Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ķīna dilemmas priekšā

Viens no galvenajiem jautājumiem, kas Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ nopietni satrauc rietumvalstis, ir Maskavai atklāti labvēlīgā Ķīnas nostāja. Pekina ne tikai ignorē aicinājumus nosodīt iebrukumu, bet arī neslēpj, ka negrasās pārtraukt ekonomiskos sakarus ar Krieviju, kas mazinās Rietumu noteikto sankciju efektu.

Bez panākumiem ir noslēgusies augsta ranga ASV un Ķīnas amatpersonu tikšanās, kuras gaitā Vašingtonas pārstāvji centās pārliecināt Pekinu atteikties no Krievijas ekonomiskas atbalstīšanas. Nav arī zināms, vai notiks 1. aprīlī paredzētais virtuālais visaugstākā līmeņa samits Ķīna – ES, jo virkne Eiropas valstu prasa Pekinai nosodīt Krievijas agresiju, ko darīt tā negrasās. Tā vietā Ķīnas Komunistiskās partijas oficiālais, starptautiskajai auditorijai paredzētais izdevums Global Times tiražē viedokli, ka pie karadarbības Ukrainā ir novedusi ASV un NATO agresīvā politika un ka Pekina saprot Maskavas bažas par tās drošību. Tāpat tiek uzsvērts, ka Ķīna neatbalsta vienpusējas ekonomiskās sankcijas, uzskatot, ka tās ne tikai nespēj atrisināt drošības problēmas, bet arī destabilizē globālos tirgus.

Tajā pašā laikā Pekina atrodas grūtas dilemmas priekšā. Tās ekonomiskās sadarbības apmēri ar Rietumiem daudzkārt pārsniedz sadarbības apmērus ar Krieviju, un tieši ciešā Rietumu un Ķīnas ekonomiskā integrācija ir Pekinas līdzšinējo panākumu stūrakmens. Un, lai arī tā nav novedusi pie Ķīnas demokratizēšanās un rietumnieciskošanās, ar ko tika saistītas milzu cerības vēl pirms divām desmitgadēm, Pekina vienmēr ir rūpīgi sekojusi, lai tās oficiālā politika neradītu problēmas vērienīgajai ekonomiskajai sadarbībai ar šīs politikas ietvaros kritizētajiem Rietumiem. Vienlaikus soli pa solim palielinot Ķīnas starptautisko ietekmi esošās sistēmas ietvaros un kļūstot par Rietumu galveno ģeopolitisko konkurentu pirmkārt jau ekonomiskajā, finanšu u. c. ziņā.

Šobrīd situācija savukārt ir sasniegusi līmeni, kad tradicionālā Ķīnas neitralitāte un pastāvēšana malā vairs nav iespējama, neraugoties uz visiem tās centieniem. Pekinai ir jāizdara izvēle starp tās ģeopolitiskajām ambīcijām (citādi – kā globālas lielvaras, kura stājas Rietumu vietā, statusā – tā sevi neredz) un ekonomiku, kurā šīs ambīcijas ir balstītas. Turklāt labi saprotot, ka gadījumā, ja nosacīti kritīs Maskava, iespēju vienatnē uzvarēt konfrontācijā ar Rietumiem Ķīnai nav. Pretējā svaru kausā sliktākajā gadījumā atrodas episku mērogu globālā ekonomiskā krīze un dzelzs priekškars starp Ķīnu un Rietumiem. Atbildes uz jautājumu, kuru no variantiem izvēlēsies Pekina, pagaidām nav. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē