Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Lietuvas piemērs rāda – tautas vēlēts prezidents nav garantija augstākai labklājībai

Ko rāda Lietuvas pieredze?

Latvijā par atdarināšanas cienīgu Baltijas kaimiņvalsti visai bieži tiek dēvēta Igaunija, nevis Lietuva, un arī statistikas dati rāda, ka Lietuva mūsu valsti būtiski nepārspēj. Tā, piemēram, bezdarba līmenis šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija 9,4%, Lietuvā – 8,1%, vēsta Centrālās statistikas pārvalde (CSP). Bruto darba samaksa minētajā periodā Latvijā bija 886 eiro, bet Lietuvā – 818 eiro, savukārt minimālā alga bija vienāda – 380 eiro, rāda CSP dati.

Arī attiecībā uz inovācijām Latvijai un Lietuvai ir līdzīgi rezultāti – Eiropas inovācijas pārskatā 2016 mūsu valsts no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm ierindojas 25. vietā, Lietuva – 24. vietā. Lietuva gan var priecāties par mazāku pelēko sektoru tautsaimniecībā – ēnu ekonomika Latvijā pērn bija 20,3% no iekšzemes kopprodukta, Lietuvā – 16,5%, rāda Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums, bet pats šī pētījuma autors Arnis Sauka Dienai atzina: "Intuitīvi nešķiet, ka ēnu ekonomika Lietuvā ir mazāka nekā Latvijā."

Te minētie un vēl daudzi citi dati apstiprina, ka ekonomiskā situācija mūsu valstī un Lietuvā ir visai līdzīga. Būtiska atšķirība gan pastāv Latvijas un Lietuvas politiskajā sistēmā – kā zināms, Lietuvā Valsts prezidentu ievēl nevis parlaments, bet gan balsstiesīgie iedzīvotāji. Saistībā ar to, ka šovasar pie mums atkal aktualizējusies diskusija, ka varbūt Valsts prezidentu vajadzētu vēlēt tautai, nevis Saeimai, Lietuva uzskatāma par piemēru, ko analizēt, ja tiešām mūsu sabiedrībā un politiskajā vidē pastāv nopietna vēlme mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un, vienkārši sakot, panākt, ka Latvijā ir tautas vēlēts prezidents.
 
Ja vērtē pragmatisko, ekonomisko aspektu, Lietuvas pieredze rāda, ka tautas vēlēts prezidents nav garantija augstākai sabiedrības labklājībai. Ja raugās uz konfliktiem pie varas esošo personu vidū, tādu netrūkst arī Lietuvā. Viens piemērs – nesen Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite saistībā ar dažādām reformām sacīja: "Tā ir politiska augstprātība, ko demonstrē tiklab valdība, kā valdošā koalīcija. Valdošajam vairākumam un valdībai izskatās, ka pietiek, ja paši zina, ko grib, bet citi viedokļi nav svarīgi," vēsta LETA. 

Ja pievērš uzmanību tādai statistikā nedefinējamai kategorijai kā nacionālā pašapziņa, tad Lietuvas nācijai pašapziņa, nenoliedzami, ir augsta un izpaužas arī neatlaidīgā savu interešu aizstāvībā starptautiskā mērogā – gan uz austrumiem, gan uz rietumiem no Lietuvas. Vai Latvijas ieguvums, ja tiešām mums kādreiz būs tautas vēlēts prezidents, izrādīsies augstāka nācijas pašapziņa, ir apsvēršanas vērts aspekts.

Top komentāri

īsais politikais kurss
ī
Jautājums, uz kuru neviens ''tautas prezidenta'' lobētājs nekad nav atbildējis un nav pat mēģinājis - kāpēc ASV nav ''tautas'' vēlēta prezidenta un kāpēc tādu neparedzēja mūsu Satversmes autori?
vecis
v
aizmirsa tikai salīdzināt - CIK krievu ir Lietuvā un Latvijā ...?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē