmēji vienlaikus gan slavē Māra Kučinska valdības laikā īstenoto nodokļu reformu, it īpaši uzņēmumu ienākuma nodokļa 0% likmes piemērošanu reinvestētajai peļņai, gan kritizē tā dēvētos vecos politiskos spēkus par iesīkstēšanu. 

Tātad, lai bizness un valsts dotos vienā virzienā, jāpacenšas abām pusēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē