Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ķīnas juaņas ekspansija

Pagājušajā nedēļā bez īpašas ievērības palika kāds šķietami mazsvarīgs notikums starptautiskajā finanšu sektorā – Argentīna, veicot kārtējo maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ASV dolāru vietā norēķinājās ar Ķīnas juaņām (jeb renminbi, kā oficiāli saucas Ķīnas valūta), izmantojot savas speciālās aizņēmuma tiesības (SDR).

Lai arī summa bija ekvivalenta tikai 2,7 miljardiem ASV dolāru, minētais bija pirmais šāda veida gadījums, būtībā precedents, un var nešaubīties, ka prakse turpināsies. Tostarp tādēļ, ka SVF nav nekādu iespēju iebilst – juaņa ir viena no atzītām pasaules rezerves valūtām. Argentīna un Ķīna arī ir vienojušās par atteikšanos no ASV dolāra savstarpējos norēķinos. Tas nozīmē, ka tie notiks gandrīz tikai juaņās. Tāpat ir skaidrs, ka netrūks arī citu valstu, kuras vēlēsies sekot Argentīnas piemēram.

Par citu sava veida pionieri tikmēr kļuva Indijas valsts naftas pārstrādes kompānija Indian Oil, kura paziņoja par vienošanos ar Krieviju, ka norēķini par pēdējās naftas piegādēm turpmāk notiks juaņās. Līdz šim norēķini starp Krieviju un Indiju (kura ir kļuvusi par lielāko Krievijas naftas importētāju) notika vai nu ASV dolāros pa aplinkus ceļiem, vai nacionālajās valūtās. Fakts, ka nozares lielākā valsts kompānija ir nolēmusi pāriet uz norēķiniem juaņās, ir ne tikai pirmais šāda veida gadījums, bet zīmīgs vēl arī cita iemesla dēļ. Starp Indiju un Ķīnu pastāv kā politiskas, tā ekonomiskas nesaskaņas, un nupat Ņūdeli, piemēram, atteicās pilnā mērā parakstīt Šanhajas Sadarbības organizācijas kopīgo deklarāciju, uzskatot tās ekonomisko sadaļu par Ķīnas interesēm atbilstīgu un Pekinas diktētu.

To gadījumu skaits, kad nerietumu valstis vai to uzņēmumi darījumos ar citām nerietumu valstīm atsakās no dolāra, īsā laikā sniedzas desmitos, un realitātē, visticamāk, ir vēl lielāks, jo publiskajā telpā par to visbiežāk netiek paziņots. Tas nozīmē – teorijas par nepieciešamību atteikties no ASV dolāra (plašāk – arī citām Rietumu valūtām) un "pasaules bez Rietumiem" izveidi no vārdiem kļūst par reāliem darbiem.

Cits jautājums, ka par galveno maksāšanas līdzekli nerietumu pasaulē kļūst juaņa (tai ir virkne priekšrocību, tostarp Ķīna ir gandrīz visu vadošo nerietumu valstu galvenā tirdzniecības partnere), kas neraisa sajūsmu vairākumā šīs pasaules, kura vēlas redzēt nevis vienas valūtas nomaiņu pret citu, bet gan sava veida nerietumu SDR izveidi. Kurš no viedokļiem ņems virsroku, pagaidām nav skaidrs, taču kopējo tendenci tas diemžēl nemaina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē