Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Aiz katras problēmas stāv konkrēts cilvēks, nevis akmeņu krāvums

Kad "velns" pašu prātā...

Jau kārtējo reizi nācās aizdomāties par to, cik nobrieduši kā nācija, cik atbildīgi, cik veselīgi domājoši un spriestspējīgi esam. Un iemesls tam no vienas puses ir komisks, no otras – diezgan traģisks, proti, septembra vidū diezgan plašu publicitāti guvušais Gulbenes luterāņu draudzes un tās mācītāja teju pasludinātais "krusta karš" pret Lizuma teikas varoni – Gosupes velnu. Būtībā laukakmeņu krāvumu, no kura izveidots vietējā teikā aprakstīts tēls. Latvijā ir vārda brīvība un katrs var paust savu patiku vai nepatiku par jebko. Un tomēr šis ir piemērs, kā lielāka vai mazāka sabiedrības daļa cenšas atrast kādu grēkāzi, kuru vainot par visām ikdienas likstām un problēmām. Vairāk nekā bērnišķīgi ir paust uzskatu, ka "viena no lietām, kas mūsu novadu gremdē, ir netālu no Velēnas luterāņu baznīcas esošais piemineklis Gosupes velns ar norādēm uz atrašanās vietu daudz vairāk nekā uz novada dievnamiem".

Jāatzīstas, man nebija ne jausmas, ka akmeņu krāvums spēj gremdēt veselus novadus. Taču runa nav ne par draudzes viedokli, ne konkrēto "velnu". Runa ir par mūsu nācijas kopējo domāšanas veidu un attieksmi pret apkārtējo pasauli. Proti, šis komiskais notikums nemaz nav tik komisks, ja rūpīgāk pavērojam ikdienas procesus Latvijā. 

Nepaiet ne diena, kad lielāka vai mazāka sabiedrības grupa par kaut ko nesūdzētos, kādu nekritizētu.

Turklāt esmu ievērojis diezgan stabilu likumsakarību – sūdzas, kritizē, visu un visus lamā nevis patiešām dzīves pabērni vai tie, kuri izmisīgi cīnās par ikdienas izdzīvošanu. 

Profesionālo sūdzībnieku un kritiķu rindās lielākoties ir tādi, kuri pārsvarā pieraduši tikai pieprasīt un saņemt, bet ne dot un vēl jo mazāk – kaut ko darīt ne tikai savam personiskajam labumam, bet arī valstij un līdzcilvēkiem.

Šaubos, vai "velns" ir vainīgs pie tā, ka valsts budžetam gar degunu ik gadu aiziet miljoniem nodokļu naudas, ka daudzi pārkāpj satiksmes noteikumus, ka mums ir brūkoši autoceļi, niecīgas pensijas, traģiska veselības aprūpes sistēma. Aiz visām šīm problēmām stāv kāds konkrēts cilvēks vai cilvēku grupa, nevis akmeņu krāvums vai arī iekšējs vai ārējs ienaidnieks.

Ja cilvēka ikdienas lielāko daļu aizņem viedtelefona "glāstīšana" un "asu" komentāru rakstīšana par visu un jebko internetā, nevis pašizglītošanās, aktīva strādāšana un laika pavadīšana ar bērniem un tuviniekiem, tad nav jābrīnās, ka dzīve ir neizdevusies, cilvēki ir nīgri un ar visu neapmierināti, vaino visā nevis paši sevi, bet gan valdību, biznesa veiksminiekus vai to pašu mistisko "velnu".

Top komentāri

Nu, Guntaram Gūtei,
N
acīmredzot, smadzenēs pelēkās vielas pietrūkst, lai izprastu, ka velns ir REĀLS, tāpat kā reāla ir visa radītā pasaule, kuru VIŅŠ ārda, degradē un pieviļ. Kā ir CĒLONIS gaismai un priekam, tā arī - tumsai un ļaunumam, un tikai nelga šos avotus nepazīst un neatšķir. Elijah.
Mariss
M
Kas kuram prātā, vien Dievs zin. Arī G.Gūte to nezin...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē